The Malaysia Post

UAE mengalahkan Harimau Malaya dalam kelayakan Piala Dunia

Harimau Malaya

Credits: cloudfront

Perjalanan pasukan bola sepak kebangsaan ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) berakhir dengan kekalahan suram sekali lagi ketika The Whites mengalahkan Harimau Malaya 4-0 dalam perlawanan kelayakan Kumpulan G pusingan kedua 2022 Piala Dunia 2022 / Piala Asia 2023 di Dubai awal pagi ini.

Paling tidak memalukan seperti kekalahan 10-0 yang mereka alami di tangan lawan yang sama di Abu Dhabi pada tahun 2015.

Hari ini, Malaysia tidak mempunyai jawapan untuk kerjasama mematikan Ali Mabkhout dan Fabio De Lima, yang masing-masing mencetak dua gol untuk UAE di Stadium Zabeel di Dubai untuk kemenangan kedua mereka ke atas Harimau Malaya dalam kempen kelayakan ini.

Walaupun ketua jurulatih Tan Cheng Hoe menamakan pemain terkuatnya bermula 11 dengan meletakkan ketiga-tiga pemain semula jadi dan warisannya, Harimau Malaya berjuang untuk meneruskan permainan mereka dan perbezaan antara kedua-dua pasukan jelas untuk dilihat oleh semua orang dari wisel pertama, dengan pemain Malaysia lebih pasif jika dibandingkan dengan lawan mereka, yang baik, tenang dan yakin.

Namun, satu titik terang bagi Malaysia adalah penampilan penjaga gol Mohd Farizal Marlias yang gagah berani, yang dipanggil beraksi pada minit ketujuh untuk melakukan percubaan hebat oleh Khalil Ibrahim dari UAE.

Ali, yang menjaringkan gol ketika UAE mengalahkan Malaysia 2-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil pada bulan September 2019, sekali lagi mengganas barisan belakang Harimau Malaya ketika dia menewaskan kapten pasukan, Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak ke bola melalui bola sebelum melambungnya ketika melakukan onar. Mohd Farizal untuk gol pembukaan pada minit ke-19.

Malaysia mempunyai peluang gemilang untuk menjadikannya 1-1 di hujung babak pertama tetapi pemain semula jadi Guilherme De Paula salah mengarahkan tandukannya, yang membolehkan UAE masuk rehat 1-0.

Ketika Malaysia terus berjuang untuk mencipta peluang di depan, Cheng Hoe membuat dua penggantian dengan membawa Muhammad Syafiq Ahmad dan anak muda Luqman Hakim Shamsudin, tetapi kedua-duanya gagal membuat kehadiran mereka terasa dan diserahkan kepada Mohd Farizal untuk menggagalkan tangan UAE secara sendirian serang.

Tetapi hanya banyak yang dapat dilakukan oleh Mohd Farizal kerana dia akhirnya ditewaskan lagi pada minit ke-83 ketika De Lima melengkung melalui rembatan dari kanan ke sudut kiri atas. Ketika keletihan masuk, Ali dan De Lima masing-masing mencetak gol kedua malam itu pada waktu kecederaan untuk menyerahkan kemenangan ketiga UAE dan, dengan itu, melonjak ke tempat kedua dalam Kumpulan G dengan sembilan mata.

Baca Lagi | Perenang Myanmar meminta IOC untuk membatalkan kelayakan jawatankuasa Olimpik pimpinan junta

Sementara itu, Malaysia turun ke tangga keempat walaupun mempunyai sembilan mata – sama dengan UAE dan Thailand di tempat ketiga.

Harimau Malaya, yang mempunyai perbezaan gol yang jauh lebih rendah, akan menentang Vietnam pada 11 Jun sebelum menyelesaikan perlawanan Kumpulan G menentang Thailand pada 15 Jun. Sementara itu, dalam satu lagi perlawanan Kumpulan G hari ini, pasukan bawah tanah Indonesia mengikat Thailand dengan keputusan seri 2-2 di Stadium Al Maktoum, Dubai.

Read Previous

Perenang Myanmar meminta IOC untuk membatalkan kelayakan jawatankuasa Olimpik pimpinan junta

Read Next

Parlimen mesti bersidang semula untuk menangani peningkatan gangguan seksual, keganasan rumah tangga semasa MCO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here