The Malaysia Post

Perenang Myanmar meminta IOC untuk membatalkan kelayakan jawatankuasa Olimpik pimpinan junta

Win Htet Oo

Credits: kyodonews

Seorang perenang Myanmar yang menjanjikan meminta Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa untuk melarang Jawatankuasa Olimpik Myanmar dari mewakili negara itu dalam Sukan Tokyo yang akan datang, dengan mengatakan bahawa “tidak berkongsi nilai Olimpik.”

“Jawatankuasa Olimpik Myanmar tidak boleh menjadi bagian dari gerakan Olimpik itu kerana pada dasarnya beroperasi sebagai lanjutan dari peraturan tentera,” kata Win Htet Oo.

Perenang berusia 26 tahun, yang kini tinggal di Australia, bulan lalu mengatakan dalam catatan Facebook bahawa dengan menolak Jawatankuasa Olimpik Myanmar, dia telah melepaskan peluang untuk bertanding di Tokyo.

Pada Sukan Asia Tenggara 2019, Win Htet Oo memenuhi standard kelayakan Olimpik yang ditetapkan oleh FINA, badan pengelola sukan dunia. Itu menjadikannya layak untuk bertanding di Olimpik pertamanya, kata perenang itu.

Sejak mula berenang pada usia 6 tahun, dia bermimpi bertanding dengan yang terbaik di dunia di Olimpik. Tokyo bukan hanya akan merealisasikan impian itu tetapi juga akhir karier atletiknya. “Semoga ia seperti peralihan ke karier di mana saya akan membantu atlet Myanmar yang lain untuk pergi ke Olimpik,” kata Win Htet Oo.

Pada bulan Mac, Win Htet Oo mengirim sepucuk surat kepada IOC yang memintanya untuk tidak mengenali MOC dan bahawa ia membenarkan atlet Myanmar untuk mengambil bahagian dalam permainan di bawah bendera Olimpik yang neutral.

IOC memberitahunya bahawa ia akan menerapkan prinsip berkecuali dan tidak mengambil bahagian politik. “Hujah saya selalu bahawa ini bukan politik,” kata Win Htet Oo. “Ini mengenai Piagam Olimpik.”

Baca Lagi | Para pemain menyokong Osaka selepas penarikan Terbuka Perancis

Piagam itu mengatakan, “Matlamat Olimpisme adalah untuk menempatkan sukan sebagai perkhidmatan pembangunan manusia yang harmoni, dengan tujuan untuk mempromosikan masyarakat yang aman yang mementingkan pemeliharaan martabat manusia.”

Pasukan keselamatan Myanmar dikatakan telah membunuh sekitar 800 orang dan menangkap kira-kira 4.000 orang sejak rampasan kuasa pada 1 Februari. Win Htet Oo bukan satu-satunya atlet Myanmar yang menentang Junta. Sekurang-kurangnya sehingga 10 pemain dilaporkan menolak untuk mengambil bahagian dalam kelayakan Piala Dunia Myanmar di Jepun pada hari Jumaat.

Semasa lagu kebangsaan, penjaga gol gantian memberi salam tiga jari yang berkaitan dengan tunjuk perasaan.

Read Previous

Polis menangkap ahli politik Sabah yang dituduh melakukan kesalahan seksual

Read Next

UAE mengalahkan Harimau Malaya dalam kelayakan Piala Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here