The Malaysia Post

Hampir 1,700 majikan didenda lebih RM33 juta kerana mengambil pekerja haram

Jabatan Imigresen telah mendenda 1.691 majikan sejumlah RM33.07 juta, setelah pekerja tersebut didakwa di mahkamah kerana mengambil pekerja asing tanpa dokumen.

Ketua Pengarahnya, Datuk Khairul Dzaimee Daud mengatakan bahawa ini menunjukkan bahawa jabatan itu ketat dengan majikan yang melakukan kesalahan tersebut.

“Ini menolak laporan di media sosial bahawa jabatan itu tidak bertindak terhadap aduan mengenai warga asing yang tinggal secara haram di negara ini,” katanya kepada wartawan setelah operasi di kawasan perumahan pendatang di Cyberjaya malam semalam.

Khairul menambah bahawa untuk tahun 2019 sahaja, 1.052 majikan didenda sejumlah RM19.32 juta, dan untuk 2020, 509 didenda sejumlah RM10.45 juta, dan dari Januari hingga Mei tahun ini, 130 majikan didenda sejumlah RM3 .2 juta.

Operasi semalam menyaksikan pemeriksaan terhadap 202 pendatang, di mana 46 daripadanya mempunyai dokumentasi yang tepat dan dibebaskan sementara 156 orang ditahan untuk pemeriksaan lanjut.

Dari pendatang tanpa izin yang ditangkap, 42 masing-masing berasal dari Indonesia, 62 dari Bangladesh, 20 dari Nepal, 29 dari Myanmar, dan satu dari India dan Pakistan. Mereka termasuk 144 lelaki dan 12 wanita berusia 23 hingga 50 tahun.

Khairul berkata, seramai 162 anggota agensi termasuk polis, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) dan Pasukan Pertahanan Awam, turut serta dalam operasi 11 malam-2 pagi. “Dipercayai kawasan itu mulai menjadi kawasan perumahan pendatang tanpa izin lima tahun lalu, dan menjadi lebih padat sejak perintah kawalan gerakan pertama dilaksanakan pada bulan Maret tahun lalu.

Baca Lagi | Bekas menteri Zaid Ibrahim meminta ketelusan dalam pemerolehan vaksin di Malaysia

“Jabatan Imigresen juga membebaskan empat orang dan keluarga mereka kerana mereka memiliki kad Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian. Pengawasan selama tiga bulan dilakukan di kawasan perumahan haram, sebelum operasi, ”katanya.

Pendatang yang ditangkap akan dibawa ke ibu pejabat Jabatan Imigresen di Putrajaya untuk pemeriksaan Covid-19 dan untuk siasatan lanjut. Sekiranya didapati bersalah, mereka akan ditahan di pusat tahanan sementara di Semenyih sebelum dihantar pulang ke negara asal.

Read Previous

Siri televisyen Britain “I May Destroy You”, mendapat pujian mangsa keganasan seksual

Read Next

Rayuan membatalkan kelayakan Sri Ram sebagai DPP kanan ditetapkan semula pada 23 September

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.