The Malaysia Post

Siri televisyen Britain “I May Destroy You”, mendapat pujian mangsa keganasan seksual

Michaela Coel

Credits: Variety.com

Siri televisyen Britain yang sukar dilancarkan “I May Destroy You”, yang menggambarkan kesan serangan seksual terhadap seorang wanita muda, telah mendapat pujian daripada mangsa-mangsa kekerasan seksual yang sebenarnya hidup.

Rancangan itu, yang dicalonkan untuk beberapa anugerah TV Bafta berprestij di Britain yang diserahkan hari ini, menceritakan kisah blogger dan novelis muda yang berjaya mengumpulkan maklumat mengenai serangan yang dialaminya ketika di bar London bersama rakan-rakannya.

Siri ini “mengubah hidup saya”, kata Karan Tripathi, seorang lelaki India berusia 25 tahun yang diganggu secara seksual di tempat kerja.

Hanya setelah menonton rancangan itu, dia mengakui bahawa dia adalah mangsa, kata Tripathi.

Siri ini, yang disiarkan di BBC dan HBO pada tahun 2020, ditulis dan diarahkan oleh Michaela Coel, yang juga dibintangi sebagai pahlawan Arabella. Ini sebahagian besarnya berdasarkan pengalaman hidup Coel sendiri.

Dalam belasan episod sengit, Coel tidak tersipu dengan penggambaran terang-terangan mengenai perjumpaan dangkal namun ganas.

Pertunjukan ini menimbulkan persoalan mengenai pengertian persetujuan seksual, terutama dalam komuniti LGBTQ, dan memukul akord yang kuat dengan mangsa kekerasan.

Tripathi berkata, pertunjukan itu membantunya melihat dia menjadi mangsa setelah seorang atasan di tempat kerja menganiaya dia secara seksual dan meminta bantuan darinya.

“Di kepala saya seperti: ‘Baiklah, adakah itu layak … Kerana pada masa itu saya membeku. Saya tidak dapat membuat apa-apa. Saya tidak tahan, ”teringat Tripathi, yang gay.

“Pertunjukan ini membantu saya menjawab soalan itu,” tambahnya, sambil menyatakan di India tidak ada pengakuan yang sah bahawa seorang lelaki boleh mengalami gangguan seksual.

Pertunjukan “memberi saya keberanian untuk, Anda tahu, memiliki hal-hal yang saya rasa akan membuat saya rentan,” katanya.

“Itu memberi saya suara, itu memberi saya bahasa, memberi saya tatabahasa untuk berbicara tentang gangguan seksual.”

Baca Lagi | K-rapper Ravi meminta maaf kerana lirik kurang ajar merujuk kepada Red Velvet

Tripathi mengetahui pertunjukan itu dari perbincangan di media sosial apabila gagal memenangi sebarang pencalonan untuk Golden Globes AS yang diberikan pada bulan Mac, walaupun terdapat tuntutan untuk kepelbagaian yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, upacara TV Bafta hari ini akan menyaksikan rancangan itu dicalonkan dalam enam kategori.

Coel dicalonkan untuk pelakon wanita terbaik, sementara Paapa Essiedu dicalonkan sebagai pelakon terbaik untuk persembahannya sebagai sahabat gay Arabella yang dirinya pernah mengalami serangan seksual pada tarikh Grindr. Pujian untuk pertunjukan ini wajar, kata Marie Albert, seorang wartawan dan feminis Perancis berusia 26 tahun.

Read Previous

Sayap pemuda juga mendesak PKR menghentikan kerjasama politik dengan Dr Mahathir

Read Next

Hampir 1,700 majikan didenda lebih RM33 juta kerana mengambil pekerja haram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here