The Malaysia Post

Hong Kong Tutup Bandar Susulan Taufan Super Saola Semakin Hampir

Pada Jumaat, 1 September 2023, Hong Kong telah mengambil langkah berjaga-jaga menjelang kedatangan Super Typhoon Saola, yang dijangka akan melanda bandar ini menjelang penghujung hari. Pihak kerajaan telah mengeluarkan isyarat ribut No. 8 – isyarat ketiga tertinggi – pada jam 2:40 pagi dan memberi amaran bahawa isyarat lebih tinggi mungkin dinaikkan. Pasaran saham akan ditutup pada hari Jumaat, sekolah-sekolah tidak akan dibuka, dan pengangkutan awam kebanyakannya akan dihentikan. Banyak penerbangan akan dibatalkan.

Pada pukul 10 pagi, taufan ini, yang berjarak 210 km (130 batu) dari pusat kewangan, memiliki angin berterusan sebanyak 210 km/jam di dekat pusatnya, mengikut pengamatan tempatan. Ini menjadikannya sama kuatnya seperti taufan kategori 4 pada skala angin Saffir-Simpson.

“Apabila Saola terus mendekati Hong Kong, cuaca akan merosot dengan cepat pada petang hari ini,” kata pihak observatory di laman webnya. “Hujan lebat beserta angin kencang akan berlaku.”

Ancaman Kepada Hong Kong dan Persediaan Masyarakat

Taufan ini, yang dijangka menjadi yang terkuat yang mempengaruhi bandar ini sejak Mangkhut pada tahun 2018, merupakan ujian besar bagi kerajaan di bawah pimpinan John Lee. Mangkhut mencetuskan kritikan awam kerana jalan-jalan kekal terhalang selama berhari-hari oleh beribu-ribu pokok yang tumbang akibat taufan dan rakyat sukar untuk bergerak ke tempat kerja.

Setiausaha Agung Chan Kwok-ki, yang menggabungkan pasukan kerajaan untuk mengendalikan taufan ini, memberi amaran kepada penduduk supaya tinggal di dalam rumah.

“Ini boleh menjadi taufan yang sangat merosakkan,” kata setiausaha agung itu pada hari Khamis, ditemani oleh ketua-ketua jabatan kerajaan. “Kami berharap untuk meminimumkan kerosakan.”

Baca lagi | Tragedi Taufan Doksuri di Filipina: 13 Kematian dan 20 Orang Masih Hilang

Kesediaan dan Ancaman yang Dihadapi

Taufan Saola dijangka berada dalam jarak 100 km dari selatan Hong Kong pada Jumaat petang dan Sabtu awal, kata observatori, sambil memberi amaran bahawa gelombang pasang akan menyebabkan paras air meningkat dengan cepat di kawasan pesisir rendah. Paras air maksimum mungkin serupa dengan ketika Mangkhut melanda Hong Kong, menurutnya.

Dalam 40 tahun terakhir, hanya lima ribut telah memerlukan isyarat tertinggi di Hong Kong, mengikut data observatory. Isyarat No. 10 bermaksud angin kencang mencapai kelajuan berterusan sekurang-kurangnya 118 km/jam.

Baca lagi | Kewangan Terjejas: Penduduk di Singapura, Hong Kong, dan Malaysia Memerlukan Bantuan Kewangan

Gangguan Pengangkutan dan Aliran Penerbangan

Penerbangan-penerbangan mula dibatalkan. Pihak Pengurusan Lapangan Terbang Hong Kong berkata pada jam 8:30 pagi, sebanyak 366 penerbangan penumpang telah dibatalkan pada hari Jumaat dan 40 penerbangan ditangguhkan.

Cathay Pacific Airways Ltd., pembawa bendera bandar ini, mengumumkan semua penerbangan Hong Kong akan dihentikan dari jam 2 petang Jumaat hingga 10 pagi Sabtu. Syarikat penerbangan ini mengharapkan gangguan besar di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong dan sedang berusaha untuk mengelakkan pesawat memasuki bandar untuk jangka masa tertentu, mengikut maklumat yang dilihat oleh Bloomberg.

Di Hong Kong, semua perkhidmatan feri pelabuhan dalam dan pulau-pulau terpencil telah dihentikan, manakala MTR, pengendali kereta api dan keretapi bandar ini, menghentikan perkhidmatan bas.

Impak kepada Pasaran Kewangan dan Persediaan Masa Depan

Pertukaran saham Hong Kong dihentikan disebabkan oleh peraturan yang menghendakinya apabila isyarat no. 8 atau lebih tinggi dinyatakan. Penghentian perdagangan disebabkan oleh cuaca buruk dipandang semakin ketinggalan zaman kerana industri kewangan global telah menyesuaikan diri dengan kerja jauh semasa pandemik.

Dengan kebanyakan pesanan diterima dan dilaksanakan secara elektronik kini, semakin mendesak untuk Hong Kong memastikan perdagangan berterusan dalam cuaca buruk. Setiausaha Kewangan Paul Chan berkata awal tahun ini bahawa bandar ini akan meneroka pengaturan untuk membenarkan perdagangan saham dalam cuaca buruk.

baca lagi | Taufan Super Saola: Ratusan Penduduk Berpindah Akibat Banjir di Filipina

Ancaman kepada Wilayah China dan Kawasan Sekitarnya

Pihak berkuasa cuaca negara China mengulangi amaran tertinggi mereka untuk taufan pada pagi Jumaat. Mereka memberi amaran tentang cuaca buruk di wilayah pesisir Fujian dan Guangdong, dan menggesa pegawai tempatan bersedia menghadapi banjir kilat. China telah menghadapi beberapa episod cuaca ekstrem pada bulan lalu, dengan puluhan kematian di kawasan utara termasuk Beijing yang disebabkan oleh banjir akibat Typhoon Doksuri.

Satu taufan lain dijangka akan mempengaruhi Taiwan dan China timur dalam beberapa hari akan datang. Ribut tropika teruk Haikui, dengan angin berterusan maksimum sebanyak 110 km/jam, dijangka akan berada berdekatan dengan utara Taiwan pada petang Sabtu atau pagi Ahad sebelum mendarat di China daratan berhampiran Fuzhou.

Kesimpulan: Kesiagaan dan Impak

Penduduk Hong Kong dan pihak berkuasa sedang bersiap sedia menghadapi ancaman kuat daripada Super Typhoon Saola. Dengan isyarat ribut No.8 dikeluarkan, bandar ini bersedia menghadapi hujan lebat dan angin kencang yang membahayakan. Ini merupakan ujian besar bukan sahaja kepada kecekapan pihak kerajaan dalam menguruskan bencana semulajadi, tetapi juga kepada kesediaan masyarakat untuk berhadapan dengan cabaran cuaca ekstrem. Semua mata tertumpu kepada impak dan langkah-langkah pemulihan selepas taufan ini melanda.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pemilihan Presiden BAM, Khairy Jamaluddin Antara Calon Utama

Read Next

Memasuki Bulan September, Ini 5 Kisah Popular dalam Sejarah Ekonomi Paling Digeruni

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.