The Malaysia Post

Taufan Super Saola: Ratusan Penduduk Berpindah Akibat Banjir di Filipina

Taufan Super Saola seketika melemahkan dirinya menjadi taufan di atas Lautan Filipina, dengan jabatan cuaca negara Asia Tenggara tersebut menjangkakan ia akan mendarat pada Rabu (30 Ogos) sebelum menuju ke bahagian selatan Taiwan.

Saola mungkin akan melemahkan dirinya lebih lanjut dalam tempoh 12 jam akan datang “disebabkan oleh naiknya air laut yang lebih sejuk dan permulaan gangguan udara kering sebelum kembali memperkuat dirinya semula ketika ia bergerak ke arah barat laut,” jabatan cuaca Filipina yang dikenali sebagai Pagasa, berkata dalam satu nasihat pada hari Isnin.

“Ia mungkin akan dinaik taraf sekali lagi kepada kategori super taufan menjelang pertengahan esok,” tambah Pagasa, sambil menyatakan bahawa ia mungkin akan berdekatan dengan provinsi pulau Filipina, Batanes, pada intensiti puncak atau berdekatan dengannya. Saola kemungkinan akan menjauh dari Filipina pada pagi atau tengahari Khamis dan melintasi Selat Taiwan sebelum mendarat di bahagian tenggara China pada Jumaat petang atau awal Sabtu, kata mereka.

Baca lagi | Tragedi Taufan Doksuri di Filipina: 13 Kematian dan 20 Orang Masih Hilang

Banjir Mendorong Ratusan Penduduk Berpindah Sejurus Saola Melanda Filipina

Susulan itu, ratusan orang telah meninggalkan rumah mereka sejurus banjir yang disebabkan oleh Taufan Super Saola melanda kampung-kampung terutamanya di pedalaman Filipina timur laut, kata pegawai penyelamat pada hari Ahad.

Saola menyentuh kawasan timur laut pulau utama Luzon pada malam Sabtu, membawa angin pusatnya yang berkelajuan 185 kilometer sejam (115 batu sejam) dalam jarak 125 kilometer dari Tuguegarao, sebuah bandar yang dihuni kira-kira oleh 160,000 orang.

“Angin tidak terlalu kuat tetapi hujan lebat semalam,” kata Ruelie Rapsing, pegawai penyelamat di provinsi Cagayan, memberitahu AFP melalui telefon dari Tuguegarao.

Pejabat media kerajaan provinsi tersebut mengeluarkan gambar-gambar air banjir setinggi lutut yang membanjiri rumah-rumah di daerah Aparri.

Sejumlah 388 orang telah dievakuasi disebabkan oleh banjir di empat bandar Cagayan, dengan air di dua bandar lain turut meningkat, kata Rapsing.

Juga terdapat gangguan elektrik yang meluas di seluruh provinsi yang dihuni oleh 1.2 juta orang itu akibat talian tenaga yang terputus, tetapi selain itu tidak ada kematian atau tanda-tanda kerosakan serius, tambahnya.

Saola bergerak ke arah selatan di sepanjang pantai timur Luzon pada awal Ahad, dengan perkhidmatan cuaca negeri tersebut berkata ia akan berada di perairan pantai daripada mendarat di darat.

Pegawai penyelamat di Isabela dan Aurora, provinsi di pantai timur selatan Cagayan, memberitahu AFP bahawa tiada laporan kerosakan atau kematian segera yang dilaporkan di sana. Sehingga 200 milimeter (kira-kira lapan inci) hujan dijangka akan turun di sepanjang pantai Cagayan dan Isabela pada hari itu.

Filipina terkena purata 20 ribu taufan besar setiap tahun yang membunuh beratus-ratus orang dan menjadikan kawasan luas dalam kemiskinan berpanjangan.

Read Previous

Khairul Aming Pemenang Utama dalam TikTok Awards MY 2023

Read Next

Fenomena Air Laut Merah Jambu Kembali Landa Pantai di Pulau Pinang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.