The Malaysia Post

Fenomena Air Laut Merah Jambu Kembali Landa Pantai di Pulau Pinang

Trend warna “merah jambu Barbie” mungkin sedang popular berikutan filem yang dinamakan mengikutnya telah ditayangkan bulan lalu, tetapi kehadiran warna merah jambu di laut tetap memancing tumpuan.

Jika anda melihat jalur-jalur alga merah jambu di perairan Pulau Pinang sejak Sabtu lepas, ia bukanlah perbuatan untuk menarik perhatian tetapi lebih kepada mekar alga yang tidak toksik yang berkembang apabila cuaca hujan diikuti oleh hari panas.

Namun begitu, para nelayan pesisir mungkin akan menghadapi tangkapan ikan yang kurang memuaskan kerana kandungan ammonia yang tinggi menyebabkan ikan-ikan berenang menjauh.

Bunga Pink Algae di Pantai Teluk Bahang

Dr. Annette Jaya Ram, timbalan pengarah Pusat Kajian Marin dan Pesisir (Cemacs), yang mencatatkan penglihatan tentang fenomena air laut merah jambu di Teluk Bahang kira-kira jam 11 pagi semalam, menyatakan bahawa mekar alga ini jelas kelihatan. Katanya, beliau melihat warna merah jambu yang kelihatan di pantai sangat ketara dengan jalur-jalur besar bunga alga merah jambu yang berterapung di atas permukaan air laut. Menurutnya lagi, walaupun kejadian itu sukar ditentukan atau diramal, ia telah pun menjadi perkara biasa.

Baca lagi | 15 Tempat Menarik Di Pulau Pinang Paling Disukai Oleh Pelancong

Pengaruh Cuaca dan Nutrien

Dr. Annette menjelaskan bahawa fenomena mekar alga ini berlaku berikutan hujan yang kerap turun dalam beberapa hari kebelakangan ini di Pulau Pinang dan diikuti oleh cuaca cerah.

Ujarnya, apabila hujan mula  turun, nutrien akan mengalir dari darat ke laut dan membuatkan Alga atau plankton akan mula berkembang dengannya dan kelihatan mekar seperti bunga di permukaan air.

Walaupun alga ini tidak toksik, kandungan ammonia yang tinggi menyebabkan beberapa ikan menjauh disebabkan organisma merah jambu ini mempunyai bau ammonia yang tidak sedap di mana ia juga menyebabkan ikan tidak menyukainya dan akan menjauhinya, katanya lai yang turut memberitahu telah menerima video ikan yang berenang hingga ke pantai, seperti ikan pari.

Kesan Terhadap Udara Laut

Dr. Annette menyatakan bahawa mekar alga merah jambu ini tidak kelihatan pada hari Sabtu, tetapi ikan yang berenang ke pantai merupakan petanda bahawa alga ini mungkin sedang berkembang dengan banyak.

Selain daripada kandungan ammonia, beliau mengatakan alga dalam kepekatan yang sangat tinggi mengurangkan kandungan oksigen di dalam air laut pada waktu malam apabila fotosintesis tidak berlaku.

Beliau menjangkakan situasi ini akan berlangsung satu atau dua hari lagi.

Pada bulan April, The Star telah mengeluarkan gambar udara mengenai laut di sekitar Pulau Pinang yang dipenuhi dengan jalur-jalur merah jambu alga yang tebal di seluruh pulau.

Para saintis mengesahkan bahawa ia tidak toksik dan tidak mengancam kehidupan marin selain daripada menjadi bahan gangguan.

Mereka juga mengesahkan bahawa alga ini adalah Noctiluca scintillans. Ia tidak berbahaya kepada manusia dan ikan yang ditangkap di sekitar Pulau Pinang masih selamat untuk dimakan.

Read Previous

Taufan Super Saola: Ratusan Penduduk Berpindah Akibat Banjir di Filipina

Read Next

10 Fakta Menarik Tentang Starbucks Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.