The Malaysia Post

10 Fakta Menarik Tentang Starbucks Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Starbucks jenama popular yang berjaya memikat selera ramai orang di dunia. Berikut adalah sepuluh fakta yang kurang dikenali yang mendedahkan kisah unik di sebalik Starbucks, daripada logonya sehinggalah kehadirannya di seluruh dunia.

#1. Logo Siren yang Memikat

Logo Starbucks terkenal siren ekor berkembar mempunyai asal maritim. Pengasas bersama mendapat inspirasi daripada buku marin lama, menghubungkan hubungan Starbucks dengan warisan bandar pelabuhan Seattle dan perjalanan kopi merentasi lautan. Dari masa ke masa, siren telah berkembang sambil mengekalkan daya tarikannya.

#2. Starbucks dan Grammys

Pada tahun 2004, Starbucks bekerjasama dengan Concord Records untuk menghasilkan album “Genius Loves Company,” yang menampilkan Ray Charles dan artis legenda. Album inovatif ini memperoleh lapan Anugerah Grammy yang mengagumkan, termasuk Album Terbaik dan Rekod Tahunan.

#3. Ladang Kopi Starbucks Sendiri

Starbucks memiliki Hacienda Alsacia, sebuah ladang kopi di Costa Rica, berfungsi sebagai kemudahan Penyelidikan dan Pembangunan global. Ia menawarkan lawatan maya kepada rakan kongsi dan pelanggan, mempamerkan perjalanan kopi Starbucks dari ladang ke cawan.

#4. Maksud Di Sebalik Apron

Apron hijau ikonik melambangkan kemesraan dan kepakaran barista Starbucks di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, pelbagai apron mempunyai makna yang berbeza, seperti menghormati veteran, meraikan graduan, atau menyerlahkan bentuk komunikasi yang berbeza di kedai menandatangani.

Baca lagi | Starbucks Perkenal Frappuccino Tembikai Pertama Dunia: Ini 9 Kebaikannya Yang Perlu Anda Tahu 

#5. Evolusi Menu Starbucks

Apabila Starbucks dibuka pada tahun 1971, kopi yang dibancuh tiada dalam menu. Hanya kopi kacang, teh dan aksesori yang dijual. Sehingga tahun 1983 barulah Starbucks® Caffè Latte yang pertama diperkenalkan, diilhamkan oleh pengalaman Howard Schultz di kafe Itali.

#6. Mazagran dan Lucky Twist

Starbucks memperkenalkan Mazagran, minuman kopi berkarbonat, pada tahun 1994. Walaupun reaksi pelanggan bercampur-campur, usaha ini membuka jalan untuk perkongsian dengan PepsiCo dan penciptaan Frappuccino botol.

#7. Program Kedai Komuniti

Starbucks menubuhkan Program Kedai Komuniti untuk mempromosikan peluang ekonomi dalam komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan di seluruh dunia. Kedai-kedai ini terlibat dengan artis tempatan, organisasi bukan untung dan acara komuniti, yang merangkumi komitmen Starbucks untuk memberi kesan positif.

Baca lagi | Starbucks memerintahkan untuk membayar RM59,000 kepada pelanggan

#8. Kedai Starbucks yang Tersendiri

Dengan lebih 33,000 kedai di seluruh dunia, setiap Starbucks menawarkan pengalaman yang unik. Daripada istana di Prague kepada bank yang ditukar di Amsterdam, reka bentuk kedai Starbucks yang pelbagai dan inspirasi tempatan membezakannya.

#9. Starbucks Terbesar di Dunia

Starbucks Reserve Roastery di Chicago memegang gelaran kedai Starbucks terbesar. Ruang besar ini menampilkan pemanggang kopi di tapak, kedai roti Itali, bar koktel dan tong keluli sepanjang 56 kaki yang menawan, yang merangkumi dedikasi Starbucks terhadap ketukangan kopi.

#10. Kedudukan Cawan dan Pen Sharpie

Sebelum Sharpie menulis, barista Starbucks menyampaikan penyesuaian minuman melalui kedudukan cawan. Walau bagaimanapun, menjelang pertengahan 90-an, Sharpie pens memudahkan proses dan malah membenarkan barista memperibadikan cawan dengan nama pelanggan.

Menyingkap kisah-kisah menarik ini mempamerkan perjalanan Starbucks daripada kedai kopi sederhana kepada ikon budaya global.

Read Previous

Fenomena Air Laut Merah Jambu Kembali Landa Pantai di Pulau Pinang

Read Next

PAS Putuskan Hubungan dengan DAP Demi Gabungan dengan Umno – Mat Sabu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.