The Malaysia Post

Starbucks memerintahkan untuk membayar RM59,000 kepada pelanggan

Sebuah gerai Starbucks di Dublin, Ireland, diperintahkan untuk membayar € 12,000 (RM58,959,42) kepada seorang pelanggan Ireland dengan warisan Thailand setelah baristanya menarik perhatian pada cawan latte tea matcha wanita itu, lapor The Irish Times.

Pegawai penghakiman Suruhanjaya Hubungan Tempat Kerja (WRC) Kevin Baneham memerintahkan Atercin Liffey Unlimited, yang diperdagangkan sebagai Starbucks Tallaght, membayar Suchavadee Foley setelah mendapati bahawa Foley diganggu secara perkauman semasa lawatan ke outlet pada 12 Januari tahun lalu.

Baneham mengatakan bahawa tidak membantah bahawa barista melukis gambar senyuman dan mata “langsing” pada cawan sebagai cara menandainya sebagai cawan Foley.

Dia mengatakan Foley “mempunyai warisan Thailand-Ireland dan jelas bahawa penggambaran visual berkaitan dengan rasnya. Ini menyinggung perasaan dan tidak membayangkan seperti kartun Punch abad ke-19 ”.

“Daripada namanya, digunakan deskriptor fizikal, dalam hal ini matanya. Ini bukan gambar pengadu, tetapi lakaran salah satu bahagiannya dan yang jelas berkaitan dengan ras, ”katanya.

Baneham menyatakan pekerja tersebut tidak bermaksud untuk mengganggu Foley tetapi jelas bahawa gambar itu “mempunyai kesan yang memalukan dan memalukan”.

Baneham juga menggambarkan kisah Foley mengenai kesan insiden itu kepadanya sebagai “menarik”.

Dalam keterangannya, Foley memberitahu pendengaran WRC bahawa dia “terkejut dan gugup” setelah pekerja Starbucks menunjukkan kepadanya cawan latte dengan mata ramping sebagai cara untuk mengenalinya untuk koleksi latte.

Foley, yang berpindah ke Ireland dari Thailand bersama ibu bapanya ketika berusia lima atau enam tahun, memberitahu pendengaran bahawa dia terlalu tidak selesa untuk mengambil cawan itu dan meminta teman lelakinya untuk mendapatkannya.

Baca Lagi | Viral video Datuk mengaku bersalah menyerang pekerja restoran, pelanggan di Damansara

Pekerja Starbucks, yang berasal dari Brazil, mengatakan dia menarik wajah tersenyum kerana dia menganggap Foley glamor.

Pekerja itu, yang meminta maaf atas kejadian itu, mengatakan bahawa dia telah berhenti menggunakan cawan, kecuali jika kanak-kanak mencari sesuatu yang berkaitan dengan ulang tahun.

Baneham mengatakan bahawa dia menerima bukti pekerja tersebut.

“Dia meminta maaf kepada pengadu dan tidak berniat untuk mengaibkannya atau membuatnya merasa tidak selesa. Saya menerima sepenuhnya bahawa ini adalah kesalahan di pihaknya dan dia menyesal. Oleh itu, saya menerima bahawa bukan niat pekerja untuk mengganggu pengadu. “

Jurucakap Starbucks sejak itu meminta maaf atas kejadian itu. “Kami tidak mempunyai toleransi terhadap diskriminasi apa pun di Starbucks. Kami menerima kesimpulan pengadil bahawa pasangan kami tidak bermaksud untuk mengganggu pelanggan ini dan kami telah melatih pasukan di kedai ini untuk memastikan ini tidak berlaku lagi. “

Read Previous

Viral video Datuk mengaku bersalah menyerang pekerja restoran, pelanggan di Damansara

Read Next

Seruan Muhyiddin untuk sikap yang lebih tegas terhadap ucapan kebencian di Asean harus dimulakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.