The Malaysia Post

Seruan Muhyiddin untuk sikap yang lebih tegas terhadap ucapan kebencian di Asean harus dimulakan

Veteran DAP Lim Kit Siang mengatakan gesaan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin agar Asean mengambil sikap yang lebih tegas terhadap ucapan kebencian, termasuk yang berdasarkan jantina dan orientasi seksual, pertama harus bermula dalam pemerintahannya sendiri.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu merujuk kepada pidato utama perdana menteri pada Mesyuarat Menteri Digital Asean semalam di mana dia meminta lebih banyak undang-undang di wilayah ini menentang ucapan kebencian.

“Muhyiddin Yassin perlu membuktikan bahawa dia tidak berbicara satu bahasa untuk khalayak antarabangsa, tetapi mengambil tindakan yang berbeza dalam kebijakan domestik.

“Sebagai permulaan, dia mesti menyatakan bahawa pernyataan Timbalan Menteri Hal Ehwal Agama Ahmad Marzuk Shaary mengenai Akta 355 tidak mewakili dasar pemerintahannya dan bertentangan dengan keutamaan pemerintah semasa pandemi Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan pagi ini.

Pada hari Selasa, Ahmad Marzuk mengatakan bahawa pentadbiran Perikatan Nasional tidak menolak kemungkinan untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 untuk menetapkan hukuman yang lebih berat ke atas lesbian, gay, biseksual, dan transgender. Dia mengatakan hukuman semasa di bawah Akta itu dianggap tidak memberi banyak kesan kepada kumpulan individu tersebut.

Lim juga meminta Muhyiddin untuk memberikan contoh pemerintahan yang baik dengan membatalkan projek untuk membina tiga balai raya, dengan biaya sekitar RM35.43 juta, di daerahnya di Pagoh, di mana sudah ada balai raya yang sudah ada dan belum sepenuhnya digunakan.

Lim mengatakan wang itu harus digunakan untuk meringankan kesusahan orang semasa pandemi Covid-19.

Baca Lagi | Keutamaan mahkamah terhadap kes rasuah ketika perbicaraan disambung semula pada 27 Januari, dapat menyaksikan pengembalian kes Najib, kes Zahid

“Juga penting untuk menjaga kepercayaan dan kepercayaan masyarakat terhadap strategi dan pendekatan ‘semua-pemerintah’ dan ‘seluruh masyarakat’, Covid-19 tidak boleh dimanfaatkan untuk memungkinkan pelanggaran setiap penyalahgunaan kuasa, penipuan, rasuah atau tindakan diskriminasi terhadap mana-mana kaum, agama atau bahagian penduduk Malaysia yang pelbagai, ”katanya.

Dalam ucaptama pada Mesyuarat Menteri Digital Asean pertama (ADGMIN1) yang diadakan di persekitaran maya hari ini, Muhyiddin mengatakan bahawa cabaran utama yang dihadapi pengelompokan serantau di dunia maya adalah terus maju dalam dua bidang utama – mengurangkan jenayah siber dan memajukan ekonomi digital.

Dia menunjukkan bahawa Malaysia menyedari sifat jenayah siber rentas sempadan dan cabaran untuk membawa penjenayah siber ke muka pengadilan kerana ini memerlukan pendekatan serantau yang terkoordinasi dan bersepadu. “Dalam hal ini, negara-negara anggota Asean tidak lagi dapat beroperasi dan bekerja secara terpisah,” kata Muhyiddin pada pembukaan ADGMIN1 yang bertemakan “Asean: Komuniti Bersambung Digit.”

Read Previous

Starbucks memerintahkan untuk membayar RM59,000 kepada pelanggan

Read Next

Pemuda PKR memanggil MB Kedah sombong kerana membatalkan percutian Thaipusam di Kedah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.