The Malaysia Post

Keutamaan mahkamah terhadap kes rasuah ketika perbicaraan disambung semula pada 27 Januari, dapat menyaksikan pengembalian kes Najib, kes Zahid

Keutamaan mahkamah terhadap kes rasuah ketika perbicaraan disambung semula pada 27 Januari, dapat menyaksikan pengembalian kes Najib, kes Zahid

Mahkamah Malaysia akan memberi keutamaan kepada kes-kes kepentingan awam seperti kes rasuah apabila mahkamah meneruskan perbicaraan perbicaraan mulai 27 Januari, kata ketua hakim hari ini.

Dalam perintah hari ini yang dikeluarkan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, dia mengatakan bahawa mahkamah di semua negeri dan daerah yang menjalani perintah kawalan pergerakan (MCO) akan terus mendengar prosiding jenayah, mulai 27 Januari dan seterusnya.

“Semua proses kes jenayah di mahkamah terbuka akan terus dilakukan dengan mengutamakan kes-kes berikut: a) kes sebelum 2020 dengan keutamaan berlanjutan kes pendengaran, b) kes yang melibatkan pesalah kanak-kanak, c) kes kepentingan awam yang meliputi rasuah , jenayah komersial, persekitaran, habeas corpus, keganasan rumah tangga, pelanggaran Peraturan yang dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), dan lain-lain, dan d) sebarang kes yang diminta oleh pihak-pihak untuk dijalankan berdasarkan alasan khas dan keadaan luar biasa, ”kata ketua hakim.

“Bagaimanapun, Mahkamah memiliki kebijaksanaan untuk menentukan kes mana yang akan dilakukan di pengadilan terbuka selama pelaksanaan MCO,” tambahnya.

Baca Lagi | Jack Ma Alibaba muncul untuk pertama kalinya selepas disyaki hilang

Perintah ketua hakim itu ditujukan kepada hakim di semua tingkat kehakiman – Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan, Mahkamah Tinggi, Mahkamah Sesyen, Mahkamah Majistret dan semua pegawai pengadilan lain, dengan perintah itu juga disalin ke Kamar Peguam Negara, Peguam Majlis, dan presiden Persatuan Undang-Undang Sabah dan Persatuan Penyokong Sarawak.

Dalam perintah yang sama oleh ketua hakim, dia menetapkan prosedur yang harus diterapkan ketika pengadilan mendengar perbicaraan jenayah, termasuk semua proses yang dijadwalkan untuk dilakukan dalam jangka waktu yang diberikan dan penundaan tidak diizinkan.

Ketua hakim mengatakan tiga sesi perbicaraan untuk prosiding jenayah dapat dilakukan dalam sehari, dengan jangka waktu maksimum yang diberikan untuk setiap sesi adalah 90 minit dan dengan jeda yang akan diberikan di antara setiap sesi.

Sebelum perbicaraan jenayah dimulakan, mahkamah harus memastikan bahawa yang hadir di mahkamah terbuka atau duduk di dalam mahkamah di mana prosiding didengar hanya terhad kepada individu-individu ini: tertuduh dan dua anggota keluarga atau rakan atau kenalan, satu timbalan pendakwa raya atau mana-mana nombor yang dibenarkan oleh mahkamah, seorang peguam untuk tertuduh atau nombor yang dibenarkan oleh mahkamah, dan saksi dalam kes tersebut. Turut dinyatakan dalam perintah tersebut adalah syarat bagi individu-individu ini untuk hadir pada waktu yang ditentukan oleh pengadilan dan hanya berada di dalam ruang sidang ketika kes mereka sedang dijalankan, dengan maksimum dua saksi perbicaraan dibenarkan menunggu di ruang saksi di mana-mana satu masa dan mematuhi keperluan jarak fizikal.

Read Previous

Jack Ma Alibaba muncul untuk pertama kalinya selepas disyaki hilang

Read Next

Ahmad Faizal berhenti sebagai presiden PAFA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here