The Malaysia Post

Jack Ma Alibaba muncul untuk pertama kalinya selepas disyaki hilang

Jack Ma, pengasas jutawan raksasa internet Cina Alibaba, membuat penampilan pertamanya di depan umum selama lebih dua bulan dalam sebuah video dalam talian hari ini, mengakhiri spekulasi berminggu-minggu mengenai keberadaannya.

Ma – salah satu orang terkaya di China dengan kekayaan yang dianggarkan sekitar US $ 58 bilion (RM234.5 bilion) – hilang dari pandangan umum pada awal November, ketika dia diangkut di hadapan pengawal selia untuk ucapan Oktober yang mengkritik sistem kewangan China yang ketinggalan zaman. .

Tidak lama kemudian, IPO pecah rekod kumpulan kewangannya Ant AS berjumlah AS $ 37 miliar didorong pada saat-saat terakhir oleh pengawal selia China dengan langkah mengejutkan yang mana beberapa pihak menganggap sebagai pembalasan terhadap keterlaluan Ma.

Tetapi klip video Ma memberikan ucapan tahniah kepada guru luar bandar sebagai sebahagian daripada upacara anugerah tahunan yang dianjurkan oleh badan amalnya yang disiarkan di media sosial oleh kedai berita kewangan China pagi ini.

Dalam ucapan itu, Ma memuji usaha-usaha pengentasan kemiskinan China, sasaran utama kepemimpinan Komunis, dan berjanji akan mendedikasikan lebih banyak usaha untuk membantu para guru di luar bandar.

“Saya dan rakan sekerja … lebih bertekad untuk mengabdikan diri kepada pendidikan dan kesejahteraan awam,” katanya, menurut transkrip ucapannya yang diterbitkan oleh laman berita China, Tianmu News.

“China telah … memasuki tahap pembangunan baru, dan menuju kemakmuran bersama.”

Jurucakap Yayasan Jack Ma, badan amalnya, mengesahkan bahawa Ma “mengambil bahagian dalam upacara dalam talian acara Inisiatif Guru Luar Bandar tahunan”.

Baca Lagi | Remaja Indonesia yang dengan kejam melemparkan kucing ke udara kerana kandungan media sosial yang ditangkap polis

Saham di Alibaba meningkat 7 peratus di Hong Kong menjelang awal petang hari ini.

Sejak IPO Semut dibatalkan, pengawal selia China telah melancarkan siasatan anti-monopoli ke Alibaba.

Kedua Alibaba dan Ant mengatakan bahawa mereka akan bekerjasama dengan permintaan peraturan.

Ma, bekas guru yang berkarisma menjadi usahawan internet, bersara sebagai ketua Alibaba pada tahun 2019 tetapi telah lama menarik perhatian kerana sikapnya yang terang-terangan dan kelucuannya, tampil sebagai bintang rock di persidangan syarikat.

Tekanan berterusan terhadap salah satu syarikat China yang paling berpengaruh adalah petanda terbaru bahawa kepemimpinan bersedia untuk menggagalkan cita-cita firma teknologi besar dalam sektor internet yang melarikan diri.

Beijing mempunyai sejarah menghilang, menyiasat dan memenjarakan hartawan kewangan yang tidak berpihak kepada parti. Tahun lalu, hartawan harta tanah yang lantang Ren Zhiqiang dipenjara selama 18 tahun atas tuduhan rasuah, beberapa bulan setelah menulis karangan kritikan terhadap Parti Komunis.

Read Previous

LFL menyuarakan rasa tidak puas hati kepada timbalan menteri atas serangan ‘politik’ terhadap LGBT

Read Next

Keutamaan mahkamah terhadap kes rasuah ketika perbicaraan disambung semula pada 27 Januari, dapat menyaksikan pengembalian kes Najib, kes Zahid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.