The Malaysia Post

LFL menyuarakan rasa tidak puas hati kepada timbalan menteri atas serangan ‘politik’ terhadap LGBT

Kumpulan hak asasi, Lawyers For Liberty (LFL) hari ini memarahi Putrajaya kerana berhasrat untuk menetapkan hukuman yang lebih keras terhadap komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Dalam satu kenyataan, LFL menuduh kenyataan Timbalan Menteri Hal Ehwal Agama Ahmad Marzuk Shaary dari parti Islam PAS sebagai “muslihat politik” semata-mata untuk mengalihkan perhatian masyarakat daripada memberi tumpuan kepada isu sebenar yang mempengaruhi rakyat Malaysia, terutamanya di tengah pandemi Covid-19.

“Pada masa ketika negara ini berada dalam krisis akibat pandemi Covid-19, sangat mengecewakan bahawa timbalan menteri memilih untuk memusatkan perhatian pada penyelewengan masyarakat LGBT, yang tidak lebih dari tipu daya politik yang letih dan murah untuk mengurangi permasalahan sebenar yang berlaku pada warganegara Malaysia, ”kata kumpulan itu.

Baca Lagi | myBurgerLab memberikan baucar makan percuma kepada pelanggan yang pesanannya dibatalkan

LFL mengatakan tindakan itu merupakan gangguan yang disasarkan oleh pemerintah untuk menyerang hak dan privasi umat Islam LGBT, menjelaskan bahawa hukuman yang lebih berat akan menjadikan masyarakat di bawah kesusahan yang tidak semestinya.

“Ini akan melanggar jelas Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan kerana umat Islam LGBT berhak mendapat persamaan di hadapan undang-undang dan oleh itu berhak mendapat perlindungan dari undang-undang yang menargetkan mereka semata-mata kerana orientasi seksual mereka,” katanya.

Pasal 8 menyatakan bahwa “semua orang sama di hadapan hukum dan berhak mendapat perlindungan hukum yang sama”.

Semalam, timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri dilaporkan mengatakan bahawa pemerintah tidak menolak kemungkinan untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, juga dikenal sebagai Akta 355, untuk memberikan hukuman yang lebih berat terhadap masyarakat LGBT.

Wakil menteri itu menambah bahawa hukuman semasa di bawah Akta, yang memperuntukkan hukuman penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan rotan, dianggap “tidak berkesan”.

Umat Islam LGBT sudah menghadapi sejumlah kesalahan Syariah yang ditujukan kepada mereka berdasarkan undang-undang Syariah, dan tetap berada di antara kumpulan terpinggir yang kini lebih terjejas oleh wabak tersebut kerana stigma masyarakat.

LFL juga mendesak pemerintah untuk mengikuti jejak negara-negara mayoritas Muslim lain seperti Mesir dan Iran, yang telah mengiktiraf hak LGBT dan menghindari mengambil pandangan yang ketat terhadap undang-undang Islam.

“Mesir dan Iran telah mengeluarkan” fatwa “sejak tahun 1980-an yang memungkinkan operasi penugasan semula jantina, dan bahkan Pakistan telah membuat Undang-Undang Transgender Persons (Perlindungan Hak) pada tahun 2018 yang merupakan pengakuan formal hak transgender di Pakistan. “Oleh itu, jelas bahawa pengiktirafan dan perlindungan komuniti transgender tidak bertentangan dengan ajaran Islam dan sebenarnya wajib di bawah Perlembagaan Persekutuan kita,” tambahnya.

Read Previous

Namakan negara lain yang menggantung Parlimen, tanya Najib

Read Next

Jack Ma Alibaba muncul untuk pertama kalinya selepas disyaki hilang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.