The Malaysia Post

Namakan negara lain yang menggantung Parlimen, tanya Najib

Najib

KUALA LUMPUR, 24 Ogos — Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz ketika hadir Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 di Bangunan Parlimen hari ini. –fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mencabar Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz untuk menamakan negara lain yang menggantung Parlimennya selama tujuh bulan.

Najib, yang merupakan Ahli Parlimen Pekan, menanggapi perbandingan keadaan Senator Covid-19 baru-baru ini dengan negara-negara lain yang turut menyatakan keadaan darurat.

“Darurat di negara lain berarti kuasa diberikan kepada pemerintah untuk melakukan penutupan kerana mereka tidak mempunyai Akta seperti kita yang dapat melakukan penutupan tanpa mengisytiharkan keadaan Darurat.

“Parlimen mereka tidak pernah digantung. Malaysia adalah satu-satunya daerah di dunia yang menggunakan Covid-19 untuk menggantung Parlimen,” kata Najib dalam catatan Facebooknya hari ini.

Dia mengatakan perbandingan Tengku Zafrul tidak tepat.

Menteri kewangan semalam mengatakan bahawa Malaysia hanya satu daripada 80 negara, atau hampir separuh dunia, yang mengisytiharkan Darurat untuk memerangi Covid-19.

Najib mencadangkan agar Tengku Zafrul kurang “jujur” dalam memberikan gambaran penuh mengenai keadaan itu.

“Perlu jujur, bro.

“Negara-negara lain akan rugi jika mereka tidak menggantung Parlimen sekiranya langkah ini benar-benar membantu mengukuhkan ekonomi.

“Tidak tepat untuk menyamakan Malaysia dengan 80 negara lain di dunia yang mengisytiharkan keadaan darurat,” tambah Najib.

Baca Lagi | Kit Siang menyamakan Annuar Musa sebagai ‘Little Trump’

“Mudah, Tengku Zafrul. Namakan negara lain di dunia yang menggantung Parlimen (tidak menangguhkan) selama tujuh bulan,” katanya.

Selain membuat perbandingan dengan negara lain, Tengku Zafrul telah memberi jaminan bahawa pelabur tidak akan malu dan percaya bahawa keyakinan pelabur masih ada.

Dia juga telah memberi jaminan bahawa pemerintah akan memastikan pemeriksaan dan keseimbangan melalui pembentukan satuan tugas independen khusus yang terdiri dari perwakilan dari pemerintah dan Pembangkang serta para ahli yang dapat memberi nasihat kepada Raja jika masa Darurat dapat berakhir.

Pada 12 Januari, Yang di-Pertuan Agong menyetujui pengisytiharan darurat di seluruh negara yang akan berlangsung hingga 1 Ogos, langkah yang diambil untuk menahan wabak Covid-19 di negara ini.

Mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa untuk menangani sebarang cabaran terhadap pengisytiharan Darurat oleh Raja, kata peguam kanan Mohamed Haniff Khatri Abdulla. Dia mengatakan ini mengikut Artikel 150 (8) (b) Perlembagaan Persekutuan.

Read Previous

myBurgerLab memberikan baucar makan percuma kepada pelanggan yang pesanannya dibatalkan

Read Next

LFL menyuarakan rasa tidak puas hati kepada timbalan menteri atas serangan ‘politik’ terhadap LGBT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here