The Malaysia Post

Pemuda PKR memanggil MB Kedah sombong kerana membatalkan percutian Thaipusam di Kedah

Pemuda PKR hari ini mengutuk Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor kerana membatalkan Thaipusam sebagai cuti khas kerana bilangan kes Covid-19 yang meningkat.

Ketuanya Akmal Nasir dan naib ketua Thiban Subramaniam menyifatkan pernyataan Sanusi mengenai ‘tidak ada perayaan, tidak ada hari raya’ (raya pun tidak, cuti pun tidak) sebagai sombong.

“Kenyataan tidak bertanggungjawab oleh Menteri Besar Kedah adalah petunjuk yang jelas bahawa dia tidak menghormati semangat kepelbagaian Malaysia dan sebagai negara berbilang kaum dan agama,” kata mereka dalam satu kenyataan.

Akmal dan Thiban mengatakan bahawa lebih memalukan kerana dia mewakili PAS yang menganggap dirinya sebagai pendekatan ideal untuk pemerintahan Melayu-Muslim.

Baca Lagi | Ahmad Faizal berhenti sebagai presiden PAFA

“Sebaliknya, ia memberi kesan buruk terhadap Melayu-Muslim kepada bukan Melayu dan bukan Islam, sedangkan Islam tidak pernah mendiskriminasi kaum mana pun.

“Keputusan membabi buta oleh Menteri Besar dalam membatalkan Thaipusam dengan alasan terlalu banyak cuti atau perintah kawalan pergerakan adalah tidak masuk akal dan tidak masuk akal. Ini juga menunjukkan bahawa tidak mustahil untuk membatalkan Tahun Baru Cina dan Hari Raya Aidilfitri dengan alasan yang sama, ”kata mereka.

Kedua-dua pemimpin tersebut mendesak Sanusi untuk menyedari sumbangan besar yang telah diberikan oleh masyarakat India kepada Kedah, yang harus dihormati dengan mengenali Thaipusam sebagai hari cuti.

“Menurut statistik Banci Penduduk dan Perumahan 2020, penduduk India terdiri daripada 150.100 penduduk di Kedah, yang jumlahnya cukup banyak.

“Keputusan menteri besar dalam hal ini harus dicabut, karena berpotensi menyebarkan api perkauman dan mengancam keharmonian kaum di negara ini,” kata mereka.

Pengumuman Sanusi pada hari Rabu membatalkan Thaipusam, yang jatuh pada 28 Januari, di negeri ini menarik perhatian beberapa pihak, termasuk timbalan presiden MIC dan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan yang menyebutnya sebagai keputusan rabun. Sebagai tindak balas, Sanusi mengatakan keputusan itu tidak bertujuan untuk menafikan hak penganut agama Hindu, sambil menambahkan bahawa mereka masih boleh merayakan atau memperingati hari cuti selagi prosedur operasi standard yang betul telah dilaksanakan.

Read Previous

Seruan Muhyiddin untuk sikap yang lebih tegas terhadap ucapan kebencian di Asean harus dimulakan

Read Next

Trending kini pengurus Caltex Melaka membantu orang yang memerlukan di Melaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.