The Malaysia Post

Trending kini pengurus Caltex Melaka membantu orang yang memerlukan di Melaka

Caltex Melaka

Seorang pengurus sumber manusia di Caltex telah memberi harapan kepada seorang tunawisma setelah mempekerjakannya sebagai mesin cuci kereta di cawangan jenama Bachang di Melaka.

Les Lee menulis di Facebook mengenai seorang lelaki yang telah mengembara ke pejabatnya pada Hari Tahun Baru pada tahun 2021 untuk melamar pekerjaan.

Lee memutuskan untuk mengupahnya untuk menyertai pasukan mencuci kereta dan memberitahunya bahawa dia boleh bermula pada hari Isnin berikutnya.

Ketika lelaki itu bersiap untuk pergi, Lee menjadi prihatin ketika dia melihat penampilannya yang tidak teratur dan ekspresi bermasalah.

“Saya bertanya kemana dia pergi setelah ini dan dia mengatakan bahawa dia akan mencari perhentian bas terdekat untuk mencari tempat tidur di kerusi.

Baca Lagi | Seruan Muhyiddin untuk sikap yang lebih tegas terhadap ucapan kebencian di Asean harus dimulakan

“Terkejut, saya menyedari dia kehilangan tempat tinggal,” tulis Lee.

Setelah mendengar tentang keadaan lelaki itu, Lee mengubah rancangannya dan memutuskan bahawa dia boleh memulakan kerja dengan segera.

Sementara pasukan mencari baju syarikat untuk dipakainya, mereka juga membelikannya makanan kerana dia kelihatan “sangat lapar.”

Semasa sesi latihan asasnya, Lee duduk bersama lelaki itu dan mengetahui bahawa dia berasal dari Malaysia Timur dan bekerja sebagai pemandu lori di Kuala Lumpur sebelum wabak Covid-19 melanda tahun lalu.

“Syarikat terpaksa melepaskannya kerana perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Kemudian, dia mendapat pekerjaan sebagai pelayan di sebuah gerai penjaja tetapi akhirnya, dia kehilangan pekerjaan itu juga.”

Tanpa pilihan lain, lelaki itu memutuskan untuk mencari kerja di Pulau Pinang sebaliknya menyedari bahawa dia hanya mempunyai cukup wang untuk tiket bas ke Melaka.

Sebaik sahaja tiba, dia mula mencari pekerjaan lagi tetapi tidak berhasil.

Ketika malam tiba, dia meringkuk untuk tidur di perhentian bas dengan perut kosong kerana dia tidak mempunyai wang untuk membeli makanan, apalagi untuk menyewa bilik.

Lee mengatakan bahawa dia “kecewa” untuk mengetahui keadaan drastik lelaki itu dan dia memutuskan untuk melakukan apa yang dia dapat untuk membantunya.

“Semasa rehat makan tengah hari, saya kembali dan segera mengemas semua pakaian saya yang tidak terpakai untuk memberinya.

“Saya juga menghubungi beberapa rakan yang dapat membantu mencari bilik sewa untuknya buat sementara waktu.

“Secara peribadi saya pernah mengalami kesukaran yang serupa. Ngeri kehilangan segalanya adalah sesuatu yang tidak dapat difahami oleh kebanyakan orang, ”tulis Lee.

Lee menambahkan bahawa walaupun dia menyedari bahawa menggaji seorang lelaki dari jalanan mempunyai risiko, dia ingin memberi lelaki itu peluang untuk bertahan dari wabak ini.

“Ramai yang mungkin bertanya kepada kami, mengapa kami mengambil risiko ini, dengan mengupah tunawisma? Adakah dia memiliki masa lalu yang tersembunyi yang harus kita berhati-hati? “Kami menyedari risikonya, tetapi kami mengambil kesempatan kepadanya kerana dia memerlukan pertolongan dan cara terbaik untuk menolong seorang lelaki atau wanita adalah dengan memberi mereka martabat pekerjaan.”

Read Previous

Pemuda PKR memanggil MB Kedah sombong kerana membatalkan percutian Thaipusam di Kedah

Read Next

Saravanan mengatakan hubungan MIC-PAS diuji dengan Sanusi sebagai MB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here