The Malaysia Post

Saravanan mengatakan hubungan MIC-PAS diuji dengan Sanusi sebagai MB

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan hari ini terus mengkritik Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, atas keputusan kerajaan negeri pimpinan PAS untuk tidak memperingati cuti umum untuk festival agama Thaipusam tahun ini.

Saravanan, yang juga timbalan presiden MIC, mengatakan bahawa hubungan antara parti yang berpusat di India dan PAS telah tegang sejak Sanusi menjadi menteri besar Kedah.

“MIC selalu mempunyai hubungan baik dengan PAS di semua peringkat, tetapi hubungan kita dengan parti itu diuji setelah pelantikan Muhammad Sanusi Md Nor sebagai menteri besar Kedah.

“Saya sangat berharap agar kepimpinan PAS mendidiknya bagaimana memimpin di negara yang berbilang kaum dan agama seperti Malaysia.

“Seorang menteri besar harus menjadi pemimpin untuk semua kaum di negeri ini dan tidak menginjak-injak hak kaum lain demi popularitinya,” kata Saravanan dalam pernyataan tiga halaman yang dikeluarkan hari ini dengan kop surat menteri sumber manusia dan di kedua-duanya keupayaan pemerintah dan partinya.

Baca Lagi | Pemuda PKR memanggil MB Kedah sombong kerana membatalkan percutian Thaipusam di Kedah

PAS dan MIC adalah sebahagian daripada pemerintah yang berkuasa di peringkat persekutuan.

Dengan memperhatikan bahawa Sanusi hari ini menanggapi kritikannya semalam kerana Thaipusam tidak disifatkan sebagai cuti umum peringkat negeri di Kedah, Saravanan bagaimanapun berpendapat bahawa pemimpin Kedah itu “kehilangan intinya dalam keseluruhan kontroversi”.

Saravanan tidak menerima hujah Sanusi bahawa keputusan Thaipusam tidak bertujuan untuk menafikan hak penganut Hindu di Kedah untuk merayakan festival itu, dengan mengatakan bahawa penjelasan seperti itu tidak “masuk akal”.

Saravanan berkata menteri besar Kedah harus memahami bahawa penganut Hindu di Kedah gembira setelah Thaipusam diisytiharkan sebagai cuti umum peringkat negeri di Kedah, dengan ini dinikmati sejak dua tahun kebelakangan ini.

“Thaipusam juga merupakan cuti umum negeri di beberapa negeri lain, tetapi tidak ada kerajaan negeri lain yang membatalkannya tidak seperti Kedah di bawah pemerintahan PAS,” katanya dalam kenyataan yang sama hari ini.

“Kami di MIC tidak menggunakan isu ini sebagai alat untuk memajukan cita-cita politik kami, tetapi menteri besar Kedah yang menggunakan bangsa dan agama untuk keuntungan politiknya di negeri ini,” katanya.

Walaupun mengakui bahawa pertarungan pandemi Covid-19 adalah keutamaan Malaysia sekarang, Saravanan mengatakan bahawa memberikan cuti umum untuk Thaipusam tidak akan mengubah apa-apa di bawah penutupan baru-baru ini. “‘Nasihat’ menteri besar bahawa MIC melobi kerajaan pusat untuk cuti nasional yang diwartakan untuk Thaipusam, juga amatir kerana dia pasti tahu masa yang diperlukan untuk melakukan langkah seperti itu,” katanya.

Read Previous

Trending kini pengurus Caltex Melaka membantu orang yang memerlukan di Melaka

Read Next

Samsung VP dipenjara selama 2.5 tahun kerana skandal rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.