The Malaysia Post

Kos Bencana Global AS$268b pada 2022

Risiko Bencana Global 2022

Malapetaka semula jadi dan buatan manusia telah menyebabkan kerugian ekonomi AS$268 bilion (RM1.2 trilion) setakat ini pada 2022, terutamanya didorong oleh Taufan Ian dan bencana cuaca ekstrem lain, gergasi insurans semula Swiss Re dianggarkan hari ini.

Kerugian yang diinsuranskan meliputi AS$122 bilion – kurang daripada separuh – daripada jumlah kerugian ekonomi setakat tahun ini, kata kumpulan yang berpangkalan di Zurich, yang bertindak sebagai penanggung insurans untuk penanggung insurans.

“Taufan Ian dan kejadian cuaca ekstrem lain seperti ribut musim sejuk di Eropah, banjir di Australia dan Afrika Selatan serta ribut hujan batu di Perancis dan di Amerika Syarikat mengakibatkan anggaran kerugian diinsuranskan bencana alam berjumlah AS$115 bilion tahun ini setakat ini, ” Swiss Re berkata dalam satu kenyataan.

Terdapat AS$7 bilion kerugian yang diinsuranskan daripada bencana buatan manusia.

Ia adalah tahun kedua berturut-turut di mana jumlah kerugian yang diinsuranskan daripada bencana alam melebihi AS$100 bilion, dengan angka itu mencecah AS$121 bilion tahun lepas.

“Pembangunan bandar, pengumpulan kekayaan di kawasan yang terdedah kepada bencana, inflasi dan perubahan iklim adalah faktor utama yang memainkan peranan, mengubah cuaca ekstrem kepada kerugian bencana alam yang semakin meningkat,” jelas Martin Bertogg, ketua bahaya bencana Swiss Re.

“Apabila Taufan Andrew melanda 30 tahun lalu, kejadian kerugian AS$20 bilion tidak pernah berlaku sebelum ini; kini terdapat tujuh taufan seperti itu dalam tempoh enam tahun yang lalu.”

Taufan Ian merupakan peristiwa penyebab kerugian terbesar pada 2022, dengan anggaran kerugian diinsuranskan sebanyak AS$50-65 bilion, kata Swiss Re.

Ia menganggarkan bahawa Taufan Ian menyebabkan kerugian diinsuranskan kedua paling mahal, selepas Taufan Katrina pada tahun 2005.

Baca Lagi | Empat Pelajar ditahan kerana Didakwa Merusuh selepas Pergaduhan Kantin di Kajang

Baca Lagi | Cik Pui Yi, Pengaruh Media Sosial Wanita Teratas Malaysia, Berhenti Hanya Peminat

Kejiranan diratakan

Ian, taufan kategori empat, menyebabkan lebih 150 kematian, hampir semuanya di Florida, di mana ia mendarat pada 28 September.

Salah satu ribut paling kuat pernah melanda Amerika Syarikat, ia meratakan seluruh kawasan kejiranan dan memadamkan kuasa untuk berjuta-juta orang. Lonjakan ribut dan hujan lebat menyebabkan kawasan kejiranan pedalaman tenggelam.

“Ini menyerlahkan potensi ancaman taufan tunggal yang melanda pantai yang padat dengan penduduk,” kata Swiss Re.

Penanggung insurans semula menambah bahawa apa yang dipanggil bencana alam sekunder seperti banjir dan ribut hujan batu — berbanding bencana besar seperti gempa bumi dan taufan — menyebabkan kerugian yang diinsuranskan lebih AS$50 bilion.

Ribut di Eropah pada Februari menyebabkan anggaran kerugian yang diinsuranskan melebihi AS$3.7 bilion, meletakkan ribut musim sejuk kembali dalam agenda industri insurans, kata Swiss Re.

Perancis mengalami ribut hujan batu paling teruk pernah diperhatikan pada musim bunga dan musim panas Eropah, dengan kerugian pasaran yang diinsuranskan mencecah anggaran lima bilion euro (AS$5.3 bilion), kata Swiss Re.

Dan di Australia pada bulan Februari dan Mac, hujan musim panas yang lebat membawa kepada banjir yang berleluasa yang, dengan anggaran AS$4 bilion, menjadi malapetaka semula jadi yang paling mahal di negara itu.

Jurang perlindungan ‘luas’

Swiss Re menekankan bagaimana industri insurans dan insurans semula menampung kira-kira hanya 45 peratus daripada kerugian ekonomi setakat tahun ini.

“Jurang perlindungan kekal luas,” kata Thierry Leger, ketua pegawai pengunderaitan kumpulan itu.

Daripada anggaran keseluruhan kerugian ekonomi AS$268 bilion bagi kerosakan harta benda setakat tahun ini, AS$260 bilion adalah daripada bencana alam dan AS$8 bilion daripada bencana buatan manusia, seperti kemalangan industri.

Angka AS$268 bilion susut 12 peratus daripada AS$303 bilion tahun lalu, tetapi melebihi purata AS$219 bilion sepanjang 10 tahun sebelumnya.

Read Previous

Cik Pui Yi, Pengaruh Media Sosial Wanita Teratas Malaysia, Berhenti Hanya Peminat

Read Next

Loke DAP tentang Zahid dalam Kabinet: Proses Mahkamah Masih Boleh Diteruskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.