The Malaysia Post

Kementerian Pertanian memastikan bekalan beras Malaysia stabil, cukup untuk memenuhi permintaan tempatan

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) memberi jaminan bahawa bekalan beras Malaysia masih stabil dan mencukupi untuk menampung keperluan rakyat walaupun menghadapi pelbagai ancaman yang dihadapi oleh industri padi dan berasnya termasuk kesan perubahan iklim. Hakikat bahawa Malaysia tidak mengalami sebarang gangguan bekalan beras walaupun di tengah-tengah pandemik Covid-19 adalah contoh yang baik, walaupun perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk beberapa negara lain yang sering dilanda kekurangan makanan.

Bukan sahaja makanan ruji negara mudah didapati, harganya juga antara yang terendah di rantau Asean. Di Malaysia, beras putih biasa berharga RM2.60 sekilogram berbanding RM8.52 untuk beras gred serupa di Singapura, Brunei (RM5.60), Indonesia (RM4.10), Laos (RM4), Vietnam (RM3.34 ), Filipina (RM3.33), Kemboja (RM3.20) dan Thailand (RM2.70).

Stok beras negara

Pada masa ini, keluaran padi dan beras Malaysia memenuhi 70 peratus keperluan negara.

Menurut Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Industri Padi MAFI, Azman Mahmood, kerajaan telah mewujudkan stok simpanan beras di seluruh negara untuk mendapatkan bekalan sekiranya berlaku sebarang kejadian yang tidak diduga menyebabkan krisis makanan. MAFI dan Padiberas Nasional Bhd (Bernas) berhasrat meningkatkan jumlah simpanan beras negara daripada 150,000 tan metrik kepada 290,000 tan metrik menjelang 2023.

“Peningkatan stok simpanan tidak melibatkan sebarang peruntukan kewangan daripada kementerian. Pada masa ini, stok penimbal kami berada pada 88.52 peratus atau 221,311 tan metrik. Kami berharap dapat meningkatkannya kepada sejumlah 250,000 tan metrik menjelang akhir tahun 2022.

“Usaha menambah stok akan dilaksanakan sehingga mencapai sasaran yang ditetapkan, tanpa mengambil kira faktor luaran seperti wabak, perubahan iklim dan sebagainya,” katanya kepada Bernama. Pengurusan stok beras negara diselia sepenuhnya oleh Bernas kerana ia adalah antara klausa kewajipan sosial utama yang digariskan dalam perjanjian konsesi syarikat dengan kerajaan. Tahun lepas, perjanjian konsesi diperbaharui selama 10 tahun lagi sehingga 2031. Di bawah klausa berkaitan stok simpanan beras, Bernas mesti memelihara, mengurus, menyelenggara dan mengekalkan stok simpanan beras pada kadar semasa yang ditetapkan kerajaan.

Azman berkata stok dagangan beras negara, sementara itu, berada di antara 600,000 dan 700,000 tan metrik pada satu-satu masa.

“Jumlah ini termasuk stok beras yang dipegang oleh pemborong dan peruncit; hasil padi yang belum diproses menjadi beras; beras import yang masih belum dipunggah dari kapal; dan lain lain.

“Jika jumlah stok diambil kira, negara mempunyai stok yang mencukupi untuk menampung keperluan rakyat tanpa beras import selama empat hingga lima bulan,” jelasnya.

Mencapai sasaran SSL

Pelbagai inisiatif telah dilaksanakan untuk memastikan bekalan beras mencukupi, antaranya menggalakkan belia menceburi bidang pertanian dan menggantikan petani padi yang semakin tua, menggalakkan pihak berkepentingan menggunakan produk Internet Perkara dan Revolusi Perindustrian 4.0, dan menggandakan usaha penyelidikan dan pembangunan untuk mencungkil benih baru tahan penyakit.

Kementerian juga telah memperkenalkan beberapa program untuk mengurangkan kesan pelbagai faktor global yang mempengaruhi industri pada masa ini. Menurut Azman, tahun ini sahaja subsidi racun perosak telah dinaikkan kepada RM62 juta untuk menyerap kos input pertanian yang lebih tinggi, yang harganya telah meningkat dengan ketara di peringkat global.

“Kami juga telah memperkenalkan skim insurans pertanian untuk menangani tanaman padi yang sering dilanda bencana alam dan juga memperkenalkan baja organik untuk merawat tanah serta mengurangkan penggunaan baja kimia,” katanya.

Beliau berkata semua program ini bertujuan membantu negara mencapai tahap sara diri beras (SSL) sebanyak 75 peratus menjelang akhir Rancangan Malaysia Ke-11 (2021-2025) dan 80 peratus pada akhir Agromakanan Negara. Dasar 2021-2030. Memandangkan pengeluaran beras Malaysia hanya memenuhi 70 peratus keperluannya, Bernas – yang merupakan pengimport tunggal beras negara¬ – mengimport sehingga 800,000 tan metrik beras setiap tahun dari negara pengeksport beras seperti Vietnam, Thailand, Pakistan dan India.

Sebahagian besar import terdiri daripada beras putih, selebihnya adalah jenis beras istimewa seperti basmati dan beras perang.

Dalam konteks ini, walaupun Malaysia tidak menghadapi sebarang ancaman terhadap bekalan berasnya, ia masih perlu berusaha meningkatkan pengeluaran domestik untuk mendapatkan bekalan makanan ruji negara.

Meningkatkan produktiviti

Mengakui perkara itu, Azman berkata kerajaan perlu mengambil langkah drastik untuk meningkatkan kadar produktiviti beras negara.

“Walaupun kerajaan telah melaksanakan pelbagai program dan memberi bantuan serta insentif bernilai berbilion ringgit setiap tahun, analisis yang dibuat oleh kementerian kita mendapati produktiviti kedua-dua kawasan jelapang dan bukan jelapang gagal memuaskan,” katanya.

Menunjukkan bahawa masanya telah tiba untuk

sektor swasta diberi peluang memainkan peranan utama dalam industri padi dan beras negara, katanya pendekatan menggunakan modal pembiayaan swasta sebaik mungkin akan membantu meningkatkan industri itu.

“Kementerian berhasrat menarik pelabur swasta untuk menjadikan industri padi dan beras negara lebih dinamik dan berdaya saing,” katanya. Menyentuh program SMART Large-scale Field (SMART SBB), Azman berkata sasarannya adalah untuk meningkatkan purata hasil padi negara kepada 7.0 tan metrik sehektar dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-12 (2026-2030), berbanding purata hasil semasa. sebanyak 3.5 hingga 4.3 tan metrik sehektar.

“Dalam jangka panjang, program itu menyasarkan untuk membangunkan sejumlah 150,000 hektar sawah setiap musim atau 300,000 hektar setahun. Dengan sambutan menggalakkan daripada pemain industri dan pendapatan petani terbabit meningkat sehingga 180 peratus, kementerian yakin dapat mencapai sasaran SSL sebanyak 75 peratus menjelang akhir 2025,” katanya.

Sehingga kini, projek perintis SMART SBB berjaya menarik 24 syarikat terdiri daripada syarikat berkaitan kerajaan dan swasta yang telah menandatangani memorandum persefahaman dengan MAFI untuk menanam padi. Dalam masa terdekat, kementerian melalui Agrobank juga akan memperkenalkan skim insurans agromakanan pertama seumpamanya untuk sektor padi. Di bawah skim itu, pesawah akan menerima pampasan sekiranya tanaman mereka musnah akibat bencana alam seperti banjir, kemarau atau ribut.

Pengurusan risiko pasaran

Sementara itu, profesor Fakulti Pertanian Universiti Putra Malaysia Datuk Dr Mad Nasir Shamsudin berkata, berbanding sektor perindustrian, sektor pengeluaran makanan lebih terdedah kepada risiko dan ketidaktentuan. Sehubungan itu, katanya, wujud keperluan untuk membangunkan pengurusan risiko pasaran melibatkan pemantauan situasi dan ramalan harga, persediaan kecemasan melalui amaran awal dan pengenalan langkah pencegahan bencana alam seperti skim pengairan dan tebatan banjir dan juga skim insurans pengeluaran makanan. .

Pihak berkuasa juga harus memantau harga makanan secara berterusan serta memastikan penyampaian input pertanian yang berkesan kepada petani dan operasi logistik rantaian bekalan makanan yang lancar kerana ini akhirnya akan memberi manfaat kepada keseluruhan pasaran.

“Model pengeluaran tanaman industri adalah sesuatu yang boleh dicontohi… terutamanya ladang kelapa sawit yang wujud bersama syarikat besar dan pekebun kecil. Kejayaan mereka perlu dicontohi oleh sektor pengeluaran padi,” katanya sambil menambah ia perlu dikendalikan oleh usahawan yang boleh membangunkannya menjadi sektor yang lebih moden dan berdaya saing. Pada tahun 2020, pengeluar beras terbesar di dunia ialah China (148.3 juta tan metrik), India (122.27 juta tan metrik), Indonesia (35.3 juta tan metrik), Bangladesh (34.6 juta tan metrik), Vietnam (27.4 juta tan metrik) dan Thailand (18.9 juta tan metrik).

Mengulas mengenainya, Mad Nasir berkata memandangkan struktur ekonomi Malaysia adalah serupa dengan Vietnam dan Thailand, ia harus mempertimbangkan untuk menerima pakai model pengeluaran beras kedua-dua negara ini.

“Thailand mempunyai Strategi dan Dasar Padi dan Beras (2017-2021). Strateginya termasuk mewujudkan rancangan penstrukturan semula untuk mengurangkan lebihan pengeluaran untuk menyamai permintaan.

“Di sana, tanah untuk penanaman diklasifikasikan sebagai sesuai atau tidak sesuai untuk penanaman padi. Bagi tanah yang dikelaskan sebagai sesuai, penekanan adalah untuk meningkatkan pengeluaran dan kualiti produk. Bagi tanah yang dianggap tidak sesuai untuk padi, pertanian campur atau aktiviti lain akan digalakkan dengan memberi insentif kepada petani.

“Bagi mengurangkan kos pengeluaran dan meningkatkan kualiti produk, teknologi yang sesuai dipindahkan secara meluas kepada petani melalui amalan pertanian yang baik. Produk yang mempunyai nilai tambah turut dipromosikan contohnya dengan mengadakan kursus dan sesi latihan pemprosesan, pembungkusan dan pembangunan jenama,” katanya.

Beliau berkata penggunaan amalan pertanian yang baik termasuk inovasi dan pelaburan dalam sistem dan teknologi pertanian seperti penderia tanah dan air, pengesanan cuaca, pengimejan satelit, automasi, teknologi minichromosomal, pertanian menegak, kecerdasan buatan, nanoteknologi, aplikasi GPS, robotik dan pertanian ketepatan. .

Baca Lagi | Kementerian Pertanian memastikan bekalan beras Malaysia stabil, cukup untuk memenuhi permintaan tempatan

“Dengan menggunakan teknologi ini, petani, misalnya, tidak perlu lagi menyapu air, baja dan racun secara seragam di seluruh ladang. Sebaliknya, mereka boleh menggunakan kuantiti minimum yang diperlukan dan menyasarkan kawasan tertentu yang perlu dirawat secara berbeza,” tambahnya. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jangan letak isu banjir Baling di depan pintu negeri, kata Ahli Parlimen Pembangkang Kedah kepada menteri

Read Next

Wakil Perak Paul Yong dihukum penjara 13 tahun dan sebat kerana merogol bekas pembantu rumah warga Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.