The Malaysia Post

Wakil Perak Paul Yong dihukum penjara 13 tahun dan sebat kerana merogol bekas pembantu rumah warga Indonesia

Mahkamah Tinggi hari ini menjatuhkan hukuman penjara 13 tahun dan dua sebatan terhadap wakil rakyat Tronoh Paul Yong selepas mendapati dia bersalah merogol bekas pembantu rumah warga Indonesianya tiga tahun lalu.

Hakim Datuk Abdul Wahab Mohamed berkata pasukan pembelaan ahli parlimen negeri berusia 52 tahun itu gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

“Sebagai majikan anda sepatutnya melindunginya terutamanya apabila dia dari negara lain dan tidak bertindak mengikut hawa nafsu anda. Di sinilah tepat pepatah Melayu ‘harapkan pagar, pagar makan padi’.

“Mahkamah mengambil kira kepentingan awam kes ini, dan pengajaran bukan sahaja kepada tertuduh, tetapi juga kepada mereka yang mempunyai niat yang sama untuk melakukan jenayah serupa.

“Hukuman pencegahan diperlukan kerana amaran dengan kes rogol semakin meningkat,” kata hakim itu.

Semasa menyampaikan keputusan bersalah sebelum ini, Abdul Wahab berkata mahkamah mendapati mangsa boleh dipercayai dan jujur, sambil menambah keterangannya meyakinkan.

Tambahnya, mahkamah juga mendapati mangsa tidak mereka-reka apa-apa cerita semata-mata untuk pulang ke negara asalnya.

Sebaliknya, hakim berkata keterangan saksi-saksi pembelaan nampaknya mempunyai unsur-unsur renungan kepada mereka.

“Juga perkara yang dibangkitkan mengenai muslihat politik terhadap tertuduh tidak dapat dibuktikan oleh pasukan pembelaan,” katanya.

Peguam Yong Datuk Rajpal Singh dan Salim Bashir

meminta mahkamah penangguhan pelaksanaan kerana mereka merancang untuk memfailkan rayuan terhadap keputusan itu, yang telah diberikan.

Tetapi hakim memerintahkan Yong menyerahkan pasportnya kepada mahkamah dan menetapkan jaminan RM15,000 dengan seorang penjamin.

Peguam Yong telah berusaha untuk meringankan hukumannya sebelum ini, menunjukkan bahawa anak guamnya telah berkhidmat sebagai ADUN selama sembilan tahun dan tidak mempunyai rekod jenayah lampau.

“Dia sudah berkahwin dan mempunyai empat orang anak yang masih belajar. Yong tidak mempunyai sebarang rekod jenayah sebelum kes ini dan telah melakukan banyak kerja amal. Oleh itu, saya memohon mahkamah untuk hukuman penjara minimum tanpa sebatan,” kata Rajpal.

Peguam bersamanya Salim turut berhujah bahawa jenayah itu adalah jenayah tanpa pertumpahan darah dan tidak melibatkan mangsa bawah umur.

“Beliau telah melakukan banyak kerja yang baik dan kami berharap akan ada reformasi dalam hukuman dan akan diberikan hukuman minimum,” kata Salim.

Tetapi pengarah pendakwaan negeri Azalina Rashdi berhujah bahawa hukuman itu harus bersesuaian dengan sifat, berat dan keseriusan kes itu.

“Walaupun tertuduh tidak mempunyai rekod jenayah, ia tidak sepatutnya menjadi faktor hukuman yang lebih rendah.

“Rogol adalah satu kesalahan besar kerana ia menjatuhkan maruah mangsa. Mangsa juga akan mengalami trauma sepanjang hayat.

“Hukuman pencegahan harus diberikan kerana ia akan menjadi pengajaran kepada orang lain yang ingin melakukan jenayah ini,” katanya.

Di luar bilik mahkamah kemudian, setiausaha pertama Kedutaan Indonesia Junjungan Sigalingging melahirkan rasa puas hati dengan keputusan itu.

“Keputusan itu telah menunjukkan sistem perundangan Malaysia mampu membawa keadilan.

“Hari ini kita bersyukur kepada Tuhan Yang Maha Esa, dan kita amat menghargai hakim yang telah menunjukkan kebijaksanaan dan keadilan dalam mengetuai kes ini,” katanya kepada pemberita.

Yong menjadi tumpuan berhubung skandal seks pada 8 Julai 2019 apabila pekerja warga Indonesia itu memfailkan laporan polis menuduhnya merogolnya di rumahnya di Meru di sini.

Polis menahan Yong pada keesokan harinya dan merekodkan keterangannya sebelum membebaskannya dengan ikat jamin.

Yong kemudiannya didakwa di Mahkamah Sesyen di sini pada 23 Ogos 2019 atas pertuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia di rumahnya di Meru Desa Park pada 7 Julai tahun yang sama antara 8.15 malam dan 9.15 malam.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat bagi yang didapati bersalah.

Ketika itu, beliau bersama DAP dan juga Exco kerajaan negeri Perak yang bertanggungjawab ke atas perumahan, kerajaan tempatan, pengangkutan awam, hal ehwal bukan Islam dan kampung baharu.

Pihak pendakwaan memanggil seramai 23 saksi untuk memberi keterangan di mahkamah manakala pihak pembelaan memanggil tiga saksi.

Baca Lagi | Wakil Perak Paul Yong dihukum penjara 13 tahun dan sebat kerana merogol bekas pembantu rumah warga Indonesia

Yong keluar dari DAP selepas Perikatan Nasional mengambil alih kerajaan Perak pada Mac 2020.

Beliau kemudiannya menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada Disember 2020 dan meninggalkan Parti Bangsa Malaysia pada Januari tahun ini.

Read Previous

Kementerian Pertanian memastikan bekalan beras Malaysia stabil, cukup untuk memenuhi permintaan tempatan

Read Next

Di bawah Rang Undang-undang anti-lompat, PM berkata Ahli Parlimen yang meninggalkan parti mereka akan kehilangan kerusi mereka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.