The Malaysia Post

Di bawah Rang Undang-undang anti-lompat, PM berkata Ahli Parlimen yang meninggalkan parti mereka akan kehilangan kerusi mereka

Di bawah RUU anti-lompat, mana-mana ahli parlimen yang meninggalkan parti politik dalam satu gabungan untuk menyertai parti lain, sama ada dalam gabungan yang sama atau yang lain, akan kehilangan kerusi mereka, kata perdana menteri hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini kerana di bawah Rang Undang-undang itu, istilah “Ahli Dewan Rakyat” merujuk kepada keahlian parti politik tanpa mengira sama ada pakaian tersebut adalah sebahagian daripada gabungan atau tidak.

“Keanggotaan seseorang Ahli Dewan Rakyat dalam parti gabungan tidak akan diambil kira kerana persoalan dasar utama yang menjadi asas kepada penggubalan Rang Undang-undang ini ialah Ahli Dewan Rakyat adalah ahli parti politik,” katanya ketika membentangkan Pindaan Perlembagaan bagi RUU itu di Parlimen hari ini.

Ismail Sabri menambah

di bawah undang-undang baharu ini, mana-mana ahli parlimen yang meninggalkan parti yang memenangi kerusi mereka akan kehilangan kerusi tersebut sekiranya mereka memutuskan untuk berpaling tadah kepada parti lain.

Beliau berkata, bagaimanapun, terdapat pengecualian kepada peraturan itu; sebagai contoh, seorang Ahli Parlimen tidak akan kehilangan kerusi mereka jika parti politik mereka dibubarkan atau dibatalkan pendaftarannya; sekiranya mereka dipilih sebagai Speaker Dewan Rakyat; atau jika mereka dipecat oleh parti politik mereka.

Ismail Sabri hari ini membentangkan empat pindaan perlembagaan bagi membolehkan rang undang-undang itu berkuat kuasa.

Baca Lagi | Di bawah Rang Undang-undang anti-lompat, PM berkata Ahli Parlimen yang meninggalkan parti mereka akan kehilangan kerusi mereka

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun telah memperuntukkan 600 minit untuk perbahasan dengan 35 Ahli Parlimen dipilih untuk mengambil bahagian.

Read Previous

Wakil Perak Paul Yong dihukum penjara 13 tahun dan sebat kerana merogol bekas pembantu rumah warga Indonesia

Read Next

‘Shin Ultraman’ akan ditayangkan di pawagam Malaysia Oktober, peminat bergembira

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.