The Malaysia Post

Menteri kesihatan menjangkakan kekurangan ubat-ubatan Malaysia akan berakhir menjelang S4 2022

Malaysia dijangka pulih daripada kekurangan bekalan perubatan dan perubatan yang berterusan di seluruh negara menjelang suku keempat tahun ini, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin kepada Parlimen hari ini.

Beliau berkata, kementeriannya sedang mengambil beberapa inisiatif untuk menangani kekurangan semasa, termasuk menggalakkan syarikat farmaseutikal tempatan mengeluarkan ubat mereka sendiri menggunakan bahan aktif farmaseutikal (API) yang diperoleh menerusi kerjasama awam-swasta.

“Kini, permintaan terhadap ubat-ubatan bagi rawatan penyakit seperti demam, selsema dan batuk meningkat secara mendadak. Sebagai contoh, penjualan ubat parasetamol didapati meningkat sebanyak 238 peratus bagi suku pertama 2022 berbanding data jualan bagi suku pertama tahun sebelumnya.

“Permintaan yang tinggi ini menyebabkan kekurangan bekalan untuk beberapa jenis ubat walaupun pengeluaran meningkat oleh pengeluar tempatan.

“Selain itu, jumlah ubat yang diimport dari luar negara juga telah ditambah,” katanya semasa Waktu Soal di Dewan Rakyat.

Khairy menjawab soalan Ahli Parlimen Kota Belud Isnaraissah Munirah Majilis, yang ingin tahu sama ada kerajaan mempunyai rancangan untuk mewujudkan Dasar Keselamatan Ubat Nasional.

Dia juga ingin tahu sama ada stok penimbal untuk ubat akan membantu menstabilkan bekalan.

Khairy juga memberi jaminan bahawa kerajaan sentiasa memantau harga ubat dan akan bertindak apabila perlu, sebagai menjawab soalan mengenai harga yo-yoing.

“Walaupun stoknya rendah, kerajaan sentiasa memantau harga di pasaran. Jika naik mendadak, kita akan lakukan sesuatu untuk memastikan ada kawalan harga dan ia telah dilakukan sebelum ini,” katanya.

Sekali lagi menggunakan paracetamol sebagai contoh, beliau berkata kementeriannya telah bersetuju untuk mengeluarkan stok penimbal daripada kerajaan untuk dijual di pasaran bagi menangani kekurangan semasa.

Tambah Khairy, sejak 22 Julai lalu

Kementerian Kesihatan telah menerima tempahan daripada 220 hospital dan klinik swasta untuk bekalan ubat.

Baca Lagi | Menteri kesihatan menjangkakan kekurangan ubat-ubatan Malaysia akan berakhir menjelang S4 2022

“Kami akan menghantar dua pek, dengan setiap pek mengandungi 1,000 biji, ke setiap klinik dan lima pek ke setiap hospital. Harga yang kami caj adalah harga pasaran asal seperti yang dibeli oleh kerajaan.

“Ada tiga lagi jenis ubat yang boleh kami keluarkan dan kami menerima tempahan daripada hospital dan klinik yang melibatkan ubat selsema dan asma,” jelasnya.

Read Previous

Najib menggugurkan Shafee untuk rayuan SRC, melantik firma Zaid Ibrahim sebagai peguam baharunya

Read Next

Jangan letak isu banjir Baling di depan pintu negeri, kata Ahli Parlimen Pembangkang Kedah kepada menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.