The Malaysia Post

Jangan letak isu banjir Baling di depan pintu negeri, kata Ahli Parlimen Pembangkang Kedah kepada menteri

Ahli Parlimen Pembangkang Kedah menggesa Putrajaya mengambil tindakan tegas bagi mengelak banjir lain berlaku di Baling dan tidak membuang tanggungjawab itu ke ribaan kerajaan negeri.

Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata Kementerian Tenaga dan Sumber Asli sepatutnya menjadikan pembalakan atau penebangan hutan haram di kawasan itu dan bukannya hanya menulis laporan mengenai dakwaan pelanggaran.

“Sebab itu hari ini kita menggesa kerajaan, Jabatan Perhutanan dan negeri supaya lebih tegas dalam memastikan tidak mudah untuk menebang pokok atau membatalkan status hutan serta membenarkan pembalakan sewenang-wenangnya. Kuasa itu sepatutnya berada di tangan kementerian.

“Cukup dengan laporan. Kami tidak mahu mendengar laporan lain. Laporan demi laporan mungkin dikeluarkan oleh pelbagai agensi dan kerajaan.

“Tetapi jika kerajaan persekutuan berusaha untuk membentangkan undang-undang, maka ia pasti akan diikuti oleh kerajaan negeri,” katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Terdahulu hari ini, Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Takiyuddin Hassan menjawab soalan Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (Baling-BN) yang bertanyakan sama ada kementerian itu mempunyai rancangan untuk memastikan keselamatan penduduk Baling berikutan banjir 6 Julai lalu.

Takiyuddin berkata kementeriannya dan Jabatan Perhutanan telah “menasihatkan” kerajaan negeri supaya menjalankan usaha penghutanan semula di kawasan Gunung Inas dan mengisytiharkan kawasan itu sebagai “hutan dilindungi”.

Seorang lagi ahli parlimen Kuala Kedah, Dr Azman Ismail, berkata kawasan sekitar itu pernah terkenal dengan kualiti pemandangannya tetapi ini berubah selepas kerajaan negeri membatalkan status Hutan Simpanan Kekalnya pada 2007.

“Kita melihat aktiviti lain seperti pembalakan selepas status itu ditarik balik pada 2007.

“Sebab itu kita mahu tindakan lebih tegas diambil oleh kerajaan berhubung perkara itu,” katanya sambil mengimbau kembali pengalamannya di sana sebagai doktor di Hospital Baling.

Awal hari ini

Takiyuddin berkata Musang King bukanlah salah satu spesies durian yang dibenarkan untuk ditanam sebagai sebahagian daripada projek Ladang Hutan (ladang hutan) di Gunung Inas.

Penduduk Baling menyalahkan kewujudan ladang itu sebagai punca banjir terburuk di kawasan itu dalam ingatan baru-baru ini awal bulan ini.

Beliau berkata siasatan awal kementerian melalui Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) mendapati kawasan sekitar Gunung Inas, Kupang dan Baling masih tidak stabil dan terdedah kepada tanah runtuh dan batu.

Tambahnya, perubahan mendadak arus deras di kawasan hulu apabila hujan dan serpihan batu di sungai boleh membahayakan keselamatan orang ramai.

Pada 6 Julai, sekurang-kurangnya tiga orang, termasuk seorang wanita hamil, maut dan ratusan lagi kehilangan tempat tinggal dalam kemungkinan banjir paling teruk melanda daerah ini di tenggara Kedah.

Hujan selama berjam-jam menyebabkan beberapa kampung ditenggelami air banjir.

Baca Lagi | Jangan letak isu banjir Baling di depan pintu negeri, kata Ahli Parlimen Pembangkang Kedah kepada menteri

Ombak air berlumpur dan pokok tumbang turut dihanyutkan dari Gunung Inas dan lebih 85 rumah dipercayai musnah sepenuhnya.

Read Previous

Menteri kesihatan menjangkakan kekurangan ubat-ubatan Malaysia akan berakhir menjelang S4 2022

Read Next

Kementerian Pertanian memastikan bekalan beras Malaysia stabil, cukup untuk memenuhi permintaan tempatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.