The Malaysia Post

Najib menggugurkan Shafee untuk rayuan SRC, melantik firma Zaid Ibrahim sebagai peguam baharunya

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak telah membebaskan peguam bela utamanya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan firma guamannya daripada mewakilinya dalam rayuan terakhirnya terhadap keputusan bersalahnya berhubung penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Perubahan dalam perwakilan undang-undang berlaku hanya beberapa minggu sebelum mahkamah tertinggi negara dijadual mendengar rayuan terakhir Najib.

Shafee & Co turut memaklumkan kepada Mahkamah Persekutuan bahawa Najib telah melantik firma guaman di mana Datuk Mohd Zaid Ibrahim kini merupakan peguam untuk mewakilinya.

“Sila ambil perhatian bahawa pada 25 Julai 2022, sekitar jam 5 petang, kami menerima surat daripada Dato’ Sri Mohd Najib bin Hj Abd Razak (‘Perayu’) di mana Perayu telah melepaskan berkuat kuasa serta-merta Tetuan Shafee & Co daripada bertindak sebagai peguam dan peguam cara dalam mewakilinya dalam rayuan jenayah dan prosiding yang berkaitan.

“Melalui surat yang sama, Perayu memaklumkan bahawa beliau telah melantik Tetuan Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners sebagai peguam cara,” kata Shafee & Co dalam suratnya kepada Mahkamah Persekutuan yang dilihat oleh Malay Mail hari ini.

Tetuan Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners ialah firma guaman di mana Zaid kini berlatih dan bukannya Zaid Ibrahim & Co, yang merupakan firma pertama yang diasaskannya dan turut membawa namanya.

Mahkamah Persekutuan dijadualkan mendengar rayuan JPP Najib dalam tempoh 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Dalam surat yang sama, Shafee & Co berkata ia sedang dalam proses melengkapkan pemindahan sepenuhnya dokumen fizikal dan digital kepada Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners, yang dijangka selesai hari ini.

Shafee & Co juga berkata salinan digital untuk rekod rayuan SRC rayuan dan kertas mahkamah bagi permohonan Najib untuk menambah keterangan lanjut kepada rayuan SRCnya telah pun diberikan kepada peguam baharu pada 5 Julai.

Ia menambah bahawa Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners juga telah dimaklumkan mengenai tarikh mahkamah untuk rayuan akhir SRC.

Tarikh mahkamah lain yang akan datang berkaitan rayuan SRC ialah: 28 Julai untuk pemfailan afidavit Najib sebagai jawapan bagi permohonannya menambah keterangan lanjut, 29 Julai untuk pengurusan kes bagi permohonan Najib menambah keterangan lanjut, dan 31 Julai sebagai tarikh akhir. untuk memfailkan penghujahan bertulis dan kumpulan pihak berkuasa.

Bagi permohonan Najib

kepada Mahkamah Persekutuan untuk menambah keterangan lanjut kepada kes SRCnya dan yang akan datang untuk pengurusan kes pada 29 Julai, beliau memohon supaya Mahkamah Persekutuan membatalkan perbicaraan SRC dan untuk mempertimbangkan untuk memerintahkan perbicaraan semula kerana apa yang didakwanya sebagai konflik kepentingan oleh hakim bicara SRC.

Mahkamah Tinggi pada 21 Julai menolak permohonan peguam Britain, Jonathan Laidlaw untuk dibenarkan menjalankan amalan di Malaysia bagi mewakili Najib dalam rayuan terakhir SRC di Mahkamah Persekutuan.

Baca Lagi | Najib menggugurkan Shafee untuk rayuan SRC, melantik firma Zaid Ibrahim sebagai peguam baharunya

Permohonan ini boleh dirayu terus ke Mahkamah Persekutuan, tetapi masih belum ada sebarang pengesahan rasmi sama ada peguam Najib akan merayu perkara ini.

Read Previous

Selepas tiga pusingan penjara dan sebatan, lelaki Singapura beralih kepada penggambaran skirt wanita dalam lif HDB

Read Next

Menteri kesihatan menjangkakan kekurangan ubat-ubatan Malaysia akan berakhir menjelang S4 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.