The Malaysia Post

Selepas tiga pusingan penjara dan sebatan, lelaki Singapura beralih kepada penggambaran skirt wanita dalam lif HDB

Seorang lelaki yang telah keluar masuk penjara tiga kali kerana kesalahan mencabul semalam dipenjara sekali lagi, kali ini kerana merakam skirt seorang wanita di dalam lif blok perumahan awam.

Kamali Katne mengekori mangsa sekurang-kurangnya lima minit ketika hampir tengah malam.

Dia kemudian menolaknya keluar dari lif dan melarikan diri selepas dia menangkapnya dalam perbuatan itu, mengelak ditangkap selama dua hari dengan menjauhkan diri dari rumahnya.

Warga Singapura berusia 38 tahun itu mengaku bersalah atas satu tuduhan voyeurisme dan dijatuhi hukuman penjara 15 minggu.

Satu lagi pertuduhan menggunakan kekerasan jenayah ke atas mangsa, 22, diambil kira untuk menjatuhkan hukuman. Dia tidak boleh dinamakan kerana perintah mahkamah untuk melindungi identitinya.

Mahkamah mendengar bahawa Kamali memutuskan untuk menyasarkan mangsa pada petang 17 April tahun ini selepas menyedarinya di sepanjang Jalan Simei 1. Dia memakai gaun putih ketika itu.

Dia kemudian menunggu di lobi lif blok Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB).

Kamali berdiri di belakangnya dan merakam video punggungnya. Dia kemudian mahu mengambil video atas skirtnya, kata Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Jaime Pang kepada mahkamah.

Kamali kemudian mendekati mangsa dan cuba merakam skirtnya. Ketika itu, lif tiba di tingkat bawah dan kedua-duanya masuk.

Dia berdiri betul-betul di belakangnya dan terus merakam belakangnya, sebelum mengambil video bahagian atas skirtnya.

Apabila merasakan peranti itu mengenai pahanya dan menyedari apa yang dia lakukan, dia menjerit, “Apa yang kamu lakukan?” dan cuba merampas telefon daripadanya.

Bagaimanapun, dia menolaknya keluar dari lif apabila pintu dibuka di tingkat lapan. Dia kemudian menaiki lif ke tingkat 10.

Bapa mangsa mendengar kekecohan dan melihat dia menangis di lobi lif. Dia mengejar Kamali tetapi akhirnya hilang pandangan.

Kamali tinggal jauh dari rumahnya, terletak beberapa blok jauhnya, sehingga dua hari kemudian apabila pegawai polis pergi ke tempat kerjanya di Tampines. Dia telah memadam semua bahan yang menuduh dari telefonnya ketika itu.

DPP Pang memberitahu mahkamah bahawa Kamali dijatuhi hukuman penjara 10 bulan dan tiga sebatan pada 2003 kerana keterlaluan.

Pada 2005

dia dipenjarakan selama lima tahun dan dikenakan enam sebatan kerana mencabul yang lebih teruk. Tidak lama selepas dibebaskan, dia kemudian dijatuhi hukuman pada 2010 lapan tahun latihan pembetulan dan empat sebatan kerana mencabul.

Latihan pembetulan adalah bentuk pemenjaraan yang lebih keras, kerana pesalah tidak mungkin diberikan pembebasan awal atas faktor seperti kelakuan baik.

DPP Pang memohon hukuman dijatuhkan, mengatakan bahawa tindakan Kamali jelas dirancang dan dia telah melakukannya dalam lif di mana mangsa tidak mempunyai cara untuk melarikan diri.

Agak jelas bahawa pengalaman itu “amat traumatik” untuknya dan dia telah “memangsa wanita yang tidak bersalah” sejak 2003, tambah DPP Pang.

Kamali, yang tidak mempunyai peguam, merayu kepada Hakim Daerah Shawn Ho untuk “satu peluang lagi”.

Baca Lagi | Selepas tiga pusingan penjara dan sebatan, lelaki Singapura beralih kepada penggambaran skirt wanita dalam lif HDB

Bagi voyeurisme, dia boleh dipenjara sehingga dua tahun, didenda, dirotan, atau dihukum dengan mana-mana gabungan ketiga-tiganya. – HARI INI

Read Previous

Adele mengumumkan tarikh residensi Vegas yang dijadualkan semula

Read Next

Najib menggugurkan Shafee untuk rayuan SRC, melantik firma Zaid Ibrahim sebagai peguam baharunya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.