The Malaysia Post

Loke DAP tentang Zahid dalam Kabinet: Proses Mahkamah Masih Boleh Diteruskan

Unity Govt Cooperation sedang bersama BN

Kerajaan perpaduan yang menjadi sebahagian daripada DAP adalah kerajaan yang dibentuk dengan kerjasama Barisan Nasional (BN), bukannya mana-mana individu tertentu seperti Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, kata Setiausaha Agung DAP Anthony Loke hari ini.

Berdepan dengan persoalan mengenai Zahid dilantik sebagai timbalan perdana menteri dan menjadi sebahagian daripada Kabinet walaupun menghadapi perbicaraan jenayah di mahkamah, Loke menegaskan DAP dan kerajaan perpaduan masih berpegang kepada prinsip memerangi rasuah dan menegaskan bahawa proses mahkamah akan diteruskan. secara berasingan daripada urusan Kabinet.

DAP’s Loke on Zahid in Cabinet

Ditanya mengenai potensi rasa tidak senang dalam kalangan penyokong DAP terhadap presiden Umno Zahid menjadi timbalan perdana menteri, Loke menjelaskan kerajaan perpaduan — model baharu kerajaan pasca pilihan raya yang diamalkan buat pertama kali di Malaysia — melibatkan pelbagai gabungan dan parti.

“Jadi, dalam konteks kerajaan perpaduan ini, apabila kita bekerjasama membentuk kerajaan, ada prinsip yang mesti dipatuhi, seperti siapa yang akan diletakkan mewakili gabungan mereka memerlukan persetujuan daripada gabungan itu, supaya sekali lagi menjadi perbincangan. antara gabungan itu dengan perdana menteri.

“Kita kena faham prinsip itu. Jika kita tidak memahami dan menghormati prinsip itu, maka gabungan ini tidak akan berjaya dibentuk, jadi prinsip itulah yang kita hormati. Seperti yang saya katakan, pelantikan Kabinet adalah budi bicara dan prerogatif perdana menteri,” katanya kepada pemberita semasa sidang media di ibu pejabat kebangsaan DAP di sini.

Loke berkata sokongan tanpa syarat DAP terhadap Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam membentuk kerajaan sebagai perdana menteri adalah tidak bersyarat hanya dari segi komposisi kerajaan.

Dalam erti kata lain, beliau berkata DAP tidak meletakkan sebarang syarat, seperti membuat sebarang permintaan untuk bilangan jawatan menteri atau portfolio menteri mana yang ingin dimiliki, contohnya DAP tidak pernah menetapkan sebarang syarat seperti mahukan portfolio Kementerian Kewangan atau agar menteri-menteri terdahulu dikembalikan kepada portfolio mereka.

Beliau berkata sokongan tanpa syarat DAP terhadap Anwar tidak bermakna ia akan mengorbankan nilai dan agendanya, sambil menyatakan: “Membanteras rasuah adalah agenda kerajaan perpaduan ini, adalah agenda utama PH.”

Beliau mengesahkan bahawa tidak ada pengorbanan terhadap mana-mana prinsip yang dipegang sebelum ini, berkata: “Tidak, sudah tentu tidak. Kerajaan ini mesti berlandaskan kedaulatan undang-undang. Kerajaan ini mesti memerangi rasuah. Kerajaan ini mesti menjunjung prinsip Rukun Negara.

“Ini adalah prinsip teras yang mesti kita pegang, apabila saya katakan tanpa syarat, saya maksudkan dari segi kedudukan politik, saya kata tiada syarat.”

Baca Lagi | Panduan Mengenai Hak Pekerja Apabila Bekerja di Malaysia

Baca Lagi | 10 Pekerjaan Bergaji Tertinggi di Malaysia untuk 2022

Kabinet Bukan Untuk Hal Peribadi, Proses Mahkamah Berterusan

Ditanya bagaimana DAP mahu bekerjasama dengan BN sedangkan terdapat individu yang terlibat dalam kes rasuah, Loke berkata: “Itu terpulang kepada mahkamah, ada proses mahkamah yang sedang berjalan. Kami dalam Kabinet hanya membincangkan agenda negara, bukan membincangkan agenda kes masing-masing, kes peribadi tidak akan disentuh, tidak akan dibincangkan. Kita hanya akan membincangkan agenda untuk rakyat dan agenda untuk negara, itu pendirian kita.

“Tetapi seperti yang saya katakan, ini adalah pendekatan politik baharu yang perlu kita pelajari bersama bagaimana untuk bekerjasama, kerana keputusan pilihan raya ialah tiada parti boleh membentuk kerajaan tanpa kerjasama dengan gabungan lain, kita perlu belajar bagaimana untuk bekerjasama,” katanya. katanya.

Ditanya sama ada Ahli Parlimen DAP dan ahli jawatankuasa eksekutif pusat DAP telah bersetuju dengan kerajaan perpaduan dengan Zahid sebagai anggota Kabinet walaupun menghadapi kes mahkamah, Loke berkata: “Ini bukan tentang Zahid Hamidi, kerajaan perpaduan bersama BN. Ia bukan dengan mana-mana individu tertentu, ia dengan gabungan, jadi prinsip itu, saya rasa semua orang dalam DAP faham itu. Ia dengan BN, kerajaan perpaduan ini bersama BN.”

Ditekan lebih lanjut sama ada kemungkinan Zahid menjadi anggota Kabinet telah dibincangkan dalam mesyuarat dalaman ini dengan ahli parlimen DAP dan ahli CEC DAP, Loke berkata: “Saya rasa mereka semua sudah cukup berpengalaman untuk memahami siapa yang terlibat dan sebagainya, tetapi saya rasa keputusan itu dibuat berdasarkan akibatnya – jika kita tidak membentuk kerajaan, alternatif lain ialah parti lain akan membentuk kerajaan.”

Ditanya sama ada BN “mengancam” untuk keluar daripada kerajaan perpaduan jika Zahid tidak dilantik menganggotai Kabinet, Loke menolaknya: “Kami telah bekerja dengan baik setakat ini, tidak ada perkara seperti mengancam satu sama lain, kami tidak Saya ingin bermula dengan konotasi negatif, mengancam antara satu sama lain, tiada ancaman dibuat.

Read Previous

Kos Bencana Global AS$268b pada 2022

Read Next

Menteri Hal Ehwal Agama Tumpu Pengukuhan Perpaduan Dalam Kalangan Masyarakat Islam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.