The Malaysia Post

10 Pekerjaan Bergaji Tertinggi di Malaysia untuk 2022

Kerja Gaji Tinggi di Malaysia

Walaupun senarai itu sebahagian besarnya menampilkan peranan senior, ia akan membantu pencari kerja pada bila-bila masa dalam kerjaya mereka, malah graduan baru, mengenal pasti sektor yang akan menawarkan pakej gaji yang kompetitif dan mengambil pekerja secara agresif pada bulan-bulan akan datang. Jika anda ingin meningkatkan kemahiran anda, senarai ini juga akan membantu anda mengenal pasti kepakaran pekerjaan yang akan dicari oleh pasukan sumber manusia untuk ditambahkan pada senarai gaji pada tahun 2022.

1. Peranan C-suite

Tidak hairanlah bahawa jawatan eksekutif adalah antara pekerjaan dengan gaji tertinggi di Malaysia. Gaji Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan dan Ketua Pegawai Operasi biasanya berkisar antara RM300,000 hingga RM620,000 setahun, dalam industri yang pelbagai seperti Perkhidmatan Perbankan & Kewangan, Perkhidmatan Perniagaan, Digital & Teknologi, Kejuruteraan & Pembuatan , dan Penjagaan Kesihatan & Farmaseutikal.

Apa yang menarik ialah dalam kumpulan elit ini, dan bergantung kepada sektor, seorang Ketua Pegawai Risiko, seorang Ketua Pegawai Sumber Manusia, seorang Ketua Pegawai Pemasaran, dan seorang Ketua Pegawai Perolehan kini berpotensi untuk menjadi antara pekerjaan bergaji tertinggi dalam C-suite, yang merupakan bukti peningkatan kepentingan fungsi pekerjaan ini.

2. Ketua Pusat Perkhidmatan Kongsi

Dalam sektor perkhidmatan perniagaan, perkhidmatan kongsi ialah rakan kongsi perniagaan penting yang membolehkan syarikat menguruskan kos operasi mereka. Ini dilakukan melalui penyumberan luar fungsi seperti kewangan, teknologi, undang-undang, sumber manusia, perolehan dan pemasaran.

Malaysia ialah hab untuk perkhidmatan perkongsian di APAC kerana tenaga kerja yang pelbagai yang boleh bercakap dan menulis beberapa bahasa yang biasa digunakan di rantau ini. Oleh itu, profesional perkhidmatan kongsi dengan pelbagai kemahiran dan kepakaran akan sentiasa diminta. Sebagai pemimpin kanan dalam bidang yang menguntungkan, Ketua Pusat Khidmat Kongsi boleh memperoleh purata gaji RM540,000 setahun.

3. Pengarah Perolehan

Profesional perolehan bertanggungjawab untuk memastikan syarikat mempunyai item dan perkhidmatan yang diperlukan untuk berjalan dengan cekap. Bekerja rapat dengan pasukan kewangan dan logistik, jabatan perolehan perlu menguruskan kos, memaksimumkan sumber dan merundingkan kontrak pembekal. Mereka juga perlu mempunyai pegangan mengenai amalan terbaik sekitar tanggungjawab sosial korporat, kerana lebih banyak syarikat kini lebih menekankan pemerolehan yang mampan.

Oleh kerana peranan yang semakin rumit, seorang profesional perolehan peringkat tinggi, seperti Ketua Perolehan, Pengurus Besar Perolehan atau Pengarah Perolehan, boleh membawa pulang gaji purata antara RM300,000 hingga RM504,000 setahun.

4. Pengarah Perubatan

Mendapat gaji purata RM480,000 setahun, pengarah perubatan ialah doktor atau pakar bedah berpengalaman yang juga berkhidmat sebagai kepimpinan perubatan untuk semua perkara berkaitan penjagaan perubatan di kemudahan perubatan. Ini terdiri daripada pemantauan kualiti, mengawasi ulasan rakan sebaya klinikal, serta membangunkan dan meluluskan prosedur dan dasar. Mereka juga membantu menguruskan perhubungan doktor dan membantu dengan aduan pesakit klinikal.

Dengan pengaruh yang telah disediakan oleh kerajaan dan industri penjagaan kesihatan untuk meningkatkan pelancongan perubatan, sektor ini bersedia untuk pertumbuhan pada masa hadapan apabila perjalanan rentas sempadan diteruskan.

Baca Lagi | Akaun Amber Heard Hilang Dari Twitter

Baca Lagi | Panduan Mengenai Hak Pekerja Apabila Bekerja di Malaysia

5. Ketua Perbankan Korporat

Sektor kewangan Malaysia kekal berdaya tahan sepanjang krisis COVID-19. Tahun lepas, apabila ekonomi pulih, pembayaran balik hutang yang lebih tinggi oleh syarikat membantu meningkatkan leverage perniagaan untuk bank. Profesional kewangan yang bekerja dalam perbankan korporat dan komersial akan mendapat pampasan yang baik, dan Ketua Perbankan Korporat akan membawa pulang kira-kira purata gaji RM450,000 setahun.

6. Pengarah Urusan Operasi

Dengan industri Kejuruteraan & Pembuatan Malaysia mengalami ledakan, syarikat akan mencari untuk mengambil pengurus kanan yang bukan sahaja berpengalaman dalam mengendalikan kilang atau kilang, tetapi dapat melihat bagaimana teknologi baharu boleh digunakan untuk memacu output yang lebih tinggi dan kecekapan yang lebih tinggi. Pengarah Urusan Operasi dalam sektor ini boleh menjangkakan imbuhan yang baik, mencecah RM450,000.

7. Ketua Jualan

Fungsi penting yang membantu membawa hasil, pasukan jualan syarikat memainkan peranan penting dalam hampir mana-mana entiti, kerana mereka mesti memenuhi sasaran jualan yang diunjurkan untuk memastikan syarikat kekal dalam kegelapan. Dalam sektor Kejuruteraan & Pembuatan atau Penjagaan Kesihatan & Farmaseutikal, Ketua Jualan yang menyelia pasaran serantau atau global boleh memperoleh gaji purata antara RM450,000 hingga RM500,000 setahun.

8. Pengarah Kewangan

Infrastruktur kewangan yang kukuh adalah tulang belakang mana-mana syarikat. Dengan senarai tugas yang luas dan tahap tanggungjawab yang tinggi, Pengarah Kewangan diberi pampasan yang sewajarnya. Mereka berpeluang membawa pulang RM324,000 hingga RM420,000 setahun, dalam sektor seperti Perkhidmatan Perniagaan, Digital & Teknologi, Barangan Pengguna Bergerak Cepat (FMCG), dan Penjagaan Kesihatan & Farmaseutikal.

9. Pengurus Kanan Insurans

Insurans – sama ada nyawa dan kesihatan, atau gadai janji dan kredit – merupakan sumber pendapatan penting bagi bank. Ini mungkin sebabnya, walaupun dalam sektor perkhidmatan kewangan, Pengurus Insurans Kanan boleh mengharapkan untuk mendapat pampasan yang luar biasa, membawa pulang gaji purata RM390,000 setahun.

10. Pengarah Kejuruteraan

Sektor Kejuruteraan & Pembuatan Malaysia adalah teguh dan mereka yang mempunyai kepakaran teknikal akan sentiasa mendapat permintaan. Inilah sebabnya mengapa gaji purata kejuruteraan akan lebih tinggi daripada kebanyakan profesion lain.

Seperti peranan lain dalam pengurusan atasan, Pengarah Kejuruteraan perlu mempunyai gambaran besar tentang bidang kepakaran mereka. Walau bagaimanapun, mereka juga perlu mengekalkan kemahiran pengurusan projek yang baik kerana mereka bekerja rapat dengan pasukan mereka untuk menetapkan matlamat dan garis masa, merancang projek dan memastikan mereka berada dalam lingkungan belanjawan mereka.

Oleh kerana kecekapan teknikal dan kemahiran pengurusan yang baik diperlukan untuk peranan ini, Pengarah Kejuruteraan dalam Pembuatan boleh memperoleh antara RM336,000 hingga RM360,000 setahun.

Read Previous

Panduan Mengenai Hak Pekerja Apabila Bekerja di Malaysia

Read Next

Empat Pelajar ditahan kerana Didakwa Merusuh selepas Pergaduhan Kantin di Kajang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.