The Malaysia Post

Tumpuan usaha menyelamatkan mangsa penipuan pekerjaan warga Malaysia yang terkandas di luar negara di Dewan Rakyat hari ini

Penipuan Pekerjaan

Langkah membantu rakyat Malaysia yang telah ditipu dan diculik dalam sindiket penipuan pekerjaan, khususnya di Asia Tenggara dijangka menjadi tumpuan di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Perintah Kertas di laman web rasmi Parlimen, soalan mengenai tindakan pencegahan yang diambil oleh kementerian serta Kedutaan Besar Malaysia untuk membasmi penipuan pekerjaan telah dibangkitkan oleh Datuk Mohd Fasiah Mohd Fakeh (Bersatu-Sabak Bernam) kepada Menteri Luar semasa Waktu Pertanyaan Menteri.

Turut disenaraikan ialah soalan Wong Hon Wai (PH-Bukit Bendera) yang bertanya kepada Menteri Kewangan sama ada krisis kewangan sedang berlaku berikutan kejatuhan nilai Ringgit Malaysia berbanding Dolar AS, inflasi yang meningkat serta hutang kerajaan yang semakin teruk.

Semasa waktu soal jawab, Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) mengemukakan soalan kepada Menteri Pengangkutan mengenai kawalan dan pemantauan tiket penerbangan domestik yang mahal tidak munasabah.

Melawan Inflasi

Selain itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) mahu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mengulas prestasi Pasukan Petugas Khas Jihad Membanteras Inflasi dalam memerangi inflasi keseluruhan yang meningkat kepada 4.4 peratus manakala inflasi pada bahan makanan berada pada 6.9 peratus pada Julai 2022 seperti yang terdapat dalam Indeks Harga Pengguna (CPI) yang diterbitkan oleh Jabatan Perangkaan (DoSM).

Dewan Rakyat juga dijangka memberi tumpuan kepada pembentangan Rang Undang-undang Kesatuan Sekerja (Pindaan) 2022, Rang Undang-undang Kualiti Alam Sekeliling (Pindaan) 2022, Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2022, Rang Undang-undang Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (Pindaan) 2022 dan Pengangkutan Awam Darat (Pindaan) Rang Undang-undang 2022 untuk bacaan kali kedua.

Turut disenaraikan untuk bacaan kali kedua ialah Rang Undang-undang Kawalan Hasil Tembakau dan Merokok (Pindaan) 2022 (Dalam pertimbangan Jawatankuasa Pilihan Khas), selain Rang Undang-undang Makanan (Pindaan ) 2022 serta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pindaan). ) Rang Undang-undang 2021

Dewan Rakyat dijadual bersidang selama 32 hari dari 3 Okt hingga 29 Nov.

Baca lagi | Muda pil pahit sekarang tetapi akan memberi kebaikan kepada Pakatan dalam jangka masa panjang, penganalisis percaya

Baca lagi | Kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut di Johor selepas didakwa didera rakan bapanya, pembantu rumah warga asing

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut di Johor selepas didakwa didera rakan bapanya, pembantu rumah warga asing

Read Next

Laporan: Kyrgios menuntut pemecatan serangan kerana kesihatan mental

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.