The Malaysia Post

Viral video Datuk mengaku bersalah menyerang pekerja restoran, pelanggan di Damansara

Dua pengarah syarikat termasuk seorang Datuk hari ini mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini kerana mengganggu dan menyerang pelanggan dan pekerja di sebuah restoran di Tropicana Avenue di Damansara di sini bulan ini, dalam satu kes yang menjadi viral di media sosial.

Datuk Tan Wai Khan, 42, dan rakannya Ang Mow Loong, 40, mengaku bersalah atas beberapa pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Nurshahira Abd Salim. Nurshahira kemudian menetapkan 2 April untuk hukuman.

Mereka dituduh secara sukarela mencederakan Kwan Pei Choong, 31, di restoran pada pukul 9 malam pada 12 Januari, pertuduhan di bawah Seksyen 323 dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara hingga satu tahun atau denda maksimum sebanyak RM2,000, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mereka juga dituduh bersama-sama melakukan gangguan awam di tempat dan waktu yang sama, suatu kesalahan di bawah Seksyen 290 dibaca bersama dengan Seksyen 34 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan denda maksimum RM400.

Tan juga mengaku bersalah atas dua tuduhan lain menyerang dan mencederakan Magdalene Wong Chung Yi, 31, dan rakannya Lee Dek Quan, 25, di tempat dan waktu yang sama.

Baca Lagi | LFL menyuarakan rasa tidak puas hati kepada timbalan menteri atas serangan ‘politik’ terhadap LGBT

Tan, bagaimanapun, mengaku tidak bersalah atas tuduhan melakukan kerosakan dengan memecahkan pinggan mangkuk milik Kwan di tempat dan waktu yang sama.

Tuduhan mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan boleh membawa hukuman penjara 12 bulan atau denda, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Mahkamah menetapkan 2 April untuk sebutan semula kes ini.

Timbalan Pendakwa Raya Siti Zubaidah Mahat menawarkan jaminan RM7,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan terhadap kedua-dua tertuduh, tetapi peguam Datuk Suraj Singh, yang mewakili Tan dan Ang, meminta jumlah yang lebih rendah dengan alasan mereka berdua telah bekerjasama dengan penyiasat dan bukan risiko penerbangan.

Mahkamah memberikan jaminan kepada Tan sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin dan Ang, jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin untuk semua pertuduhan terhadap mereka. Video berdurasi 29 saat menjadi viral yang menunjukkan serangan di restoran itu, dan polis mengatakan Tan menjadi ganas setelah diberitahu oleh pelanggan untuk menurunkan suaranya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahmad Faizal berhenti sebagai presiden PAFA

Read Next

Starbucks memerintahkan untuk membayar RM59,000 kepada pelanggan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.