The Malaysia Post

Kemunculan Bunga Alga Merah Jambu Atau Pink Algae Cetus Ketakutan Penduduk

GEORGE TOWN: Wartawan The Star Andy Lo melaporkan bahawa dia melihat Pink Algae di Penang yang mempunyai jalur merah jambu terang kira-kira 100m dari pantai pada 11.30 pagi, dan menjelang 12.15 tengah hari, air pasang merah mendarat di pantai Pantai Monyet di Teluk Bahang .

Menurutnya, bentuk jalur itu tebal dan berwarna merah jambu terang yang kelihatan tidak normal atau semula jadi di lautan. Anda boleh melihat dengan mudah bagaimana bunga alga merah berpaut antara satu sama lain dan membentuk rantai panjang yang terbentang sejauh beberapa kilometer.

Sesetengah orang di pantai mula menjerit meminta semua orang keluar dari air, dan berlaku panik seketika. Apabila air pasang merah mendarat di pantai, ombak memecahkan Pink Algae Penang dan ketika itu, air di tepi pantai bertukar menjadi merah jambu kusam,” katanya.

Namun begitu, saintis mengesahkan bahawa bunga alga merah atau penemuan Pink Algae di Penang ini tidak toksik dan tidak akan membunuh hidupan marin yang bersentuhan dengannya.

Saintis juga mengesahkan bahawa alga itu adalah Noctiluca scintillans, dan ia tidak toksik selain daripada mempunyai kandungan ammonia yang mungkin menghalau ikan.

Baca lagi | Tentera Laut Thai Memburu 33 Marin yang Hilang selepas Kapal Perang Karam

Bukan Ancaman Kepada Hidupan Marin

Katanya, tidak semua pasang surut membawa maut kepada hidupan marin. Dalam kes ini, beberapa copepod (krustasea kecil) akan memakan Noctiluca scintillans.

Beliau juga memberi jaminan bahawa ia tidak berbahaya kepada manusia, dan ikan yang ditangkap di sekitar Pulau Pinang masih selamat untuk dimakan.

Tan, seorang saintis dari Pusat Penyelidikan Marin Universiti Sains Malaysia, menjelaskan bahawa fenomena ini bermula dengan cuaca panas yang berpanjangan, diikuti dengan hujan lebat secara tiba-tiba yang menghantar nutrien mencurah ke laut.

Hujan lebat pada petang beberapa hari baru-baru ini di Kedah dan Pulau Pinang menyebabkan kejadian biasa ini berlaku iaitu semasa tempoh monsun,” jelasnya.

Nelayan tempatan telah menghubungi saintis Cemacs sejak Jumaat apabila mereka melihat jalur merah jambu terang. Bunga Alga Merah ini dilihat muncul di sekitar Pulau Aman pada Jumaat dan di Pulau Betong,” katanya.

Baca lagi | Kehidupan ikan yu paus boleh menjangkau sehingga abad tahun

Gesa Gubal Dasar Untuk Kawal Pencemaran

Namun, Tan menggesa penggubal dasar untuk memberi perhatian kerana ia adalah petanda keadaan buruk di laut.

Beliau juga memberi amaran dan menggesa kawalan pencemaran yang lebih besar dilakukan untuk mengelakkan bahaya.

Ujarnya, jika keadaan ini berlaku dengan kerap, ia adalah petanda sisi buruk perubahan iklim. Laut akan menjadi lebih panas, lebih berasid, dan menampung kekurangan oksigen.

Alga dalam kepekatan tebal akan mengambil semua oksigen pada waktu malam,”

Semua hidupan marin dan juga batu karang mati apabila terdedah kepada air pasang merah yang terbentuk oleh alga yang dipanggil Margalefidinium polykrikoides.

Pink Algae ini cenderung menghasilkan warna merah yang kusam dan berkarat di laut, disebabkan oleh bahan kimia alelopati berbahaya yang dihasilkannya.

Keadaan yang mencetuskan pembungaan alga yang berbahaya adalah sama seperti yang mencipta jalur merah jambu terang yang terapung di sekitar Pulau Pinang sekarang, walaupun jarang berlaku di Malaysia.

Read Previous

Peruntukan Sekolah Agama Dan Sekolah Persendirian Cina Berbeza, Pemuda UMNO Desak Kerajaan Semak Semula

Read Next

Mirra Andreeva Pemain Tenis Wanita Dunia Yang Baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.