The Malaysia Post

Tentera Laut Thai Memburu 33 Marin yang Hilang selepas Kapal Perang Karam

Korvet Tenggelam Semalaman di Perairan Berombak

Tentera Thailand mengerahkan kapal perang dan helikopter hari ini untuk cuba mengesan 33 marin yang hilang selepas sebuah korvet tenggelam semalaman di perairan bergelora di Teluk Thailand, kata tentera laut.

Tiga kapal tentera laut dan dua helikopter dihantar untuk mencari mangsa yang hilang di luar wilayah Prachuap Khiri Khan, selatan Bangkok, selepas kapal perang HTMS Sukhothai mengalami kerosakan enjin dan terhempas sebelum tengah malam kira-kira 20 batu nautika dari pantai.

Baca Lagi | TPM Zahid: Kosongkan tapak perkhemahan Berdekatan Lereng Bukit, Sungai

Baca Lagi | Tanah Runtuh Batang Kali: Tiada Gangguan Perjalanan ke Genting Highlands

Misi Menyelamat

Misi menyelamat semalaman dalam cuaca buruk menyelamatkan 73 daripada 106 orang di atas kapal, kata tentera laut, dengan baki 33 terpaksa meninggalkan kapal.

Tentera laut menyiarkan imej dan rakaman video di akaun Twitternya yang menunjukkan sekumpulan kakitangan yang memakai jaket jingga dalam rakit kembung hitam bergerak menjauhi sebuah kapal dalam kegelapan ketika ombak mengepung di sekelilingnya. Tidak jelas berapa banyak rakit yang telah digunakan.

Sukhothai, korvet buatan AS yang digunakan sejak 1987, dilanda ombak kuat semalam, memaksa ia condong ke satu sisi sebelum dibanjiri air laut, kata jurucakap tentera laut Laksamana Pogkrong Monthardpalin.

Gambar yang dikongsi oleh tentera laut menunjukkan kapal kelabu itu terbalik ke sisinya, manakala satu lagi imej pada skrin pengimbas menunjukkan haluan kapal dan turet senjata mencucuk keluar di atas garis air ketika ia turun.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tanah Runtuh Batang Kali: Tiada Gangguan Perjalanan ke Genting Highlands

Read Next

Pusat Beli-belah Merentasi Hiasan Krismas Lembah Klang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.