The Malaysia Post

Tanah Runtuh Batang Kali: Tiada Gangguan Perjalanan ke Genting Highlands

Tanah runtuh pra-subuh maut di Batang Kali

Di sebalik kejadian tanah runtuh sebelum subuh di Batang Kali di Malaysia semalam, beberapa pengendali pengangkutan berkata perjalanan ke Genting Highlands berhampiran masih tidak terjejas, walaupun beberapa pemandu mengakui mereka mempunyai keraguan tentang perjalanan itu.

Tiga pengendali bas memberitahu TODAY pada petang Jumaat bahawa mereka masih belum melihat mana-mana pelanggan dari Singapura mengubah fikiran mereka tentang perjalanan ke kawasan puncak bukit yang popular, yang terletak kurang daripada 15km dari tapak tanah runtuh.

Kejadian tanah runtuh di negeri Selangor yang bersempadan dengan wilayah persekutuan yang mengandungi ibu kota Kuala Lumpur, berlaku kira-kira jam 3 pagi Jumaat.

Tanah runtuh itu jatuh dari anggaran ketinggian 30m di atas tapak perkhemahan dan meliputi kawasan seluas kira-kira 300 meter persegi.

Ia membunuh sekurang-kurangnya 21 orang, termasuk kanak-kanak, ketika mereka tidur di dalam khemah mereka di Ladang Organik Bapa, sebuah tapak perkhemahan tidak berlesen.

Firma Pengangkutan Singapura Mengatakan Tiada Gangguan Perjalanan

Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan Malaysia berkata bahawa 94 orang terperangkap dalam tanah runtuh, dengan berpuluh-puluh masih hilang.

Kementerian Luar Singapura mengesahkan pada petang Jumaat bahawa tiga rakyat Singapura telah diselamatkan oleh pihak berkuasa Malaysia.

Menteri Kerja Raya Malaysia Alexander Nanta Linggi berkata bahawa tiada keretakan yang kelihatan pada jalan berturap di Batang Kali, yang menghala ke Genting Highlands, tetapi ia telah diarahkan untuk ditutup oleh polis bagaimanapun.

Akibatnya, pengendali resort Resorts World Genting berkata dalam nasihat perjalanan bahawa tetamu yang pergi dan balik resortnya harus menggunakan Lebuhraya Karak melalui Genting Sempah sehingga diberitahu kelak.

Baca Lagi | PKR’s Johari Abdul is new Dewan Rakyat Speaker

Baca Lagi | TPM Zahid: Kosongkan tapak perkhemahan Berdekatan Lereng Bukit, Sungai

Setakat ini, Okay

Operator pengangkutan memberitahu HARI INI bahawa Lebuhraya Karak adalah laluan biasa yang mereka lalui dari Singapura.

Yogaraja Subramanian, pemilik syarikat bas mini yang berpangkalan di Singapura, berkata jalan melalui Batang Kali biasanya digunakan oleh orang ramai yang datang dari arah Ipoh ke utara, kerana perjalanan ke Genting akan menjadi lebih pendek.

Apabila tiga pengendali koc yang lebih besar – Transtar Travel, Ridewell Travel dan 707 Inc – ditanya sama ada bencana itu telah menakutkan pelanggan masing-masing, mereka berkata bahawa mereka tidak pernah mendengarnya.

Seorang pekerja di 707 Inc, yang hanya mahu dikenali sebagai Amy, berkata perlepasan ke Genting Highlands pada malam Jumaat dan pagi Sabtu berjalan seperti biasa.

“Setakat ini, okey,” katanya, sambil menambah bahawa pemandu syarikat itu belum lagi menyatakan sebarang kebimbangan mengenai pemanduan ke Genting Highlands.

Pengarah Ridewell, Ivan Neo, enggan menjawab lebih banyak soalan daripada HARI INI, manakala seorang pekerja yang menjawab telefon di Transtar Travel berkata bahawa dia tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan media.

Yogaraja berkata, walaupun syarikatnya tidak mempunyai tempahan segera untuk Genting Highlands, dia mendapat permintaan untuk destinasi itu sekurang-kurangnya tiga kali sebulan.

Pemandunya di Kuala Lumpur melaporkan bahawa adalah selamat untuk memandu ke Genting buat masa ini, walaupun mereka lebih suka melakukannya dalam keadaan yang lebih kering.

Laluan Utama Masih Dibuka

Memandangkan Disember jatuh dalam musim tengkujuh timur laut, beliau berkata bahawa hujan lebat memang membuatkan sesetengah pemandunya berasa bimbang kerana “apa-apa sahaja boleh berlaku pada bila-bila masa”.

Tanah runtuh telah menjadi masalah berulang di Malaysia. Pada 1995, 20 orang terbunuh selepas tanah runtuh melanda jalan susur di Genting Highlands dan menimbus sekurang-kurangnya 10 kereta.

Berita mengenai tragedi terbaharu itu tidak menyebabkan sekurang-kurangnya seorang bakal pelancong menangguhkan rancangan perjalanannya ke Genting Highlands bersama suami dan rakan-rakan lamanya pada Mac tahun depan.

Pesara berusia 68 tahun itu, yang hanya mahu dikenali sebagai Chan, baru pulang dari percutian keluarga di Genting bulan lalu.

“Kami memandu dengan kereta kami dan jalan raya kelihatan baik,” katanya dalam bahasa Mandarin.

Chan percaya bahawa ia akan menjadi lebih selamat apabila dia membuat perjalanan pada bulan Mac.

“Saya fikir mereka (pihak berkuasa dan perniagaan tempatan) akan berusaha untuk mengamankan kawasan itu kerana mereka tidak mahu pelancong berhenti datang.”

Penginapan beliau untuk lawatan pada bulan Mac telah pun ditempah.

Lebih dekat dengan tarikh perjalanan mereka, dia dan rakan perjalanannya akan menilai semula keadaan dan jika terdapat tanda-tanda bahawa keadaan tidak bertambah baik, mereka akan membatalkan perjalanan itu, tambahnya.

Read Previous

TPM Zahid: Kosongkan tapak perkhemahan Berdekatan Lereng Bukit, Sungai

Read Next

Tentera Laut Thai Memburu 33 Marin yang Hilang selepas Kapal Perang Karam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.