The Malaysia Post

Hakim Singapura Sabitkan Majikan Mencederakan Dua Pembantu Rumah

Sentosa Cove Residence pada tahun 2018

Seorang wanita yang mendakwa dibicarakan atas lapan pertuduhan menyebabkan kecederaan kepada dua pembantu rumahnya secara sukarela di kediamannya di Sentosa Cove pada 2018 telah disabitkan oleh mahkamah daerah hari ini atas semua kecuali satu daripada pertuduhan itu.

Bagi pertuduhan selebihnya, Tan Lee Hoon, 58, telah dilepaskan dengan jumlah pembebasan.

Tan menafikan mencederakan dua pembantu rumah itu semasa perbicaraan yang berlangsung selama 21 hari bermula pada Disember 2020.

Hakim Daerah Salina Ishak

Ketika mensabitkan Tan terhadap tujuh pertuduhan itu, Hakim Daerah Salina Ishak berkata beliau bukan saksi yang boleh dipercayai.

Hakim akan menjatuhkan hukuman kepada Tan pada 12 Jan tahun depan dan membenarkannya diikat jamin sebanyak S$15,000 (RM48,937) sementara menunggu hukuman.

Baca Lagi | Projek LCS akan Diteruskan, Penghantaran akan dihantar dalam Keadaan Terbaik

Baca Lagi | MS Projek Memperkukuh Tentera Laut Diraja Malaysia

Apa yang berlaku

Kesemua pertuduhan itu hampir serupa antara satu sama lain, dan berkaitan dengan Tan menyerang dua pembantu rumah Filipinanya— Lizardo Joan Lozares dan Jenefer Vegafria Arangote — berulang kali, bermula dari September 2018.

Kesalahan itu berlaku di kediaman Tan di Pulau Paradise, salah satu daripada lima pulau buatan manusia di Sentosa Cove di Pulau Sentosa.

Pertuduhan Tan dibebaskan daripada menuduh wanita itu memukul batang tubuh Lozares dengan kayu pada 2018 di kediaman itu.

Walaupun kedua-dua Lozares dan Vegafria bekerja dengan suami Tan, Sim Guan Huat, pada Ogos 2018, Tanlah yang paling utama menguruskan tugas harian mereka.

Mahkamah mendengar bahawa dalam satu kejadian, Tan telah mencederakan Lozares dengan menendang dadanya semasa dia membantu majikannya memakai stokin dan kasutnya.

Dalam keterangannya, Lozares berkata bahawa Tan marah kepadanya kerana memakai stokin secara salah.

Tan juga dikatakan telah mencubit dada, perut, lengan kiri, bisep kanan dan paha kanan Vegafria.

Semasa perbicaraan, ia mendedahkan bahawa Tan mempunyai banyak masalah kesihatan, sukar tidur dan perlu diurut — yang Lozares dan Vegafria lakukan secara bergilir-gilir — pada waktu luar biasa dalam sehari kerana dia “cedera”.

Secara berasingan, Sim, 60, dijatuhi hukuman penjara lima minggu dan denda S$8,000 pada 25 Mei tahun lalu kerana menggaji Lozares secara haram.

Soal kredibiliti

Dalam menyampaikan alasan keputusannya, Hakim Daerah Salina menyatakan kes itu bukanlah kes di mana pihak pendakwaan “bergantung semata-mata kepada keterangan yang tidak disokong” seorang mangsa terhadap tertuduh.

Sebaliknya, beliau berkata pihak pendakwaan berusaha untuk bergantung bukan sahaja pada keterangan Lozares dan Vegafria, tetapi juga bukti dokumentari, serta keterangan saksi bebas.

Oleh itu, hakim berkata beliau tidak bersetuju dengan hujahan peguam Tan — Derek Kang dan Ammar Lulla dari Cairnhill Law LLC — bahawa keterangan oleh Lozares dan Vegafria “harus luar biasa meyakinkan” untuk pihak pendakwaan mengekalkan sabitan terhadap Tan.

Hakim Daerah Salina berkata semasa perbicaraan, pihak pembelaan telah cuba mencacatkan kredibiliti semua saksi pendakwaan, termasuk Lozares, Vegafria dan dua lagi pembantu rumah yang sebelum ini diambil bekerja oleh Tan, berdasarkan ketidakkonsistenan antara keterangan lisan mereka dan kenyataan mereka sebelum ini.

Hakim tidak memperincikan penjelasan yang diberikan wanita itu atas ketidakkonsistenan itu. Bagaimanapun, beliau berkata beliau telah mengambil kira penjelasan itu, dan berpendapat ia “tidak begitu material sehingga menjejaskan pokok pertuduhan”.

Oleh itu, Hakim Daerah Salina berkata beliau “menggerakkan bahawa kredit (wanita) tidak dicabar”.

Hakim berkata: “Saya mendapati keterangan Joan dan Jenefer boleh dipercayai dan konsisten secara dalaman berkenaan dengan tujuh pertuduhan (Tan disabitkan kesalahan).”

Beliau menambah bahawa ia juga konsisten dengan keterangan daripada pelbagai saksi pendakwaan.

Berbalik kepada penafian Tan terhadap Penyalahgunaan

Berbalik kepada penafian Tan terhadap penderaan itu, Hakim Daerah Salina berkata beliau “tidak mendapati (Tan) sebagai saksi yang boleh dipercayai” kerana keterangannya tidak konsisten dengan kenyataan yang diberikan oleh dua lagi pembantu rumah yang sebelum ini bekerja dalam rumah tangga Tan.

Kedua-dua pembantu rumah ini, kata hakim, telah memberi keterangan bahawa Tan telah menganiaya Lozares dalam banyak kesempatan.

Namun begitu, beliau berkata Lozares “tidak memberikan keterangan yang jelas dan konsisten” tentang fakta berkaitan pertuduhan yang Tan dibebaskan.

Dan oleh kerana tiada bukti objektif untuk menyokong apa yang dikatakan oleh Lozares, hakim berkata dia perlu memberikan pelepasan yang berjumlah pembebasan atas pertuduhan itu.

Sesiapa yang didapati bersalah menyebabkan kecederaan secara sukarela boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun, atau denda sehingga S$5,000, atau kedua-duanya.

Dalam kes di mana kesalahan melibatkan pekerja rumah, mahkamah boleh menghukum tertuduh satu setengah kali ganda daripada jumlah hukuman yang dia sepatutnya bertanggungjawab atas kesalahan itu.

Read Previous

Terowong SMART Ditutup sebagai Persediaan untuk Operasi Banjir di Kuala Lumpur

Read Next

Malaysia Laporkan 1,616 Kes COVID-19 Baharu, 4 Lagi Kematian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.