The Malaysia Post

Pihak Berkuasa Wang Singapura Hentikan Nota Dolar untuk Mengurangkan Pelepasan Karbon

Sesuai Untuk Hadiahkan Nota Dolar

Bank pusat Singapura mengumumkan bahawa ia akan menggalakkan orang ramai untuk menggunakan wang kertas dolar “sesuai untuk dihadiahkan” untuk hadiah perayaan semasa Tahun Baru Cina bulan depan. Ia akan berhenti mengeluarkan dan mengeluarkan nota “baik-seperti-baru” dalam usaha mengurangkan pelepasan karbon, kata Penguasa Kewangan Singapura (MAS) pada Selasa (6 Dis).

Nota baik sebagai baharu ialah wang dolar yang dikeluarkan dalam denominasi S$2 semasa tempoh Tahun Baharu Cina. Orang yang menyambut perayaan biasanya meletakkan wang dalam hongbao (paket merah) untuk dihadiahkan.

Nota baik-sebagai-baharu, yang pertama kali diperkenalkan pada 2013, secara amnya segar dan berwajah baharu apabila dikeluarkan, yang merupakan kehendak kebanyakan orang semasa Tahun Baharu Cina, selaras dengan tradisi untuk mempunyai segala-galanya yang baharu untuk tahun baharu.

Nota ini dikumpul dan dipulangkan kepada bank pusat sejurus selepas tempoh Tahun Baru Cina dan diproses dua kali untuk memastikan bahawa hanya nota yang berkualiti sangat baik dikeluarkan semula sebagai nota baik sebagai baharu pada tahun berikutnya.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan TODAY, MAS berkata: “Pusingan tambahan pemprosesan mesin untuk nota baharu menjana pelepasan karbon tambahan (setanding dengan pelepasan untuk membekalkan kuasa kepada 32 flat binaan kerajaan empat bilik setiap tahun), menjadikannya sesuai untuk- pemberian nota merupakan pilihan yang lebih mesra alam berbanding dengan nota yang bagus sebagai baharu.”

Nota dolar yang sesuai untuk dihadiahkan ialah wang kertas terpakai yang mempunyai kualiti yang sesuai untuk edaran semula, termasuk untuk hadiah perayaan, kata MAS dalam siaran beritanya.

Keadaan nota ini telah disahkan oleh mesin pemprosesan wang kertas dan kualitinya serupa dengan nota daripada mesin juruwang automatik (ATM).

Ini bermakna bahawa ia akan mempunyai kualiti yang lebih rendah sedikit berbanding dengan nota baik sebagai baharu, tetapi masih sesuai untuk edaran semula.

Nota-nota ini akan bersih dan tiada noda dan koyak, walaupun ia mungkin mempunyai lipatan yang kelihatan pada permukaan.

Pembaziran sumber

Langkah MAS ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan untuk mengurangkan kesan alam sekitar pengeluaran nota baharu dan pemprosesan tambahan untuk nota baik sebagai baharu.

Pada Disember tahun lalu, ia telah mengeluarkan kenyataan menggalakkan orang ramai untuk menghadiahkan wang semasa perayaan melalui cara elektronik atau menggunakan semula nota. Ini juga untuk mengurangkan barisan beratur di bank semasa pandemik Covid-19 yang sedang berlaku.

MAS mengulangi dalam kenyataannya tahun ini bahawa ia mengeluarkan kira-kira 100 juta keping wang kertas baharu setahun untuk Tahun Baru Cina dan tempoh perayaan lain.

Sebilangan besar wang kertas baharu ini digunakan sekali sahaja untuk pemberian dan dikembalikan kepada bank pusat sejurus selepas setiap Tahun Baru Cina.

Baca Lagi | SPRM Buka Siasatan Mengenai Penyalahgunaan RM600b Dana Kerajaan

Baca Lagi | Bursa Berakhir Bercampur-campur Di Tengah Sentimen Serantau yang Lemah

Kebanyakan wang kertas yang dipulangkan diedarkan semula untuk memenuhi permintaan orang ramai, seperti untuk menggantikan wang kertas yang tidak sesuai dalam edaran.

Bagaimanapun, jumlah wang kertas yang dipulangkan itu jauh melebihi keperluan penggantian dan lebihan itu kemudiannya dimusnahkan sebelum tamat hayat bergunanya, kata MAS.

“Nota baharu yang dikeluarkan hanya untuk memenuhi permintaan untuk pemberian hadiah perayaan menjana pelepasan karbon yang tidak perlu dan merupakan pembaziran sumber.

“Pelepasan karbon daripada pengeluaran lebihan nota baharu setiap tahun adalah setanding dengan menjana kuasa kepada 430 flat Lembaga Perumahan dan Pembangunan empat bilik setiap tahun.

“Ia memerlukan 10,000 pokok baharu untuk ditanam bagi mengimbangi pelepasan.

“Amalan mencetak nota baharu untuk pemberian perayaan dan seterusnya memusnahkan kebanyakannya tidak selaras dengan kelestarian alam sekitar dan aspirasi Singapura untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050 sebagai sebahagian daripada usaha global untuk mengurangkan perubahan iklim,” tambah MAS.

Bank Pusat untuk Kurangkan

Sebagai sebahagian daripada langkah untuk meningkatkan kemampanan, bank pusat akan secara beransur-ansur mengurangkan pengeluaran nota baharu — sehingga nota baharu yang dikeluarkan semasa Tahun Baharu Cina memenuhi permintaan penggantian.

Cik Cindy Mok, penolong pengarah urusan kewangan, risiko dan mata wang di MAS, berkata dalam kenyataan Selasa: “Bermula dari Tahun Baharu Lunar ini (akan datang), mari kita gunakan nota yang sesuai untuk hadiah atau e-hongbao dan bukannya nota baharu.

“Dengan cara ini, kita boleh menyampaikan rahmat kepada orang yang kita sayangi, sambil melakukan bahagian kita untuk masa depan yang lebih hijau dan mampan untuk generasi akan datang.”

What users say

On the push to reuse dollar notes for festive gifting and whether they would be willing to use older notes in the name of sustainability, five Singaporeans interviewed by TODAY said that although they valued tradition, protecting the environment was more important.

Mr Norman Ng, a senior info-technology executive, said: “I’ve never (used old notes for hongbao) before. I usually use new notes, (because) it is the Chinese tradition. The receivers will not be happy if they see old notes in the hongbao.”

He added that he would use old notes only if they looked new.

Ms Rachel Leung, 50, a part-time human resource executive, said: “I would prefer new notes. It’s just a Chinese tradition to send off the old and welcome the new (during the new year), so it just seems better to give new notes.”

Even though that is her preference, she added that she would be willing to give up new notes for the sake of protecting the planet. “It is not a must to gift new notes, but it’s a must to save the environment.”

For 60-year-old Anne Ong, a customer service executive, the newness of the currency did not matter “so long as the notes are clean and not crumpled”.

The fit-for-gifting notes will be made available for reservation and collection at banks as well as selected pop-up ATMs across the country in an effort to make them more easily accessible to the public.

They will be available in denominations of S$2, S$5, S$10 and S$50.

More details on the distribution of these notes will be made known at the end of the month.

The Chinese New Year festival in 2023 begins on Jan 22 and lasts 15 days.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bursa Berakhir Bercampur-campur Di Tengah Sentimen Serantau yang Lemah

Read Next

Penipuan Menawarkan Bantuan Kewangan Keluar dari Kerja Kayu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.