The Malaysia Post

Apakah yang akan memujuk rakyat Singapura untuk menggunakan kenderaan elektrik? Kajian dilancarkan untuk mengenal pasti ‘dorongan’ yang paling berkesan

Satu kajian telah dilancarkan hari ini untuk memahami cara paling berkesan untuk menarik rakyat Singapura menggunakan kenderaan elektrik (EV).

Kajian itu, hasil kerjasama antara OCBC Bank dan Universiti Nasional Singapura (NUS), akan menjejaki persepsi 32,000 pelanggan bank itu dalam tempoh tiga bulan akan datang.

Ia adalah “kajian berdedikasi terbesar di Singapura untuk memahami dorongan paling berkesan untuk mengguna pakai EV oleh rakyat Singapura,” kata OCBC Bank dan NUS dalam kenyataan akhbar bersama pada Khamis.

“Melalui kajian itu, bank OCBC dan NUS berhasrat untuk mendedahkan dorongan yang paling mendorong pengguna untuk beralih kepada EV, seperti kebimbangan terhadap kos pemilikan EV dalam jangka panjang, atau tahap pelepasan karbon kenderaan petrol dan diesel yang merosakkan iklim. ,” tambah mereka.

Bercakap kepada media pada pelancaran kajian di Pusat OCBC di Raffles Place, Profesor Madya Alberto Salvo, yang mengetuai pasukan penyelidik NUS, berkata bahawa terdapat “jurang dalam kesedaran tentang kos dan faedah semasa membuat peralihan. ” daripada kenderaan petrol kepada EV.

Untuk tujuan ini, pelanggan yang terlibat dalam kajian itu akan diberikan maklumat berbeza mengenai penggunaan EV, kata Prof Madya Salvo, yang merupakan daripada jabatan ekonomi NUS. Pelanggan yang mengambil bahagian dalam kajian ini akan dipilih berdasarkan kemungkinan besar untuk menggantikan kereta mereka pada tahun-tahun akan datang, seperti sama ada mereka kini mempunyai pinjaman kenderaan.

Maklumat yang diberikan kepada pelanggan dalam kajian itu akan merangkumi harga pembelian EV berbanding kereta petrol, harga tenaga, serta kos penyelenggaraan EV dan kereta petrol.

“Kami sedang menyediakan maklumat tentang keseluruhan peralihan – pilihan beralih daripada petrol kepada elektrik – dan idea utama adalah untuk melihat cara orang ramai bertindak balas dan jika mereka membuat pilihan untuk transit,” kata Prof Madya Salvo.

Dia enggan mendedahkan saluran melalui mana pelanggan akan diberikan maklumat, kerana mengetahuinya boleh mempengaruhi tingkah laku mereka. Pelanggan juga tidak akan dimaklumkan tentang penyertaan mereka dalam kajian atas sebab yang sama.

Beliau menegaskan bahawa semua maklumat yang diberikan adalah benar dan diambil dari domain awam. Data yang dikumpul daripada kajian itu juga akan menjadi tanpa nama, tambahnya.

Bank dan universiti kemudiannya akan mengukur kebolehyakinan faktor yang berbeza dengan mengkaji data tanpa nama daripada pelanggan, termasuk perbelanjaan transit mereka dan pembelian bahan api pada kad OCBC. “Dan (berdasarkan maklumat yang diberikan)…kami memerhatikan mereka di jalan untuk melihat pilihan mereka dan untuk memahami faktor yang mana, apabila dibuat menonjol, mereka bertindak balas dengan terbaik,” kata Prof Madya Salvo.

Kertas penyelidikan mengenai kajian itu akan dikeluarkan pada suku kedua tahun depan.

Dalam kenyataan akhbar mereka, NUS dan OCBC Bank berkata bahawa penemuan itu akan membantu perniagaan dan organisasi mempercepatkan penggunaan EV pengguna, dan juga menyokong desakan semasa Singapura untuk mengelektrik populasi kenderaannya dengan menghentikan kenderaan petrol dan diesel secara berperingkat menjelang 2040.

Angka dari Penguasa Pengangkutan Darat menunjukkan bahawa EV membentuk kurang daripada satu peratus daripada jumlah populasi kereta Singapura pada masa ini.

Sunny Quek, ketua perkhidmatan kewangan pengguna di pejabat OCBC di Singapura, berkata bahawa bank itu akan dapat menggunakan pandangan ini dalam pelbagai cara, seperti melalui membangunkan komunikasi yang lebih persuasif dan disasarkan kepada bakal pemilik EV dan untuk menjadikan produk hijau bank itu lebih banyak. sesuai untuk pelanggan.

Read Previous

No.1 Medvedev mara manakala No.1 Swiatek tenggelam di Cincinnati

Read Next

Erdogan memberi amaran tentang ‘Chernobyl lain’ selepas perbincangan di Ukraine

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.