The Malaysia Post

Erdogan memberi amaran tentang ‘Chernobyl lain’ selepas perbincangan di Ukraine

Pemimpin Turki Recep Tayyip Erdogan memberi amaran pada Khamis tentang bencana nuklear di Ukraine semasa rundingan bersemuka pertamanya dengan Presiden Volodymyr Zelensky sejak pencerobohan Rusia bermula, mengulangi rayuan ketua PBB.

Pertempuran di sekitar kemudahan nuklear terbesar Eropah di selatan Ukraine yang dikuasai Rusia telah mencetuskan amaran segera daripada pemimpin dunia dan ketua PBB Antonio Guterres memberi amaran semasa perbincangan dengan Erdogan bahawa sebarang kerosakan pada loji itu akan serupa dengan “bunuh diri”.

“Kami bimbang. Kami tidak mahu Chernobyl lain,” kata Erdogan semasa sidang akhbar di bandar timur Lviv, di mana beliau juga memberi jaminan kepada pemimpin Ukraine bahawa Ankara adalah sekutu yang tegas.

“Sambil meneruskan usaha kami untuk mencari penyelesaian, kami tetap berada di pihak rakan Ukraine kami,” kata Erdogan.

Guterres berkata dia “sangat bimbang” tentang keadaan di loji itu dan berkata ia perlu dimusnahkan, sambil menambah: “Kita mesti memberitahunya seperti itu – sebarang kemungkinan kerosakan pada Zaporizhzhia adalah membunuh diri”.

Erdogan, yang mempunyai persaingan geopolitik utama dengan Kremlin tetapi mengekalkan hubungan kerja yang rapat dengan Presiden Vladimir Putin, bertemu dengan pemimpin Rusia itu kurang dua minggu lalu di pusat peranginan Laut Hitam di Sochi.

Pemimpin Turki itu bersama Guterres adalah broker utama perjanjian yang ditandatangani di Istanbul bulan lalu yang membolehkan eksport bijirin disambung semula dari Ukraine selepas pencerobohan Rusia menyekat bekalan global yang penting.

Menjelang sidang akhbar dengan Zelensky, pihak berkuasa pelabuhan Ukraine mengumumkan bahawa kapal kargo ke-25 di bawah perjanjian itu telah berlepas ke Mesir dengan membawa 33,000 tan bijirin.

Ukraine dan Rusia adalah dua daripada pengeksport bijirin terbesar dunia dan penghentian eksport menyaksikan harga bijirin melambung tinggi dan kebimbangan meningkatnya kekurangan makanan global, terutamanya di negara miskin yang sudah mengalami kekurangan.

Guterres berkata semasa pertemuan dengan wartawan bahawa kedua-dua pihak berharap untuk mempergiatkan usaha untuk meningkatkan operasi di tiga pelabuhan selatan yang ditetapkan untuk eksport di bawah perjanjian itu.

“Kami akan melakukan yang terbaik untuk meningkatkan operasi kami untuk menghadapi… musim sejuk yang akan datang,” kata ketua PBB, memuji perjanjian yang menyaksikan koridor selamat ditubuhkan untuk kapal kargo untuk keluar dari pelabuhan Laut Hitam.

Kejayaan perjanjian bijirin berbeza dengan rundingan damai yang gagal pada awal perang dan Zelensky pada Khamis menolak perdamaian dengan Rusia melainkan ia mengundurkan tenteranya dari Ukraine.

Dia memberitahu pemberita bahawa dia “sangat terkejut” mendengar daripada Presiden Recep Tayyip Erdogan bahawa Rusia “bersedia untuk beberapa jenis keamanan”, sambil menambah: “Mula-mula mereka harus meninggalkan wilayah kita dan kemudian kita akan lihat”.

Pergaduhan berlaku di bahagian hadapan pada hari Khamis.

Di wilayah timur Kharkiv yang dilanda perang, serangan Rusia menyebabkan beberapa orang mati dan berpuluh-puluh cedera.

Pengeboman awal pagi di seluruh bandar Kharkiv dan Krasnograd berdekatan menyebabkan sekurang-kurangnya enam maut dan 25 cedera, hanya sehari selepas pengeboman Rusia membunuh 13 di pusat bandar kedua terbesar di negara itu.

Gabenor wilayah Oleg Synegubov menyiarkan imej dari tempat kejadian satu serangan Kharkiv yang menunjukkan mayat membara beberapa bangunan yang terbakar dan serpihan kenderaan yang musnah dipintal berhampiran.

“Kharkiv. 175 hari seram. Keganasan setiap hari, serangan peluru berpandu di kawasan perumahan dan orang awam,” seorang pembantu kanan presiden, Mykhaylo Podolyak, menulis di media sosial.

Tetapi pertempuran dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah tertumpu di sekitar wilayah selatan Zaporizhzhia dan kemudahan nuklear di sana, dan Zelensky telah meminta PBB untuk memastikan keselamatan di loji itu selepas perbincangan langsung dengan Guterres di Lviv.

“PBB mesti memastikan keselamatan objek strategik ini, demilitarisasi dan pembebasan sepenuhnya daripada tentera Rusia,” katanya sambil menyalahkan Rusia atas serangan “sengaja” ke atas kemudahan itu.

Tentera Rusia mengambil loji Zaporizhzhia di selatan Ukraine pada Mac dan ketidakpastian di sekelilingnya telah mencetuskan kebimbangan mengenai insiden nuklear, mengingatkan bencana Chernobyl pada 1986.

Moscow sementara itu menolak dakwaan Ukraine Khamis mengatakan tenteranya tidak mengerahkan senjata berat di Zaporizhzhia dan menuduh Kyiv menyediakan “provokasi” di sana.

“Tentera Rusia tidak mempunyai senjata berat sama ada di wilayah stesen atau di kawasan sekitarnya. Hanya ada unit pengawal,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata rampasan loji itu “menimbulkan ancaman serius” dan juga menggesa pengunduran dan pemeriksaan Rusia oleh IAEA.

Ketua PBB dijangka melakukan perjalanan pada hari Jumaat ke Odessa, satu daripada tiga pelabuhan yang terlibat dalam perjanjian eksport bijirin.

Beliau kemudiannya akan menuju ke Turki untuk melawat Pusat Koordinasi Bersama, badan yang ditugaskan untuk menyelia perjanjian itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Apakah yang akan memujuk rakyat Singapura untuk menggunakan kenderaan elektrik? Kajian dilancarkan untuk mengenal pasti ‘dorongan’ yang paling berkesan

Read Next

Peguam mengecam larangan seumur hidup DBKL ke atas pemilik Kelab Komedi Crackhouse, katakan menjadi contoh buruk untuk penyalahgunaan kuasa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.