The Malaysia Post

Erdogan Turki Ikrar untuk Membina Semula Selepas Gempa, Kerja-kerja Menyelamat Berhenti

Presiden Turki Tayyip Erdogan

Presiden Turki Tayyip Erdogan berikrar untuk meneruskan usaha menyelamat dan pemulihan lebih seminggu selepas gempa bumi kuat melanda negaranya dan negara jiran Syria, dengan seorang wanita warga emas yang terbaharu dikeluarkan dari runtuhan.

Jumlah kematian gabungan di Turki dan Syria telah meningkat lebih 41,000, dan ramai yang terselamat mengalami suhu musim sejuk yang hampir membeku, setelah kehilangan tempat tinggal akibat kemusnahan di bandar-bandar di kedua-dua negara.

“Kami akan meneruskan kerja kami sehingga kami mengeluarkan warga terakhir yang ditinggalkan di bawah bangunan runtuh,” kata Erdogan lewat pada Selasa selepas mesyuarat kabinet yang diadakan di ibu pejabat Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD).

Penilaian kerosakan bangunan, di mana puluhan ribu musnah, akan siap dalam seminggu dan pembinaan semula akan dimulakan dalam beberapa bulan, katanya.

“Kami akan membina semula semua rumah dan tempat kerja, musnah atau tidak dapat didiami oleh gempa bumi, dan menyerahkannya kepada pemilik yang sah,” tambahnya. Lebih 105,000 orang cedera dalam gempa itu, katanya, dengan lebih 13,000 masih dirawat di hospital.

Semalam, seorang wanita berusia 77 tahun bernama Fatma Gungor telah ditarik hidup-hidup dari runtuhan blok pangsapuri tujuh tingkat di bandar Adıyaman, kira-kira 212 jam selepas gempa bumi pertama, kata laporan media.

Memakai Topeng Oksigen

Berbalut selimut kerajang emas dan diikat pada pengusung, Gungor dibawa oleh pekerja penyelamat turun dari runtuhan bangunan ke ambulans yang menunggu, rakaman dari penyiar negeri TRT menunjukkan.

Selepas itu, saudara-mara Gungor memeluk pasukan penyelamat yang terdiri daripada anggota tentera dan anggota pihak berkuasa pengurusan bencana AFAD.

Sembilan lagi mangsa yang terselamat diselamatkan di Turki pada Selasa ketika tumpuan usaha bantuan beralih kepada membantu orang ramai yang kini bergelut tanpa tempat tinggal atau makanan yang mencukupi dalam kesejukan.

Erdogan telah mengakui masalah dalam tindak balas awal terhadap gempa bumi berukuran 7.8 magnitud yang melanda awal 6 Februari tetapi beliau berkata keadaan kini terkawal.

“Kita sedang menghadapi salah satu bencana alam yang paling hebat bukan sahaja di negara kita tetapi juga dalam sejarah umat manusia,” kata Erdogan.

Lebih daripada 2.2 juta orang telah meninggalkan kawasan yang paling teruk terjejas, kata Erdogan, dan ratusan ribu bangunan telah tidak dapat didiami.

Mereka yang diselamatkan pada Selasa termasuk dua beradik lelaki, berusia 17 dan 21 tahun, ditarik dari blok apartmen di wilayah Kahramanmaras, dan seorang lelaki dan wanita Syria bertudung harimau di Antakya.

Pihak berkuasa PBB berkata fasa menyelamat akan berakhir, dengan tumpuan beralih kepada tempat tinggal, makanan dan persekolahan.

“Orang ramai sangat menderita. Kami memohon untuk menerima khemah, bantuan, atau sesuatu, tetapi sehingga kini kami tidak menerima apa-apa,” kata Hassan Saimoua, seorang pelarian yang tinggal bersama keluarganya di taman permainan di bandar Gaziantep, tenggara Turki.

Baca Lagi | Kempen Malaysia dalam Jelajah Tenis Dunia Tamat Awal

Baca Lagi | Boyband K-Pop NCT Dream menambah Kuala Lumpur ke ‘The Dream Show 2 World Tour’

Saimoua dan rakyat Syria yang lain telah mendapat perlindungan di Gaziantep daripada perang di rumah. Kini, mereka kehilangan tempat tinggal akibat gempa bumi, mereka

telah memasang khemah sementara di taman permainan menggunakan kepingan plastik, selimut dan kadbod.

“Keperluan adalah besar, meningkat mengikut jam,” kata Hans Henri P. Kluge, pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk Eropah. “Kira-kira 26 juta orang di kedua-dua negara memerlukan bantuan kemanusiaan.”

“Terdapat juga kebimbangan yang semakin meningkat mengenai isu kesihatan yang muncul yang dikaitkan dengan cuaca sejuk, kebersihan dan sanitasi, dan penyebaran penyakit berjangkit – dengan orang yang terdedah terutamanya berisiko.”

‘Ayah, gempa susulan!’

Keluarga di kedua-dua Turki dan Syria berkata mereka dan anak-anak mereka sedang berhadapan dengan psikologi selepas gempa itu.

“Setiap kali dia terlupa, dia mendengar bunyi yang kuat dan kemudian ingat lagi,” kata Hassan Moaz mengenai anak berusia 9 tahun di Aleppo, Syria. “Apabila dia tidur pada waktu malam dan mendengar bunyi, dia bangun dan memberitahu saya: ‘Ayah, gempa susulan!’

Konvoi pertama bantuan PBB memasuki barat laut Syria yang dikuasai pemberontak dari Turki melalui persimpangan Bab al-Salam yang baru dibuka.

Pencarian mangsa yang terselamat hampir berakhir di barat laut Syria, kata ketua kumpulan penyelamat utama White Helmets, Raed al Saleh.

Rusia juga berkata ia sedang menyelesaikan kerja mencari dan menyelamatnya di Turki dan Syria dan bersedia untuk berundur.

Jumlah korban Turki adalah 35,418 terbunuh, kata Erdogan. Lebih 5,814 maut di Syria, menurut laporan Reuters daripada media kerajaan Syria dan agensi PBB.

Mereka yang terselamat menyertai eksodus besar-besaran dari zon bencana, meninggalkan rumah mereka dan tidak pasti sama ada mereka boleh kembali.

Hamza Bekry, seorang warga Syria berusia 22 tahun telah tinggal di Antakya, di selatan Turki, selama 12 tahun, setelah melarikan diri dari konflik di tanah airnya, tetapi dia kini bersiap untuk mengikuti keluarganya ke Isparta di selatan Turki.

“Ia sangat sukar … Kami akan bermula dari sifar, tanpa harta benda, tanpa pekerjaan,” kata Bekry.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Boyband K-Pop NCT Dream menambah Kuala Lumpur ke ‘The Dream Show 2 World Tour’

Read Next

Tingkatkan Otak Anda: Mula Bermain Permainan Video

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.