The Malaysia Post

Syria menghentikan penerbangan ke dan dari Damsyik, beberapa jam selepas serangan Israel

Syria menghentikan penerbangan ke dan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik “sehingga diberitahu kelak” semalam selepas serangan udara Israel merosakkan landasan terbang dan terminal, kata kementerian pengangkutan.

Seorang pegawai tentera Syria yang dipetik oleh agensi berita negara SANA berkata pertahanan udara Syria memintas peluru berpandu Israel, menewaskan sebahagian besar daripadanya, tetapi serangan awal pagi itu mencederakan seorang orang awam dan menyebabkan beberapa kerosakan material.

Cham Wings Airline, syarikat penerbangan persendirian Syria, berkata ia sedang mengubah laluan semua penerbangannya ke Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo.

Kementerian pengangkutan berkata lapangan terbang telah menghentikan semua penerbangan, dan satu kenyataan kemudian berkata serangan udara Israel merosakkan landasan dan salah satu terminal.

“Akibat daripada kerosakan ini, semua penerbangan tiba dan berlepas di lapangan terbang telah digantung sehingga diberitahu kelak,” kata kenyataan kedua kementerian itu.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata semalam pengeboman Israel telah merosakkan landasan selepas menyasarkan “gudang militan Iran” berhampiran lapangan terbang.

Jurucakap tentera Israel enggan mengulas.

Selama beberapa tahun, Israel telah menyerang apa yang disifatkannya sebagai sasaran berkaitan Iran di Syria, di mana tentera yang disokong Tehran, termasuk Hizbullah Lubnan, telah dikerahkan untuk membantu Presiden Bashar al-Assad.

Baca Lagi | Syria menghentikan penerbangan ke dan dari Damsyik, beberapa jam selepas serangan Israel

Menteri Luar Iran, Hossein Amirabdollahian mengecam serangan itu sebagai “pelanggaran jelas kedaulatan Syria dan integriti wilayah… (dan) bertentangan dengan undang-undang antarabangsa dan prinsip manusia”, dalam panggilan telefon dengan rakan sejawatannya dari Syria Faisal Mekdad, lapor media negara Iran. ― Reuters

Read Previous

Fatimah: Penurunan kadar kelahiran di Sarawak membimbangkan

Read Next

Chelsea mengesahkan pemergian Christensen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.