The Malaysia Post

Fatimah: Penurunan kadar kelahiran di Sarawak membimbangkan

Datuk Seri Fatimah Abdullah

Credits: thestar

Penurunan kadar kelahiran di Sarawak membimbangkan Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah.

Beliau berkata kadar kelahiran Sarawak telah menurun selama tiga tahun berturut-turut sejak 2019.

Beliau berkata pada 2019, jumlah kelahiran di Sarawak ialah 33,304 tetapi menurun kepada 31,176 pada 2020.

“Berdasarkan jumlah kelahiran yang diperoleh daripada Jabatan Pendaftaran Negara tahun lepas, jumlah itu menurun kepada 24,081 pada tahun lepas.

“Trend penurunan sejak 2019 membimbangkan kami,” katanya.

Isu kesuburan adalah salah satu isu yang dekat dengan hati kementerian kita,” katanya pada sidang media ketika delegasi dari Pusat Perubatan Sunway menemuinya semalam.

Fatimah berkata kementeriannya akan terus memantau kadar kelahiran di Sarawak, termasuk kelahiran oleh wanita bukan Sarawak yang berkahwin dengan lelaki Sarawak.

Bilangan bayi yang dilahirkan daripada ibu bukan warga Sarawak juga mencerminkan trend yang sama dalam tempoh yang sama.

“Terdapat trend menurun juga dalam kalangan ibu bukan warga Sarawak dari segi kadar kelahiran. Ia merisaukan kami dalam kerja penyebaran.

“Hari ini (semalam) saya diberi taklimat oleh perwakilan Sunway bahawa sejak pusat kesuburannya ditubuhkan di Kuching, sambutan pasangan suami isteri amat menggalakkan,” katanya.

Pakar kesuburan penduduknya, Dr Edawati Dahrawi Edrus berkata, terdapat beberapa sebab penurunan kadar kelahiran.

Baca Lagi | Fatimah: Penurunan kadar kelahiran di Sarawak membimbangkan

Antaranya ialah kelewatan wanita berkahwin kerana komitmen bekerja dan belajar.

Beliau berkata kebiasaannya usia puncak wanita hamil adalah antara 25 dan 35 tahun.

“Selepas 35 tahun peluang wanita hamil selepas berkahwin menurun kepada kira-kira 80 peratus. Faktor lain ialah penyakit dan penyakit,” katanya. — Borneo Post Online

Read Previous

Bekas ketua Bar meminta butiran penuh pemansuhan hukuman mati mandatori, yang diformalkan dengan membentangkan Rang Undang-undang

Read Next

Syria menghentikan penerbangan ke dan dari Damsyik, beberapa jam selepas serangan Israel

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here