The Malaysia Post

Bekas ketua Bar meminta butiran penuh pemansuhan hukuman mati mandatori, yang diformalkan dengan membentangkan Rang Undang-undang

Menyanjung langkah kerajaan untuk memansuhkan hukuman mati mandatori, dua bekas presiden Majlis Peguam berkata mereka mahu melihat butiran cadangan pindaan dan berharap Rang Undang-undang untuk meminda undang-undang berkaitan dibentangkan di Parlimen dengan penuh ketelusan.

Datuk Ambiga Sreenevasan dan Ragunath Kesavan berkata pengumuman semalam adalah langkah pertama yang penting. tetapi ia tidak bermakna hukuman mati telah dimansuhkan sepenuhnya dan mereka ingin melihat apakah pindaan yang dicadangkan secara terperinci di Parlimen.

Ragunath Kesavan disifatkan sebagai ‘cemerlang’, langkah untuk memansuhkan hukuman mati mandatori.

“Kedudukan yang ideal adalah untuk menghapuskan hukuman mati sama sekali tetapi ini adalah langkah pertama yang penting,” kata Ambiga kepada Malay Mail.

“Sudah tentu, syaitan ada dalam butiran dan saya ingin melihat rang undang-undang sebenar dan melihat pindaan sebenar.”

Ragunath ketika dihubungi gembira dengan berita itu dan berkata beliau optimis bahawa undang-undang itu akan diluluskan memandangkan komitmen kerajaan terhadapnya.

“Langkah yang sangat baik. Satu langkah besar ke hadapan untuk sistem keadilan jenayah yang lebih berperikemanusiaan di Malaysia. Ia meletakkan kembali budi bicara dalam badan kehakiman untuk memutuskan hukuman.

“Pembaharuan lain yang dicadangkan adalah sangat progresif dan dialu-alukan. Ini adalah komitmen yang diberikan oleh kerajaan. Petunjuk yang jelas tentang niat dan kesediaan untuk komited kepada pembaharuan,” katanya.

Selama bertahun-tahun NGO tempatan dan kumpulan hak asasi manusia menggesa hukuman mati mandatori dimansuhkan kerana terdapat banyak keldai dadah dan orang yang tidak bersalah ditipu untuk mengedar dadah.

Mereka tiada pilihan selain terpaksa dihukum gantung dan ramai keluarga tertuduh tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan pengampunan.

Pada Ogos 2019, pentadbiran Pakatan Harapan (PH) telah membentuk Jawatankuasa Khas Semakan Hukuman Alternatif Kepada Hukuman Mati Mandatori bagi meneliti alternatif kepada hukuman mati mandatori.

Kerajaan PH tumbang pada Februari 2020, bagaimanapun, sebelum RUU pemansuhan hukuman mati dapat dibentangkan dalam mesyuarat Parlimen Mac tahun itu.

Pada masa itu, menteri undang-undang de facto Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata sebelum kerajaan memutuskan sebarang pindaan, ia perlu menentukan keberkesanan hukuman mati sebagai pencegah jenayah di samping melihat kepada hukuman alternatif.

Semalam, Wan Junaidi mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk memansuhkan hukuman mati mandatori dan hukuman ganti mengikut budi bicara mahkamah.

Dalam menjelaskan langkah memansuhkan hukuman mati mandatori Wan Junaidi berkata mereka perlu memastikan undang-undang berkaitan mengambil kira prinsip perkadaran dan perlembagaan dari segi jenayah yang dilakukan.

Goh Cia Yee, seorang peguam jenayah dengan Pergerakan Peguam Muda juga mengalu-alukan langkah itu sambil menambah bahawa garis panduan hukuman haruslah khusus kesalahan dan mesti tertakluk kepada semakan.

“Kebijaksanaan tidak seharusnya dihadkan oleh satu set keadaan seperti dalam peruntukan 39B semasa. Mahkamah harus dibenarkan menggunakan budi bicaranya sepenuhnya dengan panduan undang-undang biasa dalam memilih hukuman yang sesuai,” kata Goh kepada Malay Mail.

“Daripada menyatakan keadaan dalam peruntukan itu sendiri, pendekatan yang lebih baik adalah dengan mempunyai garis panduan hukuman yang mungkin mencadangkan faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan dalam penentuan sama ada hukuman mati perlu dipenuhi atau tidak.

“Garis panduan hukuman itu hendaklah khusus kesalahan dan tertakluk kepada semakan sewajarnya dari semasa ke semasa oleh majlis hukuman,” katanya.

Peguam dan Naib Presiden Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Lim Wei Jiet berkata langkah itu sudah lama berlaku dan akan menjauhkan negara daripada status quo iaitu menjatuhkan hukuman mati secara automatik kepada seseorang kerana kesalahan dadah sama ada mereka layak atau tidak — yang dia berkata adalah perkara yang lepas.

“Melangkah ke hadapan saya berharap perdana menteri akan segera membentangkan pindaan kepada semua perundangan yang berkaitan dengan perkara ini untuk memastikan hukuman mati mandatori ini dikeluarkan daripada buku.

“Perkara seterusnya yang kita perlukan ialah moratorium ke atas semua hukuman mati bagi mereka yang disabitkan kesalahan di bawah hukuman mati sementara menunggu pindaan ini,” kata Lim ketika dihubungi.

Susulan pengumuman Wan Junaidi itu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan bahawa hukuman mati akan kekal dan tidak akan dimansuhkan, dan perubahan itu hanya kerana hakim kini diberi budi bicara dalam menjatuhkan hukuman.

Wan Junaidi berkata Kabinet juga bersetuju supaya kajian lanjut dijalankan ke atas cadangan hukuman ganti bagi 11 kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori, salah satunya di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Baca Lagi | Bekas ketua Bar meminta butiran penuh pemansuhan hukuman mati mandatori, yang diformalkan dengan membentangkan Rang Undang-undang

Beliau juga berkata kerajaan masih belum menetapkan tempoh masa untuk pemansuhan hukuman mati mandatori berkuat kuasa dengan banyak perkara yang perlu diperhalusi, termasuk cadangan untuk menubuhkan tribunal bagi mengkaji kes-kes yang telah menjalani hukuman mati mandatori.

Read Previous

Ginting dari Indonesia menghancurkan harapan pemain Malaysia Zii Jia ke separuh akhir Masters Indonesia

Read Next

Fatimah: Penurunan kadar kelahiran di Sarawak membimbangkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.