The Malaysia Post

Ginting dari Indonesia menghancurkan harapan pemain Malaysia Zii Jia ke separuh akhir Masters Indonesia

Impian pemain perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia untuk menjaringkan hatrik dalam kejohanan yang ditandinginya sejak bulan lalu musnah selepas dia tersingkir pada suku akhir kejohanan Badminton Masters Indonesia hari ini.

Berlangsung di Stadium Istora Senayan, Jakarta, kemaraan Zii Jia dipendekkan oleh pemain Indonesia Anthony Sinisuka Ginting 21-18, 16-21, 15-21 dalam perlawanan yang berlangsung selama 69 minit.

Pada set pertama, Zii Jia selaku pilihan kelima kejohanan bermula dengan agresif dengan mengutip lima mata sebelum Ginting cuba mengejar tetapi Zii Jia berjaya menamatkannya dengan 21-18.

Pada set kedua, juara Badminton Asia dan Terbuka Thailand 2022 itu memasuki rentak kesilapan yang dimanfaatkan Ginting untuk menang 16-21 memaksa perlawanan menjadi set getah.

Digemari oleh penonton tempatan, Ginting bermain seperti seorang yang dikuasai untuk meraih set ketiga 15-21.

Sementara itu, beregu wanita negara Pearly Tan-M. Thinaah ternyata menjadi satu-satunya rakyat Malaysia yang mara ke separuh akhir selepas menumpaskan Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai dari Thailand dalam straight set, 21-11, 21-16.

Pearly-Thinaah dijangka bertemu pilihan ketujuh, Apriyani Rahayu-Siti Fadia Silva Ramadhanti dari Indonesia yang menewaskan pilihan kedua dari Korea Selatan, Lee So Hee-Shin Seung Chan 15-21 21-16 21-16.

Dalam pada itu, beregu utama lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik memburu gelaran sulung mereka masih belum kesampaian apabila tewas kepada Liang Wei Keng-Wang Chang dari China 21-16, 13-21, 17-21.

Baca Lagi | Ginting dari Indonesia menghancurkan harapan pemain Malaysia Zii Jia ke separuh akhir Masters Indonesia

Seorang lagi beregu lelaki negara, Goh Sze Fei-Nur Izzudin Rusmani turut mengalami nasib serupa selepas tewas kepada pilihan utama kejohanan Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo dari Indonesia 21-10, 11-21, 18-21. — Bernama

Read Previous

Menteri kesihatan Singapura dan sensasi TikTok Uncle Raymond baru sahaja melakukan ‘kerjasama tarian terbaik’

Read Next

Bekas ketua Bar meminta butiran penuh pemansuhan hukuman mati mandatori, yang diformalkan dengan membentangkan Rang Undang-undang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.