The Malaysia Post

Tingkatkan Otak Anda: Mula Bermain Permainan Video

Bermain Permainan Video Baik untuk Otak Anda

Daripada permainan penembak penuh aksi kepada permainan strategi yang mencabar, kami menyukai permainan video yang bagus. Memandangkan kemajuan teknologi dan pembangun permainan terus mencipta kandungan baharu, nampaknya terdapat permainan baharu untuk dicuba setiap hari.

Nasib baik untuk pemain seperti kami, terdapat banyak faedah untuk bermain permainan video yang akan menggalakkan anda untuk terus bermain — seolah-olah anda memerlukan sebab lain.

Kesan positif permainan video adalah banyak, daripada ingatan yang lebih baik dan penyelesaian masalah kepada mood dan kemahiran sosial yang lebih baik. Walaupun mereka yang tidak bermain permainan video mungkin berhujah bahawa mereka membuat anda malas, membahayakan otak anda atau merosakkan kehidupan sosial anda, permainan video sebenarnya mempunyai banyak faedah fizikal, kognitif dan sosial.

Apabila seseorang memberitahu anda bahawa anda bermain terlalu banyak permainan video, anda boleh beralih kepada senarai 10 sebab permainan video bagus untuk otak anda.

1. Ingatan

Banyak permainan video memerlukan beberapa strategi dan tumpuan yang serius. Jika anda pernah membina tamadun anda sendiri di Minecraft atau berjuang untuk hidup anda di Fortnite, anda tahu betapa pentingnya untuk mengingati tempat anda menemui sumber khusus atau ke mana anda perlu pergi seterusnya.

Dengan grafik 3D dan audio yang mengasyikkan, persekitaran permainan video sangat kaya dengan rangsangan. Menavigasi dunia maya permainan video kini hampir sama dengan menavigasi dunia nyata. Malah, meneroka alam semesta permainan video boleh memberi kesan positif pada ingatan dalam kehidupan seharian anda.

Apabila anda mesti menyesuaikan pelbagai tugas dan matlamat semasa menavigasi ruang maya, anda sedang bersenam hippocampus anda. Ini adalah bahagian otak yang bertanggungjawab untuk menukar ingatan jangka pendek kepada ingatan jangka panjang, serta mengawal ingatan spatial.

Apabila anda mengekalkan bentuk hippocampus anda, anda akan melihat ingatan jangka panjang yang lebih baik dan lebih baik dalam menavigasi ruang fizikal. Jika anda mudah tersesat dalam perjalanan ke kedai, permainan video mungkin dapat membantu meningkatkan ingatan anda untuk arah.

Kajian 2015 dari University of California, Irvine memberikan bukti untuk faedah kognitif bermain permainan video apabila mereka menguji sekumpulan pemain dan sekumpulan bukan pemain dalam tugas memori.

Mereka yang kerap bermain permainan video 3D kompleks berprestasi lebih baik dalam tugasan ingatan yang berkaitan dengan hippocampus berbanding mereka yang tidak bermain permainan video atau mereka yang hanya bermain permainan 2D yang mudah. Kajian itu juga menunjukkan bahawa apabila bukan pemain bermain permainan 3D yang kompleks setiap hari selama 30 minit, ingatan mereka bertambah baik dari semasa ke semasa.

Apabila seseorang meningkat usia, ingatan mereka secara semula jadi menurun. Main permainan video yang kerap mungkin merupakan cara yang bagus untuk mengekalkan fikiran anda walaupun semakin tua, jadi anda akan sentiasa dapat mencari kereta anda di tempat letak kereta atau mengingati cara untuk pergi ke rumah rakan anda.

2. Visualisasi Ruang

Selain meningkatkan memori ruang anda, bermain permainan video juga membantu anda menggambarkan ruang dengan lebih baik. Kajian 2013 daripada Persatuan Psikologi Amerika menunjukkan bahawa permainan video penembak meningkatkan cara anda berfikir tentang objek dalam tiga dimensi. Pemain lebih baik dalam menilai jarak antara objek atau objek berputar secara mental untuk membayangkan bagaimana ia boleh dimuatkan ke dalam ruang.

Visualisasi spatial yang dipertingkatkan ini mempunyai faedah praktikal, seperti mengetahui sama ada anda akan dapat meletak kereta selari di tempat yang sempit atau mengatur almari anda, supaya semuanya sesuai. Visualisasi spatial yang baik juga penting untuk kejayaan dalam banyak kerjaya STEM.

3. Persepsi dan Penglihatan

Apabila berhadapan dengan persekitaran yang kompleks dengan rangsangan yang bersaing, otak anda mencipta templat persepsi yang membantu anda menentukan apa yang penting dan apa yang tidak. Templat persepsi ini membolehkan anda menilai dan bertindak balas terhadap situasi.

Menurut kajian 2014 yang diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat, bermain permainan video aksi boleh meningkatkan keupayaan seseorang untuk mencipta templat persepsi. Jenis penambahbaikan dalam persepsi ini amat berfaedah, kerana ia tidak khusus tugas tetapi boleh digunakan dalam apa jua keadaan.

Permainan video aksi tinggi juga boleh meningkatkan keupayaan anda untuk membezakan corak dan warna kelabu yang berbeza. Para saintis dahulu percaya keupayaan anda untuk membezakan kontras bukanlah sesuatu yang boleh dipertingkatkan, namun, penyelidikan dari Universiti Rochester menunjukkan pemain yang bermain kira-kira 5.5 jam permainan aksi setiap minggu selama sembilan minggu menunjukkan peningkatan 43 peratus dalam sensitiviti kontras mereka.

Otak pemain dapat memproses rangsangan visual dengan lebih cekap, dan peningkatan dalam persepsi ini berlangsung selama berbulan-bulan selepas percubaan tamat. Persepsi yang dipertingkatkan ini mempunyai faedah kehidupan sebenar yang berharga, seperti dapat menjejaki rakan anda dengan lebih baik dalam khalayak ramai atau mencari sesuatu yang anda telah jatuhkan di rumput.

Baca Lagi | Boyband K-Pop NCT Dream menambah Kuala Lumpur ke ‘The Dream Show 2 World Tour’

Baca Lagi | Erdogan Turki Ikrar untuk Membina Semula Selepas Gempa, Kerja-kerja Menyelamat Berhenti

4. Membuat Keputusan

Permainan video pantas seperti Need For Speed atau Call of Duty memerlukan anda untuk sentiasa bersedia dan membuat keputusan dengan cepat. Permainan aksi yang bertenaga ini juga boleh meningkatkan keupayaan anda untuk membuat keputusan masa permainan dalam kehidupan sebenar.

Kajian 2010 dari University of Rochester menunjukkan pemain yang menyukai permainan aksi boleh membuat pilihan yang tepat dengan lebih cepat daripada bukan pemain atau mereka yang bermain permainan video perlahan. Kajian mereka menguji peserta dalam kedua-dua tugas membuat keputusan visual dan audio. Walaupun semua kumpulan beraksi pada ketepatan yang sama, kumpulan pemain aksi menyelesaikan tugasan sehingga 25 peratus lebih cepat.

Pembuatan keputusan yang lebih pantas bermanfaat dalam kehidupan seharian, kerana anda boleh mencapai lebih banyak lagi apabila anda membuat keputusan yang remeh dengan cepat. Daripada membuang masa berdebat baju yang hendak dipakai, anda boleh menyiapkan kerja sebenar. Membuat keputusan dengan cepat juga boleh membawa implikasi yang lebih serius. Sama seperti berhadapan dengan serangan hendap dalam permainan penembak, keputusan pantas adalah penting apabila menghadapi situasi berbahaya dalam kehidupan sebenar, seperti kereta yang mungkin melanggar anda di lebuh raya.

Permainan video juga boleh menambah baik dalam membuat keputusan kerana ia berkaitan dengan perancangan jangka panjang. Apabila bermain permainan strategi seperti Civilization atau SimCity, anda perlu merancang lebih awal dan membuat keputusan sekarang yang akan memberi manfaat kepada anda.

Permainan ini melatih otak anda untuk mengenali potensi hasil dan implikasi pilihan anda untuk membuat pilihan terbaik untuk hasil yang anda inginkan. Apabila seseorang mempraktikkan kemahiran ini dalam dunia maya, mereka akan dapat menerapkannya dengan lebih baik di dunia nyata.

5. Penyelesaian Masalah

Permainan video strategik dan main peranan juga mencabar pemain untuk menyelesaikan masalah yang kompleks. Penyelesaian masalah maya ini berfungsi sebagai amalan yang hebat untuk halangan kehidupan sebenar. Persatuan Psikologi Amerika menunjukkan dalam kajian 2013 bahawa remaja yang bermain permainan video strategi telah meningkatkan kebolehan menyelesaikan masalah dan gred yang lebih baik di sekolah.

Kajian itu menunjukkan korelasi antara kekerapan peserta bermain permainan dan berapa banyak peningkatan yang mereka lihat — lebih banyak permainan strategi yang mereka mainkan, lebih banyak kemahiran menyelesaikan masalah dan gred sekolah mereka bertambah baik.

Hampir setiap genre permainan video melibatkan penyelesaian masalah, sama ada memikirkan teka-teki atau mencari laluan melarikan diri terpantas. Masalah ini boleh melibatkan penghafalan dan analisis untuk menyelesaikannya, serta sedikit kreativiti.

Halangan dalam permainan video selalunya sangat terbuka tanpa banyak arahan, bermakna pemain mesti bereksperimen dengan percubaan dan kesilapan. Apabila percubaan anda untuk menyelesaikan masalah dalam permainan video gagal pada kali pertama — atau 10 kali pertama — anda juga sedang belajar cara untuk berdaya tahan dan gigih apabila menghadapi cabaran dalam kehidupan sebenar.

6. Mood

Permainan video juga boleh menjadi cara terbaik untuk berehat dan bersantai. Kajian 2013 oleh Persatuan Psikologi Amerika menunjukkan bahawa permainan pendek dan mudah, seperti Angry Birds, boleh meningkatkan mood seseorang dan menjadikan mereka lebih bahagia.

Permainan video yang kompleks dan mendalam juga boleh menjadi terapeutik. Apabila pemain diserap sepenuhnya dalam dunia digital, mereka tidak mempunyai masa untuk bimbang tentang kerja atau bil. Permainan video boleh menjadi cara terbaik untuk merehatkan otak anda daripada kebimbangan dan tekanan kehidupan seharian.

7. Kemahiran Sosial

Faedah sosial permainan video telah diperdebatkan secara meluas, kerana sesetengah orang berpendapat permainan video membawa kepada kemahiran sosial yang lemah atau pengasingan. Walau bagaimanapun, walaupun permainan video yang berlebihan mungkin mempunyai kesan sosial yang negatif, permainan permainan video yang sederhana boleh meningkatkan kemahiran sosial dan mengurangkan kebimbangan.

Apabila pemain dapat mengambil watak fiksyen dalam dunia maya, mereka bebas untuk bereksperimen dengan interaksi sosial, yang kemudiannya mengajar mereka tentang tingkah laku sosial yang baik. Mereka yang mengalami kebimbangan dalam situasi sosial mungkin berasa lebih selesa mengamalkan interaksi sosial dalam permainan video, tanpa akibat kehidupan sebenar. Mereka kemudiannya boleh menjadi lebih yakin apabila berinteraksi dengan orang lain di dunia nyata.

Permainan video juga menyediakan persekitaran sosial yang berkembang maju untuk pemain. Lebih daripada 70 peratus orang yang bermain permainan video bermain dengan rakan. Selain itu, komuniti permainan video adalah besar, dan dengan teknologi moden, pemain boleh bermain dengan berjuta-juta orang lain di seluruh dunia pada bila-bila masa. Mengambil bahagian dalam dunia maya dengan pemain lain menggalakkan komunikasi dan kerjasama yang membawa kepada interaksi kehidupan sebenar.

8. Kecergasan Fizikal

Walaupun kesan positif permainan video ini bukan mengenai otak anda secara teknikal, ia masih merupakan faedah yang penting untuk disebutkan. Dengan kemunculan banyak permainan video kecergasan, adalah mudah untuk melakukan senaman sambil bermain permainan video yang menarik. Permainan seperti WiiFit atau Dance Dance Revolution memerlukan pemain untuk bangun dan aktif. Permainan video ini baik untuk kesihatan anda dan boleh menjadi cara terbaik untuk mengeluarkan peluh tanpa perlu pergi ke gim.

Faedah yang paling berkuasa daripada permainan video berfokuskan senaman ini mungkin boleh mengubah cara seseorang berfikir tentang menjadi aktif. Permainan kecergasan ini menjadikan senaman menyeronokkan dan menyediakan cara mudah untuk mendapatkan bentuk badan.

9. Awet muda

Apabila otak anda semakin tua, ingatan anda, tumpuan dan keupayaan untuk melakukan pelbagai tugas semuanya mula merosot. Walaupun orang muda sering dapat menyesuaikan beberapa tuntutan mental yang berbeza sekaligus, orang yang lebih tua mungkin sukar untuk terus fokus walaupun pada satu tugas. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara untuk memastikan otak anda kekal muda, seperti dengan melakukan teka-teki, makan secara sihat, bersenam dan juga bermain permainan video.

Dalam kajian oleh University of California, San Francisco, penyelidik mencipta permainan memandu mudah di mana pemain perlu mengenal pasti tanda jalan semasa memandu di sekitar halangan.

Apabila diperlukan untuk berbilang tugas, pemain dari semua peringkat umur menunjukkan prestasi yang lebih buruk daripada apabila hanya menyelesaikan satu tugasan. Bagaimanapun, mereka yang berumur antara 60 dan 80 tahun menunjukkan penurunan prestasi sebanyak 64 peratus, manakala peserta yang lebih muda antara 20 dan 30 tahun menunjukkan penurunan prestasi hanya 26 peratus.

Walau bagaimanapun, apabila pemain yang lebih tua terus berlatih dengan permainan, mereka mengalami peningkatan kebolehan berbilang tugas, ingatan jangka pendek dan fokus jangka panjang. Faedah bermain permainan video adalah sangat melampau sehingga pemain terlatih yang lebih tua menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada pemain yang tidak terlatih dalam usia 20-an. Bermain permainan video yang memerlukan pelbagai tugas dan fokus mungkin merupakan cara terbaik untuk memastikan otak anda kekal muda.

10. Rasa ingin tahu dan Pembelajaran

Pada peringkat asas, apabila anda bermain permainan video, otak anda berfungsi dan berkembang. Semasa anda memikirkan cara permainan berfungsi dan menyelesaikan teka-teki untuk menguasai tahap, anda sedang mencipta sambungan baharu dalam fikiran anda. Lebih bermotivasi anda untuk mengalahkan permainan, lebih banyak otak anda berfungsi dan lebih banyak anda belajar. Pembelajaran berterusan dan merangsang otak anda adalah penting untuk memastikan ia sihat seiring usia anda.

Banyak permainan video juga ditetapkan dalam era atau tetapan sejarah yang berbeza, seperti Assassin’s Creed dan Grand Theft Auto. Apabila bermain permainan ini, anda bukan sahaja berseronok, tetapi anda juga belajar tentang sejarah. Apabila pemain menikmati cerita atau latar permainan ini, mereka mungkin terdorong untuk terus mempelajari lebih lanjut mengenainya sendiri.

Tingkatkan Otak Anda Dengan Permainan Video Dari Record Head

Daripada ingatan yang lebih baik kepada navigasi yang lebih baik, bermain permainan video yang anda gemari adalah bagus untuk otak anda. Sekarang, apabila seseorang memberitahu anda untuk berhenti bermain permainan video, anda mempunyai senjata bukti untuk menyokong minat anda terhadap permainan. Anda boleh menjawab soalan “Bagaimana permainan video bagus untuk anda?” dengan contoh banyak faedah mental, fizikal dan sosial permainan video.

Jika anda sedang mencari permainan video baharu untuk meningkatkan kesihatan anda atau hanya untuk menikmati, Record Head ialah tempat untuk anda.

Sebagai hab tempatan anda untuk permainan video dan sistem permainan baharu dan terpakai, kami mempunyai sesuatu untuk semua orang, daripada klasik vintaj hingga permainan terhangat. Jika anda mempunyai permainan lama, bawa mereka ke kedai Milwaukee kami untuk berdagang mainan baharu untuk dinikmati.

Dengan lebih daripada 40 tahun pengalaman dalam industri, kami tahu banyak tentang membeli, menjual dan berdagang permainan video dan elektronik. Kakitangan kami yang mesra dan berpengetahuan ingin berbual tentang permainan kegemaran anda atau membaiki konsol anda yang rosak.

Lawati kami hari ini untuk mendapatkan tawaran hebat tentang permainan video dan sistem permainan yang hebat, atau beli-belah bekalan kami dalam talian. Sekarang anda tahu betapa bagusnya permainan video untuk otak anda, sudah tiba masanya untuk memulakan permainan.

Read Previous

Erdogan Turki Ikrar untuk Membina Semula Selepas Gempa, Kerja-kerja Menyelamat Berhenti

Read Next

Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.