The Malaysia Post

Gempa Turki: Pasukan Penyelamat Malaysia Temui Enam Mayat Daripada Runtuhan

Pasukan Penyelamat Malaysia untuk Gempa Turki

Pasukan SMART MAS-01 menemui enam mayat mangsa gempa bumi di sebuah hotel tujuh tingkat dan bangunan kediaman yang runtuh sepenuhnya di Nurdagi di sini semalam.

Lima mayat — seorang wanita dan empat lelaki — dipercayai sebahagian daripada sebuah keluarga, ditemui pada 9.30 pagi waktu tempatan (2.30 petang waktu Malaysia) manakala mayat keenam, seorang wanita, ditemui pada 2.10 petang (7.10 malam waktu Malaysia) .

Pasukan MAS-01 SMART ialah pasukan mencari dan menyelamat (SAR) dari Malaysia yang dikerahkan ke Turki pada Isnin.

Pada Rabu, kerajaan Malaysia mengerahkan satu lagi pasukan SAR yang terdiri daripada 20 anggota Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), 30 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), dan 20 pegawai Angkatan Pertahanan Awam (APM).

Turut menyertai pasukan itu ialah dua petugas media dari Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan seorang jurukamera dari Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Nurdagi adalah salah satu kawasan di Gaziantep yang terjejas teruk berikutan gempa bumi kuat yang melanda selatan Turki pada Isnin.

Sejurus tiba pada Jumaat jam 3 pagi waktu tempatan (8 pagi waktu Malaysia), pasukan itu mendapati gempa bumi itu merobek bandar Nurdagi apabila bangunan kediaman sehingga tujuh tingkat runtuh sepenuhnya.

Baca Lagi | Kafe dan Restoran untuk Doggie Diners

Baca Lagi | Anwar berkata Pelantikan Nazri sebagai Duta Besar AS dikemukakan Setahun Lalu

Pasukan SMART MAS-01

Kawasan yang ditugaskan kepada pasukan SMART MAS-01 sebelum ini merupakan hotel tujuh tingkat dan bangunan kediaman yang runtuh sepenuhnya dan dipercayai lebih 100 mangsa terkorban.

Lebih menyedihkan apabila ramai mangsa yang terselamat berkumpul di sekitar runtuhan untuk melihat usaha SAR yang dilakukan oleh penduduk tempatan dan pasukan penyelamat Malaysia dengan harapan dapat melihat ahli keluarga mereka ditemui hidup.

Bagaimanapun, peluang mangsa untuk ditemui masih hidup amat tipis berikutan terperangkap dalam tempoh yang lama dan cuaca sejuk melampau dengan bacaan serendah tiga darjah Celsius pada waktu siang dan boleh turun sehingga -6 darjah Celsius pada waktu malam sehingga sebelum matahari terbit. lebih kurang jam 7.30 pagi.

Kebanyakan mangsa yang terselamat masih berada di kawasan itu dan berlindung di khemah yang disediakan oleh Presidensi Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD), sebuah agensi pengurusan bencana kerajaan Turki.

Berikutan cuaca sejuk yang melampau, ramai daripada mereka dilihat sedang tidur atau berkumpul di tepi api untuk memanaskan diri.

Difahamkan, ramai anggota pasukan MAS-01-SMART turut melakukan perkara yang sama, malah ramai antara mereka mengaku hanya tidur dua atau tiga jam kerana cuaca sejuk.

Gempa bumi kuat, berukuran 7.8 pada skala Richter yang melanda selatan Turki dan barat laut Syria pada Isnin, telah meragut beribu-ribu nyawa.

Gegaran susulan turut dirasai di Cyprus dan Lubnan

Angka kematian di Turki terus meningkat kepada 20,318 manakala lebih 80,000 lagi cedera, lapor Agensi Anadolu (AA), memetik agensi bencana negara itu pada Jumaat.

Turki, pada Selasa, mengisytiharkan darurat selama tiga bulan di 10 wilayah — Adana, Adıyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye dan Sanliurf — untuk memastikan kelancaran misi mencari dan menyelamat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Anwar berkata Pelantikan Nazri sebagai Duta Besar AS dikemukakan Setahun Lalu

Read Next

Kerajaan Pastikan Pemegang SPM daripada Komuniti Luar Bandar tidak Tercicir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.