The Malaysia Post

Anwar berkata Pelantikan Nazri sebagai Duta Besar AS dikemukakan Setahun Lalu

Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah dan Karnival Kerjaya MyFutureJobs 2023

Pelantikan panglima perang Umno Datuk Seri Nazri Aziz sebagai duta Malaysia yang baharu ke Amerika Syarikat dibuat setahun lalu, jelas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Dikritik kerana didakwa menganugerahkan Nazri jawatan itu berikutan pakatan Pakatan Harapan dan Umno, Anwar menambah bahawa pengesahan dari Washington telah tiba enam bulan lalu.

“Saya hanya meminta kebenaran Yang di-Pertuan Agong menangguhkan watikah pelantikan supaya saya dapat menyediakan barisan Kabinet saya,” kata Anwar kepada pemberita di sini selepas merasmikan Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah dan Karnival Kerjaya MyFutureJobs 2023.

Anwar hanya mengambil alih jawatan perdana menteri pada November tahun lalu, dengan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob daripada Umno berkhidmat di hadapannya.

Beliau turut menegaskan sekiranya pelantikan itu dibatalkan, ia akan mendatangkan banyak masalah.

“Kadang-kadang orang nak tegur jangan tergesa-gesa. Semasa saya datang, ada perdebatan yang mengkritik hebat perkara ini, tetapi AS baru mengesahkannya, dan jika kita membatalkan pelantikan itu akan timbul banyak masalah,” katanya. berkata.

Baca Lagi | Cuba ‘Hair Cycling’ untuk Rambut Luscious Locks

Baca Lagi | Kafe dan Restoran untuk Doggie Diners

Anwar menambah, Kritikan Dibenarkan tetapi Tuduhan Yang Dibuat Pedas

“Serangan itu kelihatan seolah-olah kami bertanggungjawab [untuk pelantikan], tetapi ia dilakukan berikutan proses pengesahan oleh AS,” katanya.

Pada 2021, Nazri mengumumkan persaraannya daripada politik selepas 26 tahun berada di Dewan Rakyat.

Sejak tahun lalu, Nazri dispekulasi akan dilantik sebagai duta negara itu ke Switzerland atau AS. Bagaimanapun, beliau dilaporkan menolak tawaran untuk menjadi utusan ke Switzerland kerana beliau masih seorang ahli parlimen.

Pelantikan Nazri tidak dipersetujui, antara lain daripada bekas diplomat termasuk bekas duta ke Belanda Datuk Noor Farida Ariffin dan bekas pesuruhjaya tinggi Malaysia ke Kanada Dennis Ignatius.

Beliau sejak itu mengenepikan kritikan yang dilemparkan kepadanya berhubung pelantikannya sebagai duta Malaysia yang baharu ke AS, berkata satu-satunya pendapat yang penting ialah pendapat Yang Di-Pertuan Agong dan perdana menteri.

Read Previous

Kafe dan Restoran untuk Doggie Diners

Read Next

Gempa Turki: Pasukan Penyelamat Malaysia Temui Enam Mayat Daripada Runtuhan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.