The Malaysia Post

Cuba ‘Hair Cycling’ untuk Rambut Luscious Locks

Berbasikal Rambut

Rutin rambut menjadi pusat perhatian dalam kalangan pengguna TikTok, yang nampaknya telah menjadikan penjagaan rambut sebagai keutamaan untuk tahun 2023. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa setiap minggu membawa petua baharu untuk menangani rambut kusam, berminyak atau rambut yang tidak bertenaga.

Trend terkini ialah mengamalkan rutin minimalis yang disesuaikan dengan keperluan khusus rambut anda pada bila-bila masa. Begini cara ia berfungsi.

Berdepan dengan kejayaan ‘basikal kulit’ musim panas lalu, TikTokers telah membina kaedah yang dipopularkan oleh pakar dermatologi terkenal New York, Dr Whitney Bowe, dengan mengembangkannya ke seluruh badan. Dan rambut tidak terkecuali.

Selama beberapa minggu sekarang, pengguna rangkaian sosial China telah meracau tentang ‘berbasikal rambut,’ jenis rutin rambut baharu yang dimodelkan dari A hingga Z pada teknik yang telah terbukti berkesan untuk kulit. Ini semua tentang menyesuaikan penjagaan rambut anda dengan keperluan rambut anda, untuk setiap cucian, untuk memberikannya semua bahan aktif yang diperlukan untuk berkilat dan sihat.

Program yang, walaupun kosnya tinggi, telah menemui ramai peminat di planet TikTok

Untuk lebih memahami ‘basikal rambut,’ mari kita mulakan dengan menerangkan konsep di sebalik pendahulunya, ‘basikal kulit.’ Kaedah ini, yang telah digemari oleh klinik Dr Whitney Bowe selama bertahun-tahun, terdiri daripada rawatan berselang-seli dan tempoh pemulihan untuk membiarkan kulit bernafas.

Baca Lagi | Presiden PBM Cadangkan Parti Kecil

Baca Lagi | ‘Cabaran Penenang’ Viral di TikTok Menghantar Kanak-kanak ke Hospital

Lebih tepat lagi, ia melibatkan menumpukan satu malam untuk pengelupasan, kemudian satu malam untuk retinoid, diikuti dengan dua malam berturut-turut pemulihan.

Ritual ini sepatutnya meningkatkan kulit, dan membantu melindunginya daripada pencerobohan luaran. Ia telah mendapat lebih daripada 250 juta tontonan di rangkaian sosial China. Dan, seperti yang telah kita lihat, ia telah menimbulkan rutin kecantikan spin-off yang serupa untuk bahagian lain badan.

Detoks, Pembaikan, Hidrat

‘Hair cycling’ berfungsi dengan cara yang lebih kurang sama, kecuali tiada tempoh pemulihan khusus. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk tidak mencuci rambut anda setiap hari, yang terlalu merosakkan. Sebaliknya, berpegang kepada dua atau tiga rutin penjagaan rambut setiap minggu, paling banyak.

Semuanya kelihatan agak mudah, pada pandangan pertama, bagaimanapun. Kerana minat teknik ini terletak pada produk yang digunakan pada hari penjagaan rambut ini, yang mesti berubah secara sistematik.

Ideanya adalah untuk tidak menggunakan produk yang sama – syampu khususnya – untuk menyasarkan bukan satu tetapi beberapa keperluan khusus.

Dalam video mereka, pengguna menunjukkan bahawa produk penggayaan anda mungkin sama, tetapi anda perlu menukar syampu dan perapi untuk setiap rutin mingguan. Sebaiknya mulakan dengan pembersihan yang mendalam dan menyahtoksik untuk membuang kotoran dan sisa, kemudian fokus pada membaiki kerosakan pada gentian rambut. Untuk cucian ketiga, pelembapan harus menjadi keutamaan.

Ini adalah langkah penting sebelum memulakan proses berulang kali. Semua ini jelas harus disesuaikan dengan sifat rambut anda dan keperluan khususnya.

Produk, tidak kira apa susunan putaran yang anda pilih, boleh — dan harus — berkembang mengikut masa dan mengikut musim, sama seperti keperluan setiap individu.

Jelas sekali, pendekatan ini bukanlah yang paling berpatutan, tetapi ia sepatutnya membantu menyasarkan semua masalah rambut kami yang berbeza selama beberapa minggu.

Ini adalah sesuatu yang TikTokers tidak ambil mudah, seperti yang dibuktikan oleh trend utama tahun ini, ‘pengkulitan’, iaitu tentang mengamalkan rutin kecantikan yang sama untuk rambut anda seperti untuk kulit anda. Kesemuanya meletakkan penjagaan rambut dengan tegas dalam perhatian untuk tahun 2023.

Read Previous

‘Cabaran Penenang’ Viral di TikTok Menghantar Kanak-kanak ke Hospital

Read Next

Kafe dan Restoran untuk Doggie Diners

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.