The Malaysia Post

‘Cabaran Penenang’ Viral di TikTok Menghantar Kanak-kanak ke Hospital

Cabaran Tranquiliser di TikTok

Selepas ‘cabaran tercekik’ dan ‘cabaran Labello,’ cabaran baharu yang berbahaya menjadi tular di rangkaian sosial TikTok.

Apa yang dipanggil ‘cabaran penenang’ mengajak golongan muda untuk mengambil dadah yang berpotensi berbahaya, dan telah meragut beberapa mangsa di Mexico. Situasi itu menimbulkan kebimbangan di kalangan pihak berkuasa negara.

“Yang terakhir tertidur menang.” Begitu juga dengan ‘cabaran penenang’, yang kini tular di TikTok, yang melibatkan pengambilan clonazepam, ubat yang ditetapkan untuk sawan epilepsi dan kebimbangan, dan kemudian berjaga selama mungkin walaupun kesan sedatifnya.

Pada awal Februari, 15 pelajar berusia antara 10 dan 12 tahun di sebuah sekolah di Guanajuato, Mexico, mengalami kesan cabaran berbahaya ini. Sebahagian daripada mereka terpaksa dimasukkan ke hospital.

Negara Amerika Tengah telah menyaksikan gelombang anak muda menyertai cabaran ini sejak beberapa bulan lalu. Pada Januari, lapan pelajar di ibu negara, Mexico City, dan tiga lagi di bandar Monterrey, di utara negara itu, sebelum ini menjadi mangsa cabaran ini.

Baca Lagi | Jersi Kobe Bryant Ikonik Dijual pada harga AS$5.8 juta di Lelong

Baca Lagi | Presiden PBM Cadangkan Parti Kecil

Pihak Berkuasa Mendesak Selesaikan Perkara itu

Keadaan itu menimbulkan kebimbangan di kalangan pihak berkuasa Mexico. Pada 25 Januari, pihak berkuasa kesihatan mengeluarkan amaran amaran nasional terhadap cabaran ini dan pengambilan clonazepam, yang boleh berbahaya jika diambil selain dalam konteks perubatan.

Pihak berkuasa menggesa orang ramai melaporkan farmasi yang menjual ubat tersebut tanpa preskripsi.

Clonazepam ialah ahli keluarga ubat benzodiazepin, yang diketahui sangat ketagihan. Clonazepam biasanya digunakan untuk merawat sawan epilepsi, gugup dan kebimbangan.

Tindakan Sedatif Berkuasa

Tindakan sedatifnya sangat kuat dan boleh dirasai dalam masa kurang dari satu jam. Ubat ini melegakan semua otot dan saraf.

Walau bagaimanapun, ia boleh mempunyai kesan sampingan yang berpotensi serius, seperti takikardia, masalah pernafasan dan sawan. Dalam dos yang tinggi, ia juga boleh menyebabkan koma dan kematian.

Tetapi bukan sahaja farmasi yang menjual ubat-ubatan tersebut tanpa preskripsi yang menjadi sasaran untuk menghapuskan trend itu.

Berikutan kemasukan pelajar Guanajuato ke hospital, datuk bandar bandar itu, Alejandro Navarro, turut merayu kepada ibu bapa di halaman Facebooknya, menggesa mereka untuk memerhatikan anak-anak mereka dan penggunaan rangkaian sosial mereka. —

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Presiden PBM Cadangkan Parti Kecil

Read Next

Cuba ‘Hair Cycling’ untuk Rambut Luscious Locks

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.