The Malaysia Post

Jersi Kobe Bryant Ikonik Dijual pada harga AS$5.8 juta di Lelong

Kobe Bryant Menjual Jersinya $5.8 Juta untuk Lelongan

Jersi yang dipakai oleh legenda bola keranjang AS, Kobe Bryant — yang meninggal dunia tiga tahun lalu dalam kemalangan helikopter tragis — dijual dalam lelongan pada harga AS$5.8 juta (RM25.1 juta) pada Khamis.

Penjualan oleh Sotheby’s di New York mencatat rekod baharu bagi mana-mana item Bryant pada lelongan tetapi berada di bawah anggaran pra-jualan atas sebanyak AS$7 juta.

Harganya lebih selesa daripada harga tertinggi sebelumnya iaitu AS$3.7 juta yang dibayar untuk jersi yang dipakai oleh titan Los Angeles Lakers, yang memenangi lima gelaran NBA dan dua pingat emas Olimpik.

Baca Lagi | KDNK Malaysia 2022 Dijadual Mencatat Pertumbuhan Tertinggi di Asean

Baca Lagi | Wanita Rusia Bersalah Kek Keju-Racun Doppelganger AS

Memorabilia Sukan yang dipakai dalam permainan adalah Perniagaan Besar

Jersi NBA Finals 1998 Michael Jordan, yang dijual pada harga AS$10.1 juta pada September 2022, kini merupakan barang yang paling berharga.

Jersi “Tangan Tuhan” Diego Maradona dijual pada harga AS$9.3 juta di Sotheby’s di London tahun lepas.

Jersi ikonik Bryant berwarna kuning-dan-ungu nombor 24, yang dijual oleh pemilik tanpa nama, telah dipakai oleh Laker legenda dalam 25 perlawanan semasa musim 2007-2008, Bryant hanya sebagai Pemain Paling Berharga NBA.

Dalam salah satu penampilan itu — perlawanan selepas musim menentang Denver Nuggets pada 23 April 2008 — jurugambar terkenal merakam Bryant meraikan selepas pukulan tiga mata yang berjaya, menggenggam jersinya dan menjerit menjerit.

Imej itu sejak itu telah ditampal di dinding di seluruh dunia oleh artis jalanan, terutamanya di Los Angeles, di mana Bryant memainkan keseluruhan kerjaya profesionalnya.

Kali terakhir jersi ini dilelong, pada 2013, ia hanya berharga AS$18,678.

Ia adalah beberapa tahun sebelum kemalangan helikopter maut Bryant, selepas itu sambutannya pada April 2008 menjadi “imej yang menggembirakan orang ramai,” kata Sotheby’s.

Read Previous

Wanita Rusia Bersalah Kek Keju-Racun Doppelganger AS

Read Next

Presiden PBM Cadangkan Parti Kecil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.