The Malaysia Post

Selepas ultimatum Durant, pemilik NBA Nets menyokong Nash, Marks

Pemilik Brooklyn Nets Joe Tsai menyokong ketua jurulatih Steve Nash dan pengurus besar Sean Marks pada hari Isnin selepas laporan kata dua mereka atau saya daripada bintang NBA Kevin Durant.

Selepas laporan daripada The Athletic memperincikan Durant bertemu Tsai di London dan mengatakan dia tidak akan kekal bersama pasukan itu selagi Nash dan Marks kekal dalam pekerjaan mereka, Tsai menjelaskan kedudukannya dalam catatan Twitter.

“Pejabat hadapan dan kakitangan kejurulatihan kami mendapat sokongan saya,” tweet Tsai. “Kami akan membuat keputusan demi kepentingan Brooklyn Nets.” Keputusan itu mungkin membakar jambatan terakhir antara Nets dan penjaring terbanyak mereka, yang meminta pertukaran pada bulan Jun.

Durant menyatakan bahawa dia kurang percaya dengan hala tuju pasukan itu selepas Nets tersingkir dari playoff oleh Boston pada pusingan pertama musim lalu.

Penyerang berusia 33 tahun itu, juara NBA dua kali dan Pemain Paling Bernilai NBA 2014, memasuki musim pertama lanjutan kontrak empat tahun bernilai AS$198 juta (RM882.5 juta) yang ditandatanganinya setahun lalu dengan Jaring.

Kata dua Durant datang selepas Nets bergelut dengan rekod 44-38 musim lalu, apabila mereka menukar James Harden ke Philadelphia dan menyaksikan Kyrie Irving terlepas sebahagian besar musim ini kerana isu vaksinasi Covid-19.

Nash, Kanada berusia 48 tahun dan dua kali MVP NBA sebagai pengawal, mendapat tugas kejurulatihan pertamanya dengan Nets pada 2020 dan telah mencatatkan 92-62 dalam dua musim membimbing Brooklyn.

Marks, 46, adalah pemain pertama dari New Zealand

dalam NBA dan memenangi dua gelaran liga, satu sebagai penyerang dengan San Antonio Spurs pada 2005 dan seorang lagi sebagai penolong jurulatih dengan Spurs pada 2014.

Dia menghabiskan sebahagian besar dua musim berikutnya sebagai penolong pengurus besar Spurs sebelum diupah untuk menyelia pembinaan semula Nets.

Rekod terbaik pasukan itu dalam enam musim penuhnya bersama Brooklyn ialah 48-24 pada 2020-21, musim pertama Nash sebagai jurulatih.

Tsai berkata ia akan mengambil wang tebusan raja untuk mencabut Durant daripada Nets, tanda harga pemain dan pilihan NBA Draft yang menyebabkan kebanyakan NBA tidak dapat bersaing tanpa pertukaran berbilang pasukan yang rumit.

Irving telah memilih pilihan AS$36.5 juta untuk kekal bersama Nets musim depan tetapi masa depan jangka panjang kelab bergantung kepada nasib Durant.

The Nets juga berharap pengawal Australia Ben Simmons akan pulih daripada pembedahan belakang dan menyediakan lif belakang gelanggang selepas datang dari Philadelphia dalam perjanjian Harden.

Baca Lagi | Selepas ultimatum Durant, pemilik NBA Nets menyokong Nash, Marks

Boston Celtics, Miami Heat dan Toronto Raptors dianggap sebagai calon terbaik untuk mendapatkan Durant. — AFP

Read Previous

Selepas kemenangan mahkamah, Biden sekali lagi cuba menamatkan program Trump ‘kekal di Mexico’

Read Next

PM Ismail Sabri: Undang-undang anti lompat parti tidak terpakai kepada senator

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.