The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Undang-undang anti lompat parti tidak terpakai kepada senator

Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) (No.3) yang melarang Ahli Parlimen bertukar parti tidak terpakai kepada senator atau ahli Dewan Negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

ketika membentangkan rang undang-undang itu untuk bacaan kali kedua di Dewan Negara hari ini berkata perkara itu dipersetujui Jawatankuasa Pilihan Khas selepas mengambil kira beberapa input.

“Ini kerana terdapat dua kategori ahli Dewan Negara iaitu mereka yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong dan mereka yang dipilih oleh Negeri mereka berdasarkan keahlian mereka dalam Dewan Undangan Negeri mewakili parti politik masing-masing.

“Justeru, peruntukan mengharamkan lompat parti di peringkat ini tidak terpakai kepada ahli Dewan Negara, dengan mengambil kira beberapa aspek perundangan di peringkat negeri, selain ia memerlukan perundingan dan persetujuan daripada Yang di-Pertuan Agong. -Pertuan Agong jika melibatkan ahli yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri: Undang-undang anti lompat parti tidak terpakai kepada senator

“Semua senator dan pihak berkepentingan lain akan diberikan penjelasan melalui sesi perjumpaan terlebih dahulu sebelum pindaan Perlembagaan mengenai lompat parti dibuat untuk ahli Dewan Negara,” katanya. — Bernama

Read Previous

Selepas ultimatum Durant, pemilik NBA Nets menyokong Nash, Marks

Read Next

Saksi bintang dalam perbicaraan Guan Eng berkata dia mengarahkan peguam untuk mendapatkan semula RM19 juta yang dibayar kepada ahli perniagaan untuk imuniti pendakwaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.