The Malaysia Post

Saksi bintang dalam perbicaraan Guan Eng berkata dia mengarahkan peguam untuk mendapatkan semula RM19 juta yang dibayar kepada ahli perniagaan untuk imuniti pendakwaan

Saksi utama pendakwaan dalam perbicaraan rasuah Lim Guan Eng memberitahu Mahkamah Sesyen hari ini bahawa beliau telah mengarahkan peguamnya untuk mendapatkan semula sejumlah RM19 juta daripada ahli perniagaan G. Gnanaraja.

Menurut Pengarah Eksekutif Kanan Consortium Zenith Construction Sdn Bhd Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli, wang yang dibayar kepada Gnanaraja adalah sebagai pertukaran untuk menggugurkan siasatan rasuah yang sedang dijalankan berhubung projek terowong dasar laut Pulau Pinang selepas Gnanaraja menipunya.

Zarul Ahmad membuat pendedahan itu apabila pihak pembelaan memintanya menjelaskan surat tuntutan (LOD) untuk pemulangan wang itu dan jika secara jelas menyatakan bahawa RM19 juta itu akan “dipegang sebagai amanah” oleh Gnanaraja atas kerja perundingan yang dilakukan.

Zarul Ahmad, yang merupakan saksi pendakwaan ke-23, sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa dia telah membayar RM19 juta kepada penipu yang mendakwa sebagai “kuasa yang ada”, sebagai pertukaran untuk penyiasatan digugurkan.

Gnanaraja dinamakan oleh Zarul Ahmad sebagai salah seorang penipu.

Di bawah soal siasat peguam Lim Gobind Singh Deo, Zarul Ahmad berulang kali berkata dia hanya mahu wang itu dikembalikan.

“Saya tidak ingat perkataan yang tepat tetapi itulah intipatinya. Intinya adalah saya mahu wang saya dikembalikan.

“Tujuan wang itu adalah untuk memberi kepada Gnanaraja untuk kononnya diserahkan kepada perdana menteri,” jawab Zarul Ahmad, merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak yang memegang jawatan itu ketika itu.

Gnanaraja dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan Najib.

Ketika dicadangkan bahawa RM19 juta itu diberikan kepada Gnanaraja untuk dipegang sebagai amanah seperti yang dinyatakan dalam LOD, Zarul Ahmad memberitahu mahkamah bahawa dia tidak dapat mengingati perkataan yang tepat dan mengulangi bahawa dia hanya mahu wangnya dikembalikan.

Geram dengan jawapan Zarul Ahmad yang tidak berubah, Gobind meminta saksi menjawab soalannya secara langsung sama ada RM19 juta itu diberikan kepada Gnanaraja untuk dipegang secara amanah.

Zarul kemudiannya memberitahu Gobind untuk bertanya kepada Shahrul Hamidi & Haziq — firma guaman yang diceburinya dan menyediakan perkhidmatan LOD pada masa itu.

“Kamu kena tanya peguam saya. Saya hanya memberitahu peguam saya bahawa saya mahu wang saya dikembalikan,” kata Zarul Ahmad sambil menambah bahawa dia dimaklumkan bahawa Gnanaraja tidak menjawab surat-menyuratnya.

Hari ini, saksi itu juga berkata dia tidak tahu mengenai keterangan Gnanaraja kepada penyiasat di mana saksi itu menafikan menipu dan mengancamnya.

Zarul Ahmad sebelum ini memberi keterangan bahawa Gnanaraja telah mengancamnya dengan pendakwaan jenayah berhubung penglibatannya dalam projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Kemudian, Zarul Ahmad memaklumkan mahkamah dia mengalami jantung berdebar-debar dan memohon prosiding dihentikan pada hari itu.

Zarul Ahmad juga mengemukakan surat doktor di mahkamah berikutan diagnosis awal yang dilakukan sehari sebelumnya dan menyatakan beliau dijadualkan untuk temujanji di hadapan pakar lewat hari ini.

Pihak pembelaan kemudian bertanya kepada saksi sama ada dia boleh menjalankan soal balas yang Zarul Ahmad menjawab negatif kerana berasa sangat tidak selesa dan ingin berehat untuk hari itu.

Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi kemudian menangguhkan perbicaraan disambung esok berikutan rehat yang singkat.

Lim menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu untuk menerima rasuah RM3.3 juta dalam membantu syarikat milik Zarul Ahmad itu mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang di tingkat 28 Komtar, George Town antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa telah meminta daripada Zarul Ahmad 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh syarikat itu sebagai penghargaan untuk mendapatkan projek itu.

Lim didakwa melakukan kesalahan ini berhampiran Hotel The Gardens, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City di Kuala Lumpur, pada Mac 2011.

Ahli politik DAP yang kedua-duanya Ahli Parlimen Bagan dan ADUN Air Putih itu turut menghadapi dua lagi pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa berkaitan dengan dasar laut projek terowong.

Baca Lagi | Saksi bintang dalam perbicaraan Guan Eng berkata dia mengarahkan peguam untuk mendapatkan semula RM19 juta yang dibayar kepada ahli perniagaan untuk imuniti pendakwaan

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jabatan Tanah dan Galian Pulau Pinang di tingkat 21 Komtar pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017.

Read Previous

PM Ismail Sabri: Undang-undang anti lompat parti tidak terpakai kepada senator

Read Next

Presiden Sri Lanka yang digulingkan dijangka terbang ke Thailand, kata sumber

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.